Kényelmetlen helyzetben a brit olimpiai kliprendező

Vágólapra másolva!
Steven Spielberg lemondása után a 2008-as pekingi olimpiával kapcsolatban felkért más filmesek is kényelmetlen helyzetben találták magukat. Daryl Goodrich rendező, aki a britek 2012-es sikeres olimpiai klipjét készítette, további négy, világhírű külföldi rendezővel együtt kapott tavaly felkérést a 2008-as pekingi olimpia szervezőitől, hogy készítsenek öt-öt perces rövidfilmeket a kínai fővárosról és lakóinak olimpiai készülődéséről.
Vágólapra másolva!

A "Vision Peking" projekt eredményét, az olasz Giuseppe Tornatore, az iráni Madzsid Madzsidi, a francia Patrice Leconte, a hongkongi Andrew Lau és Goodrich produkcióit vasárnap vetítették le fényes ceremónia és ünnepélyes keretek közepette Pekingben.

Az eseményt megelőző, szombati nemzetközi sajtótájékoztatón azonban a 43 éves Goodrich is kellemetlen szituációban találta magát, amikor magyarázkodásra kényszerült a vállalt feladat miatt.

A nagy tekintélyű kolléga, Steven Spielberg ugyanis alig két hete mondott le az olimpia nyitó és záró rendezvényének tanácsadói posztjáról, mivel úgy látta, hogy Kína nem tesz eleget a szudáni polgárháború miatt kialakult dárfúri válság megoldásáért.

"Abszolút fontos tekintettel lenni az emberi jogokra a világ minden táján, ez nem vitás. Személy szerint engem egy sportról, gyerekekről és az olimpiai játékok megünnepléséről szóló film készítésére kértek fel. Ez az, amit csinálok, és ezért jöttem Pekingbe. Csodálatos lehetőséget kaptam és csodálatos élmény volt" - nyilatkozta a sajtótájékoztatón az olimpia és a dárfúri kérdés összekapcsolódása miatt kérdőre vont Goodrich.

A rendező ugyanakkor a BBC-nek adott interjújában kifejtette, hogy most már kényelmetlenül érzi magát a szerepe miatt. Óvatosan úgy fogalmazott, hogy "pontosan át kell gondolnunk, mi is történt az elmúlt napokban."