A magyarok fáradtan is parádéztak az úszó-Eb-n

Vágólapra másolva!
Az érmek számát (8) és azok megoszlását - 3 arany, 3 ezüst, 2 bronz - tekintve is az egyik legsikeresebb Európa-bajnokságán van túl a magyar úszósport.
Vágólapra másolva!

A még március 13-án rajtolt és - a sportági Eb-k 1926 óta íródó történetében eleddig páratlan módon - húsvéthétfő estéjén zárult hollandiai kontinensviadal mennyiségi mutatói mögött komoly minőség is áll, tudniillik a magas számú dobogós jelenlétet úgy érték el a 22 tagú csapat "zászlóshajói", hogy még kiheverni sem maradt idejük az idei második külföldi edzőtábor megpróbáltatásait, érdemi pihenés nélkül már jönniük is kellett Eindhovenbe.

Vagyis - ahogyan Kiss László szövetségi kapitány fogalmazott az Eb zárásakor - "munkából jöttek", az olimpiai felkészülés közepette, s annak egyik állomásaként szerepelt a szokatlanul év eleji időpontban rendezett idei Eb-n a válogatott, amely a földrész nemzetek közötti medálgyűjtő különversengésében is igen előkelő helyen, ötödikként végzett. Márpedig ez azt jelenti, hogy az alaptudásszint - hiszen a csúcsformába hozás még jócskán odébb van - eleve magas, "élesítés" nélkül is többen remekelni tudtak ezen a viadalon.

Mindenekelőtt Cseh László, a vegyesúszás európai uralkodója, aki előbb 200-on, majd 400-on - utóbbin ragyogó, 4:09.59 perces kontinenscsúccsal, saját 4:09.63-át megdöntve - védte meg címeit.

"Három éve húztam-halasztottam ezt az Európa-rekordot, örülök neki, főleg, hogy tényleg munkából, a mexikói magaslati edzőtáborból érkeztünk ide. Utólag azt mondhatom, sajnáltam volna, ha csak 400 vegyesen állok rajthoz, bár a 200-ra még nem tudtam igazán felpörögni, de már akkor éreztem, hogy jó az állóképességem. Ami pedig az olimpiát illeti, továbbra sem szeretnék helyezésről, éremről beszélni, annyit azonban kijelenthetek, hogy 4:09 percen belül akarok úszni 400 vegyesen Pekingben" - összegzett és nézett már előre is Cseh László, aki a brabant városban korántsem mellesleg a magyar úszósport 60. aranyérmét gyűjtötte be hétfői sikerével.

Az Eb általa nyert, pillanatnyilag utolsó magyar medáljával egyszersmind 152 darabosra bővült a sportági Eb-érmek összmennyisége (60 arany, 54 ezüst, 38 bronz).

A kollekcióból "aranyos" részt vállalt a históriai súlyú - merthogy Eb-n először szereplő - 800 m gyors győztese, Kis Gergő, míg a többi dobogós közül a kapitány külön is méltatta a csapat legfiatalabbját, a 200 m pillangón hihetetlenül bátor versenyzéssel második 17 éves Kovács Emesét.

"Alakul az a csapat, amely két-három olimpiára is jó, sőt kiváló lehet. Az is biztató, hogy 14 országos csúcsot állítottak fel versenyzőink, több számban duplán is voltak döntőseink, összesen 21 döntős helyünk jött össze, újabb olimpiai szinteseink lettek, úgyhogy bizakodva várhatjuk már a pekingi olimpiát is. A magam részéről tisztességes, becsületes munkát ígérhetek ezután is, remélem, a folytatás is visszaigazolja, hogy jó úton járunk. Úgy is fogalmazhatnék, hogy rajta vagyunk a hajón mi is, amely halad, s rajta is akarunk maradni" - nyilatkozta Kiss László Eindhovenben.

Az éremtáblázaton Magyarország az ötödik lett Oroszország (8 arany, 6 ezüst, 5 bronz), Franciaország (5,4,3), Olaszország (4,4,5) és a házigazda Hollandia (4,3,3) mögött. Összesen 24 ország úszói állhattak fel a dobogóra.

Az eindhoveni összképhez tartozik, hogy a társsportok közül műugrásban is született egy magyar érem: Barta Nóra az 1 méteres szám döntőjében végzett a második helyen.

Az úszómérlegnél pedig megemlítendő még, hogy a 29. Eb-n 6 világcsúcs és - Cseh Lászlóéval együtt - 12 Európa-rekord született.

A hollandiai Eb magyar éremszerzői:
arany:
Cseh László - 200 m vegyes, 400 m vegyes
Kis Gergő - 800 m gyors
ezüst:
Hosszú Katinka - 400 m vegyes
Verrasztó Evelyn - 200 m vegyes
Kovács Emese - 200 m pillangó
bronz:
Szepesi Nikolett - 200 m hát
Mutina Ágnes - 200 m gyors

Az Eindhovenben olimpiai szinteket úszók:
A szint:
Jakabos Zsuzsanna (200 m pillangó), Mutina Ágnes (200 m gyors), Verrasztó Evelyn (200 m gyors)
B szint:
Nagy Réka (200 m gyors, 800 m gyors), Tompa Orsolya (200 m gyors), Kovács Emese (100 m pillangó), Bodor Richárd (200 m mell), Cseh László (400 m gyors), Gercsák Balázs (200 m pillangó, 400 m gyors), Gyurta Dániel (100 m mell), Molnár Ákos (100 m mell, 200 m mell), Nagy Péter (200 m hát), Verrasztó Dávid (400 m gyors, 1500 m gyors)

* * *

Az ausztrál Stephanie Rice 2:08.92 perces eredménnyel új világcsúcsot állított fel a női 200 méteres vegyesúszásban, a Sydneyben zajló országos bajnokságon.

A 19 éves versenyző nyolc tizedet faragott le a kínai Vu Jen-jen 1997-es rekordjából. Rice szombaton a 400 vegyes világcsúcsát (4:31.46 p) is megdöntötte. Az ausztrál ob-n, amely egyben a sportági nagyhatalom olimpiai kvalifikációs viadala, már négy női világrekord született.