A pekingi buszsofőröknek tilos az ivászat

Vágólapra másolva!
Újabb rendeletet hozott a kínai kormány a jövő nyári olimpiai játékok előkészületeként: a buszsofőrök nem ihatnak egy korty alkoholt sem a munka előtti nyolc órában.
Vágólapra másolva!

A nyári olimpiai játékokig már kevesebb mint egy év van hátra, és a kínai kormány mindent megtesz a hatalmas rendezvény zökkenőmentes megrendezése érdekében. A közelmúltban hozott kormányrendeletek ezért arra ösztökélték az állampolgárokat, hogy szokjanak le a köpködésről, legyenek udvariasak az idegenekkel, tanuljanak meg türelmesen sorban állni, sőt az angol nyelvet is sajátítsák el.

A buszsofőrök számára ezentúl még a berúgás is tilos a szabadidejükben. Munka közben pedig még az ellenőrrel sem beszélgethetnek. "A rendelet lényege, "a tömegközlekedés rendjének biztosítása" - magyarázta egy illetékes.

A közúti balesetek meglehetősen gyakoriak Kínában, mivel a járművek túlterheltek, nem biztonságosak, az utak állapota rossz, s sofőrök figyelmetlenek. Tavaly mintegy 90 ezren lelték halálukat közutakon Kínában. Noha az ittas vezetés nem annyira elterjedt, mint a világ más országaiban, a kínai rendőrség az utóbbi időben kérlelhetetlenül fellép ellene.