Mi vagyunk a szerbek mumusai

London 2012 férfi vízilabda válogatott edzés Kemény Dénes edző
Vágólapra másolva!
Szokatlan medencében játszhatnak majd a magyar pólósok a londoni olimpián, a medence mélysége ugyanis mindössze két méter, így több játékosnak leér majd a lába a vízben. A kapus Szécsi Zoltán szerint a magyar csapatnak nincsen szerbfóbiája, fordítva viszont igaz lehet a szurkolók által gyakran hangoztatott állítás.
Vágólapra másolva!

Kemény Dénes szövetségi kapitány az olimpiai sorsolás után, május 6-a után azt mondta: ártani fog a játéknak, ha a bírók lefújják azokat az eseteket, amikor leér valakinek a lába, ez ugyanis szabálytalannak számít.

A háromszoros olimpiai bajnok Szécsi Zoltán ezzel nem foglalkozik különösebben: "Ha 1,20 méteres medencében kell játszanunk, akkor abban fogunk, ha a toronyugrók medencéjében kell pólóznunk, azzal sincs gond. A sekélyebb medence viszont azt eredményezheti, hogy bizonyos centerek ugrálni fognak. A csapat védekezését kell erre felkészíteni, hogy nem lehet megtartani az ellenfél centerét három-négy-öt méterre a kaputól, mert be fog ugrani kettőre" - mondta az [origo]-nak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A kapus hozzátette: a magyar bajnokságban elég sokat játszott ilyen medencében, arra viszont nem emlékszik, hogy nemzetközi mérkőzésen lett volna erre korábban példa.

A 34 éves pólós nem tudja, hogy ő lesz-e az első számú kapus Kemény Dénes csapatában - rajta kívül még a vasasos Nagy Viktor és a szegedi Baksa László tagja a bő keretnek -, azt viszont fontosnak tartja, hogy két jó kapusa legyen a magyar válogatottnak. "Az a csapat mindenképp lépéselőnybe tud kerülni, amelynek van két jó kapusa, és lehet őket cserélgetni, pihentetni és taktikázni velük."

Szécsit megkérdeztük, előfordult-e már, hogy annyira nem ment neki a védés, hogy szólt az edzőjének, inkább hozza be a másik kapust. "A válogatottban még nem volt erre példa, a klubcsapatomban már igen. De azért a nemzeti csapatban is lehet bizonyos esetekben metakommunikációs jeleket küldeni Dénes felé, amelyeket jól megért a kapitány."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az olimpián már a csoportkörben összekerült a szurkolók által csak a magyarok mumusának tartott szerbekkel a válogatott, Szécsi azonban nem fél az ellenféltől, sőt, úgy érzi, Szerbiának kell félnie Magyarországtól. "Butaság, hogy a szerbek a mumusaink lennének, mivel az olimpiákon mi számítunk a szerbek mumusának. De azt is mondhatnám, hogy 2007-ben hét meccsből hatszor mi nyertünk. Úgyhogy rettegjenek csak ők! Az, hogy nekik a generációváltás könnyebben ment, az egy másik dolog. Nálunk még visszarendeződés is látszik a generációváltásból."

A kapus elárulta: ez az utolsó válogatott felkészülése, az olimpia után egy, de inkább két éven át szeretne még nagyon magas szinten vízilabdázni, levezető jelleggel viszont abszolút nem szeretne játszani.