15 éve tiltották el Szöul doppingbajnokát

Vágólapra másolva!
Húsz évvel ezelőtt alapjaiban rengette meg az olimpia társadalmat Ben Johnson ügye. A szöuli nyári játékokon elképesztő, 9,79-es világcsúcsot futó kanadai sprinterről ugyanis kiderült, doppingolt. Eltiltását követően visszatért a sportpályára, ám újra lebukott. 1993. március 5-én, napra pontosan 15 esztendeje örökre eltiltották a versenyzéstől.
Vágólapra másolva!

A szöuli olimpia legnagyobb meglepetését Ben Johnson okozta, aki a 100 méteres síkfutás döntőjében elképesztő fölénnyel utasította maga mögé a mezőnyt. A kanadai sprinter 9,79 másodperces eredménnyel új világcsúcsot ért el, a második helyen érkező Carl Lewis "csupán" 9,92-őt futott.

Két nappal később kiderült, Big Ben doppingolt, nemcsak aranyérmét kellett átadnia Lewisnak, de 24 órán belül kidobták az olimpia színhelyéről is

1991-ben tért vissza eltiltásából, de legnagyobb sikere csupán az 1992-es barcelonai olimpia elődöntője volt. 1993-ban, a montreali viadal után ismét megbukott, ezért örökre eltiltották a versenyzéstől.

Ben Johnson ártatlan?

2001-ben érdekes írás jelent meg a Telegraph című brit újságban, amely "Igen, Ben Johnson ártatlan lehetett" címmel közül terjedelmes írást a doppingolással kapcsolatban. A cikk szerzője, Robert Philip érdekes megvilágításba helyezi a dolgokat.


"Sok időt töltöttem az elmúlt időben olyan brit sportolókkal, akik arra keresik a választ, vajon lehetséges-e, hogy elmúlt húsz évben megváltozott az emberek hormonháztartása. Az egyik legnagyobb probléma, hogy nem lehet tudni, milyen szerekből mennyi az átlagember természetes szintje." Philip azt fejtegeti, hogy például a cholesterol, amely alapvetően anabolikus szteroidnak számít, a McDonald'sban kapható hamburgerben is benne van.

Forrás: Getty Images

"Mindenkinek másmilyen a teste, így nagyon nehéz eldönteni, hogy mi a természetes és a nem természetes szint. Ben Johnson ártatlan volt? Lehet. Amikor Szöulban stanozololt találtak szervezetében, mindenki azt mondta az atlétatársadalomban, lehetetlen. Miért használna stanozololt, amikor vannak kimutathatatlan növekedési hormonok? Amikor Johnson nyomozni, kutatni próbált, akkor aktáit elrabolták, őt eltiltották... Igen, azt hiszem, Ben Johnson az adott napon ártatlan volt!"