Nem szerzett olimpiai kvótát a női kétpár az evezős-vb-n

Vágólapra másolva!
Nem sikerült a kvótaszerzés a normálsúlyú kétpárevezősök között versenyző Verőci Lídia, Kónya Alíz kettősnek a müncheni, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, ugyanis csak negyedik lett a B-döntőben, ez összesítésben a tizedik helyet jelenti.
Vágólapra másolva!

A szombati versenyben egy-egy amerikai, olasz, ausztrál, norvég és dél-koreai duó volt az egyes pályán induló magyarok riválisa, a pekingi indulási jog az első kettő célba érkezőnek járt.

Verőciék végig a mezőny második felében haladtak, s miközben az élen az olaszok, az amerikaiak és az ausztrálok ádáz csatát vívtak egymással, ők az 5-6. pozícióban lapátoltak. Végül felkapaszkodtak a negyedik helyre, de a másodiktól - azaz a kvótától - messze elmaradtak.

A hazai szövetség tájékoztatása szerint ugyanakkor egy pekingi helyet mégis szereztek szombaton a magyarok, ugyanis a kerekesszékes Serényi Tibor, aki az adaptív férfi A (csak kar) egypárevezősben lett kilencedik még pénteken, paralimpiai kvótához jutott. Ebben a számban csak az első nyolcnak járt az indulási jog, de mivel a magyar evezős előtt egy kínai sportoló is végzett és a házigazdák automatikusan kapnak egy helyet a jövő évi játékokon, Serényire szállt a kvóta.

A vb utolsó napján két magyar egység száll vízre a bajor fővárosban: a Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpárevezős és a Galambos Péter, Zöld Viktor, Kitka Gergely, Markgrúber Balázs könnyűsúlyú négypár egyaránt a B-döntőben érdekelt, előbbi az ötkarikás indulási jogért is harcolt. Az utóbbi szám nem szerepel az olimpiai programban.