Napról az árnyékba került a magyar kézilabda

Vágólapra másolva!
A nőikézilabda-válogatott közvetlen célja a pekingi részvételi jog megszerzése. De az eredeti elképzelésnek megfelelően az éremszerzésről sem mondanak le - ez derült ki Kiss István elnök és Sinka László főtitkár szavaiból az Olimpiai Előkészítő Bizottsággal történt egyeztetésen.
Vágólapra másolva!

A március végi selejtezőből a házigazda Franciaország, Magyarország, Kongó és Japán válogatottja közül két csapat jut tovább. A franciákat aligha kell bemutatni, de a két gyengébbnek tűnő csapatot sem volna helyes lebecsülni.

A sajnálatos kudarccal végződött világbajnokság után a szövetség elnöksége ugyan bizalmat szavazott Németh Andrásnak, de a kapitány ezt követő váratlan lemondása meglepte a szövetség vezetőit.

Bíznak abban, hogy Hajdu János szakmai igazgató személyében sikerült a csapat vezetésére alkalmas szakembert találni, aki Imre Vilmos és Konkoly Csaba edzőtársait hívta segítségül, és a női kézilabdasportunk kiválósága, Kökény Bea, a válogatott korábbi kapitánya is fontos szerepet vállalt.

A kapitány az egyeztetés előtt néhány órával szűkítette korábban kijelölt keretét. Kirsner Erika, Balogh Beatrix és Mehlmann Ibolya különböző okok miatt maradt ki. Lovász Zsuzsanna, Benyáts Beatrix és Pigniczki Krisztina viszont bizalmat kapott.

A kvalifikációs tornára való felkészülésre a klubok kötelezettsége miatt alig nyolc nap maradt. Így játékstílus-változtatásról aligha lehet szó, de a védekezés rendszerének erősítésére, javítására talán ez az idő is elegendő. No és abban is reménykednek, hogy a világklasszis Pálinger Katalin sérülése rendbe jön. Bár hatásosabb gyógykezelésre, alaposabb rehabilitációra volna szüksége, de a klubcsapatok orvosai és a szövetség, valamint a válogatott orvosa közötti együttműködés továbbra is erősen kifogásolható.

Hajdu János fő feladatának a csapat egységének helyreállítását tartotta, ahogyan némi iróniával mondta, az elmúlt hetekben legalább öt kilót hízott a játékosokkal folytatott négy és hatszemközti beszélgetések során oly sok kávét, és süteményt kellett elfogyasztania. De az egység, ahogyan mondta, minden bizonnyal helyreállt. S a csapat ahogyan a korábbi években, a korábbi világversenyeken ismét teljes egységben küzd egymásért, a győzelemért.
A részvétel jogának megszerzése után következhet a felkészülés második felvonása, már Pekingre.

A férfi válogatott kudarcáról is szó esett. A válogatott tárgyilagos semleges szakemberek véleménye szerint régen nyújtott ilyen jó teljesítményt. De sajnálatosan mégis elvérzett az Izland elleni mérkőzés második félidejének rövidzárlata szomorú következményekkel járt.

A magyar kézilabda - amint azt a szövetség vezetői tárgyilagosan elismerték - a napos oldalról az árnyékba került, hiszen az elmúlt évtizedben nem igen fordult elő, hogy a válogatottak a hivatalos világversenyeken ne végeztek volna pontszerző helyen.

Kesergésre nincs sok idő, júniusban már a következő férfi világbajnokság selejtezői kezdődik megfiatalított válogatottal, továbbra is Skaliczki László irányításával.