ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

Risztov miatt vitáznak a magyar úszószövetségek

2012.08.15., 19:01|Utolsó módosítás:2012. 08. 16., 9:54|

Az újdonsült olimpiai bajnok Risztov Éva debreceni klubja szerint sajnálatos, hogy tulajdonosvita alakult ki a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), valamint a Magyar Hosszútávúszó Szövetség (MHÚSZ) között a londoni aranyérem miatt, de álláspontja szerint nem kérdés, hogy Debrecen város kiemelkedő támogatása mellett a MÚSZ vállalt fontos, kiemelkedő szerepet a versenyző olimpiai felkészülésében.

Forrás: Europress/Getty Images/Clive Rose

JÁTSSZ ONLINE!

Dubajba költözik az Európa-bajnok magyar úszó

"A MÚSZ mind erkölcsileg, mind a pénzügyi finanszírozás terén végig és következetesen a Debreceni Sportcentrum - Sportiskola, illetve versenyzőnk, Éva mellett állt. Hazai és külföldi edzőtáborainak a költségét, valamint a Széles Sándor szakmai közreműködését egyaránt a MÚSZ biztosította. Sajnos ugyanezt nem állíthatjuk a Magyar Hosszútávúszó Szövetségről. Évát mindig is idegenként kezelték! - áll abban a közleményben, amelyet Orendi Mihály, a Debreceni Sportcentrum - Sportiskola ügyvezető igazgatója jegyzett.

A dokumentum szerint az igaz, hogy a MHÚSZ az ez évi eilati EK és a setubali VK hosszútávúszó versenyeinek költségét fedezte, "de ezek a költségek az eredményes felkészülésének csupán a töredékét jelentették! És a versenyző nevezését ezekre a viadalokra - ugyanúgy, mint a korábbi nyíltvízi versenyeken - a FINA (Nemzetközi Úszó Szövetség) és a LEN (Európai Úszó Szövetség) által Magyarországon elismert országos szakszövetségen, a Magyar Úszó Szövetségen keresztül nyújtották be, illetve fogadták el".

Az ügyvezető felidézte, hogy Risztov Éva 2009-ben a Debreceni Sportcentrum - Sportiskola színeiben, Debrecen város támogatásával, a Magyar Úszó Szövetség akkori főtitkárának, Ruza Józsefnek a hathatós közreműködésével tért vissza az úszás világába.

"A sportoló pályafutása azóta is töretlen. Ha csak az idei eredményeket említjük, három számban lett országos bajnok, a debreceni rendezésű úszó Európa-bajnokságon pedig egy ezüst- és egy bronzéremmel tudatta, ez az ő éve lesz. Éva sikerrel harcolta ki az olimpiai indulás jogát két medencés szám mellett 10 kilométeres, nyíltvízi úszásban is. Ez utóbbiban augusztus 9-én, Londonban olimpiai bajnoki címet szerzett. Véleményünk szerint a nyíltvízi úszás is része az úszósportágnak. Nem lehet különválasztani az úgynevezett medencés versenyszámoktól! Ez egy sportág! Egy európai (LEN) és egy nemzetközi szövetséggel (FINA)" - szögezte le Orendi Mihály.

"Úgy gondoljuk, hogy Risztov Éva olimpiai aranyérmét elsősorban saját kitartásának, szorgalmának és tehetségének kösznheti! A Debreceni Sportcentrum - Sportiskola ezt a diadalt az egyetemes magyar úszósport sikerének tekinti, és ezt a sportágat - véleményünk szerint - hazai szövetségi szinten kizárólag a Magyar Úszó Szövetség képviseli!"

Kalaus Valter, az MHÚSZ főtitkára nem érti, hogy egyesek milyen tulajdonosvitát szeretnének generálni.

"Szövetségünk semmilyen vitában nem kíván részt venni. Véleményünk szerint nincs és nem is lehet tulajdonosvita. Csak gratulálni tudunk és ismételten szeretnénk Risztov Évának az olimpiai bajnoki címéhez! Ezen kiemelkedő sportsiker az egész magyar sport érdeme, és aki ebből érdemtelenül próbál tőkét kovácsolni, az szégyellje magát! Risztov Éva elsősorban a családjáé, ezen felül, aki őt ki szeretné sajátítani, az tévúton jár!"

Címlapsztori»

Forrás: AFP/Tiziana Fabi Őrült zsenihez fordult a reménytelen kiscsapat Kisebb csodát tett a Pescarához öt év után visszatérő Zdenek Zeman: az első meccsén 5-0-ra kiütötték a Genoát. A cseh-olasz fociedző karrierje többször hanyatlásnak ...
    Forrás: AFP/Paul Crock Nem Bukarest, Budapest Több mint három év szünet után, Budapest újra a tenisz egyik fővárosa, egy hétre. A sportvilág legsikeresebb női versenysorozata a WTA, és a 2017-es 55 állomásból - a ...
    Fotó: Szabó Gábor - Origo Nagy pofonok egy kisvárosban A Felix Promotion évindító profi bokszgáláján nyolc meccsen hullottak a pofonok a pápai ringben. A publikum láthatott mindent, ami miatt érdemes volt jegyet venni: ...
    Forrás: AFP/Philippe Lopez A Valentin-napi BL-mészárlás Alig indult újra a Bajnokok Ligája, máris egy történelmi meccset láthattunk kedden este: a Barcát 4-0-ra lemosta a PSG. Néhány lap Valentin-napi mészárlást emlegetett, ...

Olimpia legfrissebb »

10:08A döntő küszöbén bukott el a Djokovic-verő teniszező
22:20Pistorius legyőzött egy lovat 200 méteren
10:28Féltucat szponzorcég vonult ki Armstrong mögül
18:05Hetekkel az olimpia után újabb magyar kaphat érmet
17:38Vuelta: Rodriguez káprázatos hajrával tartotta maga mögött Contadort
17:15Nem fér a bőrébe a Berki aranyát követelő Smith
16:03A kormány jóváhagyta az olimpiai jutalmakat
11:31Ellenfele elvetetné Berkitől az olimpiai aranyérmet
14:53Megszüntethetik a német olimpiai érmesek jutalmazását
13:5635 milliót kaphatnak az olimpiai bajnokok
13:22Akik elfutottak az olimpia elől
18:58Bevetik a londoni hősöket egy olimpiai rendezésért
12:07Egy darab aranyéremből is juthat mindenkinek
07:12Börtönbüntetést követel doppingolásért egy német súlylökő
21:14Római harci kocsin utazhatott Szombathely kalapácsvető hőse
19:00Risztov miatt vitáznak a magyar úszószövetségek
15:16Már nem Kemény a legeredményesebb pólókapitány
12:29Sűrűn lakják Magyarországot az olimpiai érmesek
09:06Így edzett 13 évesen Risztov Éva
08:39Nincs magyar pólós az All Star-csapatban
07:25Semenya félt, ezért nem lett olimpiai bajnok?
06:3330-35 milliót kaphatnak a magyar olimpiai bajnokok
20:04Hűtőszekrény is jár az észak-koreai aranyérmeseknek
17:42Hősként ünneplik állandó bronzérmesüket az afgánok
15:58Miért nem tépte Londonban is a balsors a magyart?
13:16Újra versenyezni akar az olimpián megsérült gátfutó
12:45Neymar elégedett az ezüstéremmel
12:02Megérkezett Rióba az olimpiai zászló
11:05Elege volt az FA-nek a brit futballválogatottból
09:41Cegléd és Vác lett az olimpia ezüstvárosa
hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Christophe Simon A legszebb testek nyomában Vannak sportok, amelyek gyakorlása vonzó esztétikai következményekkel is jár.
Forrás: AFP/Christophe Simon Hogyan lett Phelps a legnagyobb Tizenegy volt, amikor az edzője vázolta, milyen ütemben lesz belőle három olimpia sztárja.
Forrás: AFP/Romeo Gacad Szex és bulizás az olimpiai faluban Meglepő nyíltsággal vallottak sportolók az olimpiai faluban átélt vad kalandokról.
hirdetés