Románia a magyar kézisek ellen harcolta ki az olimpia kvótát

Vágólapra másolva!
Miután meglepetésre Japán legyőzte a lengyeleket, a magyar nőikézilabda-válogatott pedig 31-29-re kikapott Romániától, a vasárnapi utolsó körre maradt a döntés. A bukaresti olimpiai selejtező szombati rangadóján a házigazda román csapat végig vezetve, magabiztosan nyert, a mieink az utolsó fordulóban Japán ellen vívnak ki-ki mérkőzést, a pontszerzés már ötkarikás kvótát ér.
Vágólapra másolva!

Eredmény, női olimpiai selejtező, 2. csoport, 2. forduló:
Magyarország - Románia 29-31 (13-17)
Bukarest, 5000 néző
v.: Gjeding, Hansen (dán)
gól: Görbicz 8/4, Tóth T. 8/3, Vérten 5, Hornyák 3, Ferling 2, Szűcs 1, Kovacsicz 1, Szucsánszki 1, illetve Maier 9/3, Lecusanu 4/1, Stanca 4, Lungu 4, Luca 3, Bradeanu 2, Bese 2, Neagu 2, Olteanu-Nechita 1
hetes: 7/7, illetve 5/4
kiállítás: 10, illetve 8 perc

A két csapat az utóbbi években rendre összefutott egymással a nagy világversenyeken is, egymás elleni mérleg mellettünk szól: az eddigi 81 összecsapásból nyolcszor született döntetlen, 47 magyar siker mellett 26-szor a románok örülhettek.

2000 decemberében a bukaresti Ioan-Kunst Ghermanescu-csarnokban egyszer már szomorkodtak a hazai drukkerek, a szépemlékű, magyar aranyéremmel végződő Európa-bajnokság elődöntőjében ugyanis sikerült legyőzni Romániát.

A lelátók teljesen megteltek, őrült hangulat várta a csapatokat. A fogadkozás is önmagáért szólt: "Nagyon üssük őket, csajok!" - szólt a biztatás a lányoktól.

A 36. másodpercben Bese letaglózta Tóth Tímeát, akinem bal vállát kellett ápolni. Az első gólt egy jó indítást követően Maier szerzte a balszélről, ezt Bradanu toldotta meg még eggyel (0-2). Rettentő bizonytalanul játszottak lányaink, Tóthra és Görbiczre nagyon figyeletek a románok, az első gólunkat hat perc elteltével Hornyák szerezte (1-3).

A 7. percben Maier már második gólját szerezte, Luca bombájával 6-1-re alakult a meccs. Hajdu János kénytelen volt időt kérni. "Hosszabban támadjunk, hosszabban játszunk!" - adta ki a jelszót a kapitány, a több ütközést, több szabálytalanságot kért a lányoktól.

És lőn csoda, Tóth, Szűcs, majd Hornyák egy perc alatt 6-4-re hozta fel a csapatot. A védekezésben Tóth helyére Ferling érkezett, a kis szerkezeti módosítás ideiglenesen jót tett.

A 12. percben Szűcs kiállítása miatt emberhátrányba kerültünk, ezt a hazai csapat könyörtelenül kihasználta (5-9). Bár az edzésen Stanca semlegesítése volt a fő feladat, a 15. percben másodszor is beköszönt (6-10).

Tóth támadásban is pihenőt kapott, Ferling szerzett is egy gólt - ám Görbicz és Szamoránsky képtelen volt gólt szerezni. A győri irányító nem is nagyon került lövőpozícióba, a Ferencváros beállósa viszont két ziccerét is lefelé lőtte, Dinu pedig kottából védett. Nem véletlen, hogy hamarosan érkezett is helyére Borbás Rita...


Görbicz első találatára 18 percet kellett várni, büntetőjét már nem védhette a hazai hálóőr (8-10). Ahelyett, hogy egy gólra felkapaszkodhattunk volna, buta hibák miatt pillanatok alatt négyre nőtt a különbség - Ferling második találatával szépített.

Hajdu kapitány megpróbálkozott mindennel, Lovászt Kovacsicz váltotta a jobbszélen, Pálinger helyére Herr állt be, a románok előnye azonban továbbra is magabiztos volt (9-14).

Szűcs megkapta második kisbüntetését, Lecusanu hetesét Herr védte (10-14), utóbbi momentum feltüzelte a csapatot, mert két labdaszerzést követően Kovacsicz és Görbicz is emberhátrányból volt eredményes (12-14).

Gheorghe Tadici időt kért, s üvöltve próbált rendet tenni. Sikerült, még a játékvezetők is megrettenhettek, mert gyors egymás után kiszórták Tóthot, illetve Vértent, ezt Maier hetesből, aztán a szélről is büntette (12-16).

Az utolsó percben még Görbicz és Maier is értékesített egy-egy büntetőt, a félidő 17-13-as román előnnyel zárult.

Forrás: MTI

A második játékrész ugyanúgy szabálytalansággal indult, mint az első, ezúttal Luca tépte ki szinte Görbicz karját: kétperc és hetes. A büntetőt Tóth vágta a kapuba (14-17). Felváltva estek a gólok, a románoknál az első játékrészben balszélen brillírozó Maier a jobboldalról is eredményesnek bizonyult, nálunk Tóth találta meg góllövő formáját, zsinórban két nagy bombát is elhelyezett Dinu kapujában.

A nagy román átszervezésnek az lett az eredménye, 40. percre Vérten három egyéni akcióját követően egygólosra csökkent a különbség (20-21). Azzal, hogy Tadici áttette Maiert a másik szélre csapata a leggólerősebb játékosát vonta ki a játékból. Egyedül Lungu nyújtott átlagon felül, a személyes ellentétek miatt évekig válogatott közelébe sem jutó átlövő hármat vágott.

Támadójátékunkban a jobboldal passzivitása (Hornyák jobbkezesként csak betörésekből volt eredményes, szélről viszont Lovász, valamint Kovacsicz képtelen volt igazolni tudását) mellett a beállósgólok hiányoztak, Vérten és Görbicz hiába javult fel, ez sem segítette hozzá együttesünket az egyenlítéshez.


Pedig 23-24-nél ott volt a lehetőség, Tóth azonban elhamarkodottan lőtt - s pillanatok múlva már háromra nőtt a különbség (24-27).

Az utolsó tíz percet Stanca találata vezette be, erre válaszul Görbicz hetedik találatát helyezte el a román hálóban, ám Neagu újabb gólját követően 25-29-nél Hajdu János időt kért.

Védekezésváltás után néhány Pálinger-bravúrral sikerült kettőre megközelíteni a hazai együttest, 29-27-nél azonban hiába támadhattunk, elveszíettük a labdát, Lungu pedig kegyetlenül kihasználta a megingást (27-30).

A vége 31-29-es román sikert hozott, a magyar együttes jól küzdött, helyt állt, de igazából nem volt meg benne az átütőerő, ami a győzelemhez szükséges lett volna. Válogatottunknak vasárnap Japán ellen kell kiharcolnia az ötkarikás részvételt.

Az állás:
1. (és már továbbjutott) Románia 4 pont
2. Magyarország 2 (68-61)
3. Japán 2 (50-71)
4. Lengyelország 0

Magyar-román együttműködés
A magyar és a román szövetség elöljárói szombaton Bukarestben megállapodtak, hogy a következő négy évben, minden szinten (felnőtt, junior, ifjúsági, serdülő, férfi és női vonalon) több válogatott mérkőzést rendeznek a két országban. Az erről szóló szerződést később írják alá. Ezen kívül a két fél megegyezett abban is, hogy az európai szövetség (EHF) szeptemberi, bécsi kongresszusán kölcsönösen segítik egymás képviselőinek bejutását a különféle bizottságokba