Kalucza, Varga és Káté Pekingben is bokszolhat

Vágólapra másolva!
Kalucza Norbert, Varga Miklós és Káté Gyula is olimpiai kvótát szerzett a Roseto degli Ambruzziban zajló első európai kvalifikációs ökölvívótornán.
Vágólapra másolva!

Az 51 kg-ban szereplő Kalucza 26-20-as pontozással nyert Marcel Schneider ellen. A magyar csapat tájékoztatása szerint a debreceni öklöző a második menet elején 8-9-es állásnál hat tiszta találattal megfordította a meccset (14-9), s ugyan a negyedik periódus elejére ismét szorossá vált a csata (21-20), a hajrában minden bejött neki, rendre remek érzékkel előzte meg rohamozó riválisát és bebiztosította sikerét. Kalucza így szombaton már a biztos pekingi részvétel tudatában léphet ringbe az 51 kilósok fináléjában.

A 60 kg-ban szereplő Varga Miklós szintén ott lesz Pekingben, miután az elődöntőben 34-12-es pontozással nyert a román Georgian Popescu ellen. A magyar csapat tájékoztatása szerint a hajdúsámsoniak magyar bajnoka az egész meccsen remekelt, az első három menetben leiskolázta ellenfelét, akit szinte akkor ütött meg, amikor csak akart.

Noha Varga az utolsó szakaszra kissé elfáradt, még ekkor is többnyire jól verte keresztbe az elkeseredetten támadó Popescut és óriási fölénnyel győzött.

A 64 kg-os Káté Gyula 18-10-es pontozással győzte le az elődöntőben a litván Egidijus Kavaliauskast, és ezzel csatlakozott Kaluczához és Vargához. A magyar csapat tájékoztatása szerint az MTK világbajnoki és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmese egyértelműen jobb volt ellenfelénél, végig irányította az összecsapást.

Szili István nem szerzett olimpiai kvótát, miután az elődöntőben kikapott brit ellenfelétől. Ugyanakkor szombaton még megszerezheti a részvételi jogot a pekingi játékokra, ha győz a bronzcsatában.

A 75 kg-ban szereplő kőszegi bokszoló az elődöntőben 17-9-es vereséget szenvedett James de Gale-től. Az összecsapás során igyekezett aktívan fellépni, de ütései nem voltak pontosak.

"Nagyon elégedett vagyok a csapat eddigi teljesítményével. A mai négy srác remekül bokszolt, igaz, Szili Pista ezt a mai meccset nem tudta megoldani, de rá sem lehetett panasz" - nyilatkozta Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke.

"A két fiatal, Kalucza Norbi és Varga Miki nyugodtan mondhatom, szenzációs produkcióval rukkolt elő, míg Káté el tudta viselni az esélyesség terhét, és biztosan győzött. Eredetileg két kvótára számítottam, most már biztosan megvan három, s ráadásul Szili még javíthat. Neki egy kicsit fáj a keze, ami nyilván befolyásolja teljesítményét, ennek ellenére bizakodom, hogy holnap sikerrel jár".

A 81 kg-os Szellő Imre már tavaly, a chicagói világbajnokságon, a negyeddöntőbe jutással kiharcolta a pekingi részvételt. A második - és egyben utolsó - európai kvalifikációs ökölvívótornára április 7. és 14. között kerül sor Athénban.