Amerika elvenné a magyarok pólóaranyát

Kemény Dénes a férfi vízilabdaválogatott edzője kiabál a csapatnak a zágrábi európabajnokság görögök elleni mérkőzésén 2010.09.01-én
Vágólapra másolva!
A magyarok elleni 12-9-es győzelem után megjött az amerikai férfivízilabda-válogatott önbizalma. Jeff Powers, aki a pekingi olimpiai döntőben vereséget szenvedett csapatnak is a tagja volt, azt nyilatkozta, hogy mindannyian magabiztosan készülnek a londoni játékokra, ahol aranyérmet várnak maguktól.
Vágólapra másolva!

Az egyesült államokbeli Newport Beachen rendezett vasárnapi találkozón az átállással küszködő, fáradt magyar csapat sima vereséget szenvedett a jó erőben lévő amerikaiaktól, akik 7-2-re is vezettek a találkozón.

A Dailypilot.com weboldal tudósítása szerint a hazaiak főleg annak köszönhetik a győzelmet, hogy a megítélt 16 emberelőnyből tízet gólra váltottak, nem úgy, mint az egy nappal korábbi, horvátok elleni meccsen. A 8-7-re elveszített mérkőzésen ugyanis a 13 fórból csak két gólt szereztek a hazaiak.

Az amerikaiak nem voltak esélyesei a 2008-as, pekingi olimpia pólótornájának, mégsem tudták azóta sem megemészteni, hogy az utolsó mérkőzésen 14-10-re kikaptak a magyaroktól, így csak ezüstérem jutott nekik.

Az amerikai weboldal emlékezteti olvasóit, hogy a magyarok zsinórban három olimpián diadalmaskodtak, és a vasárnapi sikert - a cikk címében - történelminek nevezte, mert a 2002 júliusában rendezett Világliga óta nem tudott nyerni az Egyesült Államok csapata Magyarország ellen.

"Ez teljes mértékben egy csapatsport, mi pedig, úgy érzem, csapatként nagyon magabiztosak vagyunk" - nyilatkozta Jeff Powers, aki két gólt dobott a magyaroknak. "Óriási az önbizalmunk, és megnyerhetjük az olimpiát. Sok a visszatérő, és sokan éppen azért tértek vissza a csapatba, mert ezek a srácok legyőztek minket a pekingi döntőben, és ezzel keserű maradt a szánk íze. Megnyertük az ezüstöt, de elveszítettük az aranyat."

A 2008-as olimpiai döntőben a magyarok nyertek:

http://www.youtube.com/v/DiPuRZ2eask?version=3&hl=hu_HU


A magyarok tizenegy emberelőnyös helyzetből csak négy gólt szereztek, de nagyon jól ment az amerikaiak 12 védést bemutató kapusának, Merrill Mosesnek, aki minden időkérésnél felemelt kézzel kért még több biztatást a hazai közönségtől.

"Végig nagyon jól ment neki" - mondta a kapusról a három olimpián is részt vett Ryan Bailey. "Úgy láttam, nagyon tetszett neki, hogy a világhírű magyar lövők ellen bizonyíthat. Nagy kihívás volt ez a számára, ő pedig élt az eséllyel."

A két csapat csütörtökön ismét összeméri erejét egy bemutató mérkőzésen, és az olimpián is biztosan találkoznak majd egymással, mivel összekerültek a B csoportban, amelynek tagja többek között Montenegró és Szerbia is.

Május utolsó hétfőjén azokra emlékeznek országszerte, akik az Egyesült Államokat szolgálva életüket veszítették a háborúkban. "Ez a Memorial Day hétvégéje, minden Amerikáról szól" - nyilatkozta ezzel kapcsolatosan a Barcelonában pólózó John Mann. "A legnagyobb dolog az az energia volt, amit a szurkolók felénk közvetítettek a lelátókról. Mindenki, aki idejött, tanúbizonyságot tett a hazaszeretetéről. A miénk egy nagy csapat, és örülünk, hogy mindenki itt volt. Jó itthon lenni."

A magyarok kedd hajnalban Horvátországgal találkoznak az amerikai túrán.