Én sem vagyok majonézből - Szilágyi az aranyért vívhat

Vágólapra másolva!
Szilágyi Áron fantasztikus vívással bejutott a döntőbe a kardozók egyéni versenyében a londoni olimpián, miután 15-7-re legyőzte az orosz Nyikolaj Kovaljovot. A magyar vívó elmondta: mindegy, hogy kivel fog vívni a fináléban, egy hasonló teljesítmény elég lehet az aranyhoz.
Vágólapra másolva!

Szilágyi Áron: Az edzőm le fogja szedni a fejemet

A 2007-ben csapatban világbajnok, tavaly Eb-bronzérmes 22 éves magyar vívó azzal a Nyikolaj Kovaljovval állt szemben a páston az elődöntőben, akit a nap folyamán korábban a világ legjobbjának nevezett.

Az első két találat a magyaré volt, aztán a csapatban háromszoros világbajnok orosz szépített, de a közönség támogatását élvező Szilágyi tovább növelte előnyét, és 5-1-re elhúzott. Kovaljov ekkor elkapta a fonalat, kiegyenlített, Szilágyi 5-5-nél talált legközelebb, de akkor mindjárt háromszor is. Az egyperces pihenőre 8-5-ös magyar vezetéssel vonultak a felek.

A folytatásban a rivális talált először, majd a következő tusnál Szilágyi videóelemzést kért, de nem adtak neki igazat, Kovaljov 8-7-re szépített. Ettől a magyar kardozó tűzbe jött, hat okos és elegáns - jórészt egylámpás - tussal állva hagyta ellenfelét, 14-7-nél pedig a győztes találatot is bevitte, így bejutott a fináléba.

"Szerencsém is volt, és minden összejött. A negyeddöntő után sok időnk volt pihenni, nem is tudtam mit csinálni, ezért csak az asszó második felére melegedtem be" - nyilatkozta az elődöntő után az [origo]-nak Szilágyi, aki az aranyéremért az olasz Diego Occhiuzzival mérkőzik a kiírás szerint 20.10-kor.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Szilágyi elmondta, hogy eddig többször győzte le az olaszt, mint amennyiszer kikapott tőle. "Biztos, hogy meg fog dolgoztatni, de én sem vagyok majonézből. Ha ugyanezt a formámat hozom, amit az elődöntőben, az elég lehet az aranyra."

Megkérdeztük Szilágyit, hogy lehet-e ennél tökéletesebben vívni, így válaszolt: "Persze, kérdezzék meg a régi nagyokat, Szabó Bencét vagy Nébald Györgyöt!"