Átszervezéssel bombaerős csoportba tették Görbiczéket

Vágólapra másolva!
A magyar nőikézilabda-válogatott nem Franciaországban, hanem Bukarestben köteles lejátszani a jövő hétvégi olimpiai selejtezőtornáját, amelyen a házigazda román, valamint a lengyel és a japán csapat lesz az ellenfele. A négyesből az első kettő kvalifikálja magát a pekingi ötkarikás játékokra.
Vágólapra másolva!

Erről a nemzetközi szövetség (IHF) főtitkára, Peter Mühlematter tájékoztatta pénteken délben Sinka Lászlót, a magyar szövetség főtitkárát.

"Bár írásos értesítést nem kaptam, már szervezzük a bukaresti utat. Durva az IHF intézkedése, hogy egy héttel a három selejtezős torna előtt borít minden előzetes programot, ám értesülésem szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kötelezte erre" - mondta Sinka László.

Azért kellett módosítani a női ötkarikás kvalifikációs menetrendet, mert a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtökön úgy határozott, hogy nem az IHF-tornán nyerő dél-koreai, hanem az ázsiai szövetség (AHF) által szervezett viadalon diadalmaskodó kazah csapat jutott ki a pekingi olimpiára. Az IHF egyébként bírói részrehajlás és csalás gyanúja miatt törölte az eredeti AHF-tornát, és írt ki új kvalifikációs versenyt, amelynek eredményét azonban a CAS megsemmisítette.

A nimes-i csoportban a francia mellett a japán és a kongói együttes lett volna Hajdu János szövetségi kapitány alakulatának ellenfele. A bukaresti kvartett kicsit erősebb, mert a lengyelek jobbak, mint a kongóiak, s a házigazda románok szintén veszélyesebbek, mint a franciák lettek volna.

Hajdu János nem volt ideges, amikor megtudta, hogy csapata nem ott és nem azok ellen játszik, akikre készült az elmúlt hetekben.

"Miért lennék bosszús? Az élet megy tovább. A célok nem változtak: ki kell jutni az olimpiára! Persze, a Kongó és Franciaország elleni feltérképezés elveszett, és most időt kell szánni a veszélyes román és lengyel csapat kielemzésére" - mondta Hajdu János.

A válogatott péntek délben Tatán tesztmeccset játszott a Bajnokok Ligája-elődöntös, a korábbi szövetségi kapitány Németh András által irányított osztrák Hypo NÖ-vel.

"Az eredményt nem számoltuk, Pálinger nem is védett, Tóth 30, Görbicz pedig 35 percet játszott. Az volt a lényeg, hogy gyakoroljuk a támadási és védekezési formációkat" - tette hozzá Hajdu.

A Hypo 37-26-ra nyerte a felkészülési meccset.

A magyar női válogatott utoljára 2000-ben szerepelt Bukarestben, akkor megnyerte az Európa-bajnokságot.

Az új selejtezős tornák beosztása:
I. csoport (Lipcse): Németország, Horvátország, Svédország, Kuba
II. csoport (Bukarest): Románia, Magyarország, Lengyelország, Japán
III. csoport (Nimes): Franciaország, Koreai Köztársaság, Kongó, Elefántcsontpart

Minden kvartettből az első két helyezett jut ki a pekingi olimpiára.