Spielberg hátat fordított a pekingi olimpiának

Vágólapra másolva!
Steven Spielberg a továbbiakban nem vállal szerepet az augusztusi, pekingi olimpia nyitó- és záróünnepségének megrendezésében, ekként tiltakozva Kína emberjogi politikája ellen.
Vágólapra másolva!

A világhírű amerikai filmrendező művészeti tanácsadóként segítette a szervezőket, most azonban visszalépett a feladattól, közlése szerint azért, mert Kínában csorbát szenved a demokratikus jogok, így a szólásszabadság gyakorlása, amellett pedig a szudáni kormány oldalán avatkozik be az afrikai országban zajló háborús konfliktusba.

Spielberghez hasonlóan kelt ki Kína ellen Mia Farrow színésznő is, aki Béke Nobel-díjasokkal és volt olimpikonokkal írt közös levélben sürgette, hogy vessenek véget a darfúri mészárlásnak. Szudán e tartományában 2003 óta harcolnak felkelőcsoportok a kormányhoz hű milíciákkal, s a múlt héten a központi erők három várost is bombáztak Nyugat-Darfúrban.

Az ENSZ adatai szerint a fegyveres konfliktusban mostanáig mintegy 200 ezer ember vesztette életét, többségük vétlen áldozatként. A harcok és az éhínség elől menekülve 2,5 millióan váltak földönfutóvá. Szudán kőolajexportjának kétharmada irányul Kínába, ahonnan a szudáni vezetés fegyvert kap cserébe.

Spielberg közleményében, Farrowék pedig nyílt levelükben a kínai államfőt is felszólítják arra, hogy jelentős befolyását latba vetve segítse a szudáni béke megteremtését és a humanitárius törekvések sikerét.

Az AP megjegyzi, hogy Spielberget kezdettől érték az utóbbi időben felerősödő kritikák, amiért elvállalta, hogy tanácsadóként közreműködik a pekingi olimpia művészeti teendőinek ellátásában.