Száműzik az olimpiáról a doppingolókat

Vágólapra másolva!
Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke kijelentette, azok a sportolók, akik doppingolás miatt lebuknak, egy ötkarikás csúcseseményt automatikusan kénytelenek lesznek kihagyni.
Vágólapra másolva!

A belga sportdiplomata erről Oszakában, az atlétikai világbajnokság helyszínén nyilatkozott, miután ülésezett a szervezet végrehajtó bizottsága. "Ha csalsz, nincs olimpia! Ez egyértelmű üzenet mindenkinek" - jegyezte meg a NOB vezetője. "Természetesen nemcsak a sportolókat, hanem orvosaikat, edzőiket is eltiltanánk a játékoktól."

Rogge megjegyezte, csak abban az esetben élnének az olimpiáról történő eltiltással, ha az adott versenyző olyan vétséget követ el, melyért legalább hat hónapos eltiltás jár. Ez anabolikus szteroid, vértranszfúzió vagy eritropoetin (EPO) szedésénél, használatánál következhet be.

A NOB ugyanakkor fenntartja magának a jogot, hogy csökkentse a kiszabott büntetést. Erre akkor kerülhetne sor, ha a tiltott szerrel élő sportoló értékelhető információval szolgál arra vonatkozóan, kitől, milyen rendszeren keresztül kapta a doppingszert.