Szilágyi Áron nyerte az első magyar aranyat Londonban

Szilágyi Áron magyar kardozó, London 2012, olimpia
Vágólapra másolva!
Szilágyi Áron nyerte a magyar olimpiai csapat első aranyérmét Londonban. A 22 éves magyar kardvívó félelmetes magabiztossággal tört át az egész mezőnyön, legyőzte az olimpiai bajnoki címvédőt, kiütött egy háromszoros világbajnokot, a döntőben pedig már 7-0-ra is vezetett, végül sima győzelemmel szerezte meg az aranyat.
Vágólapra másolva!

"Biztos, hogy meg fog dolgoztatni, de én sem vagyok majonézből. Ha ugyanezt a formámat hozom, amit az elődöntőben, az elég lehet az aranyra" - mondta az elődöntő után, a finálé előtt Szilágyi Áron, aki szemtelenül fiatalon jutott be az olimpiai döntőbe, ott pedig pimasz módon kezdett Diego Occhiuzzi ellen.

A pekinfi olimpián csapatban bronzérmes olasz csak pislogott az elején, talán túl gyakran is, azért nem láthatta a folyamatosan betaláló magyar kardot, Szilágyi már 7-0-ra vezetett, amikor ellenfele megszerezte első pontját.

Occhiuzzi csupán 9-5-re és 10-6-ra tudta megközelíteni Szilágyit, aki elképesztően gyors támadásokkal és védés-visszaszúrásokkal őrületbe kergette ellenfelét a helyszínen szurkoló magyarok tombolása közepette.

Az olasz 14-8-nál letérdelt Szilágyi elé a páston, miután görcsöt kapott a lába. Kisebb ápolás után felállt, majd néhány másodperc után szabadulhatott is, hiszen Szilágyi Áron egy tiszta találattal 15-8-ra behúzta a meccset, és megnyerte a magyar csapat első aranyérmét.

Magyarország eddig egyéniben 12, csapatban pedig 10 karddiadalt aratott a játékok történetében. Egyéniben a mostani sikert megelőzően legutóbb 1992-ben Szabó Bence tudott győzni. Az éremátadó ceremónia után, a pástról lejövet többek között Szabó Bence és Borkai Zsolt, a MOB elnöke várta Szilágyit, akit feldobáltak a levegőbe.

Az előző két londoni olimpián is magyar vívóé volt a kardvívás aranyérme: 1908-ban Fuchs Jenő, 1948-ban pedig a legendás Gerevich Aladár győzött.

Út a döntőig

Szilágyi önbizalomnövelő győzelemmel kezdte az olimpiát, a nemzetközi élmezőnytől fényévnyi távolságra lévő Ju Peng Keant gyorsan hazaküldte Malajziába, 15-1-re nyert. "Úgy látszik, fejben rendben vagyok" - mondta a meccs után a magyar vívó.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A galériáért kattintson a képre!

A 16 között következett a papíron nehezebb falat, egész konkrétan az olimpiai bajnoki címvédő Csung Man, akinek azonban a hazai rendezésű játékok, azaz 2008 óta gyakorlatilag semmilyen komolyabb eredménye nem volt. A kínai vívó nem is jelentett különösebb akadályt Szilágyinak, aki 15-10-re nyert.

Nehezebb falat volt viszont az elődöntőért vívott meccsen a német Max Hartung, igaz, ellene is magabiztosan, 13-8-ra vezetett, amikor azonban jött egy olyan fejtalálat, amit nem adtak meg Szilágyinak, ez pedig összezavarta őt. Az olimpián először és utoljára. A német feljött, de a magyar kardozó összeszedte magát, és végül 15-13-ra győzött. "Az edzőm le fogja szedni a fejemet ezért a kis kihagyásért" - mondta a meccs után Szilágyi.

Hogy így történt-e, nem tudni, mindenesetre az elődöntőben is ellenállhatatlanul vívott a magyar kardozó, pedig nem akárki volt az ellenfele, az a háromszoros világbajnok orosz Nyikolaj Kovaljov, akit Szilágyi a világ jelenlegi legjobb kardozójának nevezett. Ez a kardozó képtelen volt tartani a fiatal magyar tehetséget, aki 15-7-tel átrobogott nevesebb ellenfelén, és bejutott a döntőbe, ott pedig szintén félelmetes teljesítménnyel győzött.

Szilágyi rendkívül magabiztosan vívott egész nap, és a pástról lejövet is rendre a nyugalom szobrát lehetett róla mintázni. "Sokat dolgoztam a sport lélektanán, és az is segített, hogy az idén rengeteg versenyem volt, pontosan tudtam, hogy mikor, mennyit tudok kihozni magamból. Az ellenfeleket is ismertem, tudtam, hogy ki, mire képes, ennek volt köszönhető, hogy ilyen nyugodt voltam" - mondta az [origo]-nak Szilágyi.