Az eredeti tervek szerint halad majd át Tibeten az olimpiai láng

Vágólapra másolva!
Az olimpiai lángot az eredeti terveknek megfelelően felviszik a Mount Everestre és áthaladnak vele Tibeten is, a tartományban kialakult feszültség ellenére - jelentette ki szerdán a pekingi olimpia szervezőbizottságának alelnöke.
Vágólapra másolva!

Csiang Hsziao-jü pekingi sajtókonferenciáján úgy vélekedett, hogy nincsen szükség az olimpiai láng eredeti útvonalának megváltoztatására, mert meggyőződésük: Tibet autonóm tartomány képes biztosítani stabilitását.

A kínai sportvezető egyúttal leszögezte: a tibeti eseményekkel kapcsolatos bojkottfelhívásoknak nem lesz különösebb hatása a játékokra, mivel "csak kisebb csoportok és szervezetek szólítanak fel" a nyitóünnepségtől való távolmaradásra. "Úgy gondoljuk, hogy az emberek többsége világszerte jó döntést hoz, részt fognak venni a játékokon és a nyitóceremónián is".

Bernard Kouchner francia külügyminiszter kedden úgy nyilatkozott, hogy Franciaország ellenzi a nyitóünnepség bojkottját, de nem zárta ki azt sem, hogy az Európai Unió 27 tagállama megvitatja ezt a lehetőséget.

Ezt megelőzően a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet követelte, hogy a világ államfői ne vegyenek részt a nyitóünnepségen, tiltakozásul a tibeti megtorlás, valamint az emberi jogok kínai megsértése miatt.

Az olimpiai lángot a tervek szerint májusban viszik fel a világ legmagasabb, 8848 méteres csúcsára, a pontos dátumot az időjárási viszonyokhoz igazítják, majd a fáklya július 20-án érkezik Lhászába, Tibet fővárosába. A láng május 3-án ér kínai területre, ahol 96 nap alatt 40 ezer kilométert tesz meg.

Nem védi meg címét Pekingben Carolina Klüft, a svédek olimpiai és világbajnok hétpróbázósztárja.

A 2001 óta mind a 19 versenyén diadalmaskodó klasszis bejelentette, hogy nem a számára három vb-aranyat hozó számban képzeli el a jövőjét.

"Nem élvezem már a hétpróbát, motiválatlannak érzem magam. Csak távol- és hármasugrásban indulok Pekingben, előbbi számban a 6,97 méteres egyéni csúcsom akár az aranyéremre is elég lehet" - nyilatkozta a 25 éves szőkeség.

Az új heptatlonos célok hiányát Klüft azzal is magyarázta, hogy elérhetetlennek tartja az amerikai Jackie Joyner-Kersee 1988-as világcsúcsát (7291), amelyet csak 259 pontra tudott megközelíteni.

Klüft is elindult az [origo] sportos szépségversenyénhttp://www.origo.hu/sport/20070820-szavazzon-kurnyikova-es-sarapova-legszebb-kihivojara.html?pIdx=1