ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

Gyilkos volt az utolsó kör a magyar hosszútávúszónak

2012.08.10., 19:04|Utolsó módosítás:2012. 08. 10., 19:16|

A lökdösődést megúszta, a frissítésre viszont nem igazán volt lehetősége a nagy tempó miatt Gercsák Csabának, aki a 18. helyen végzett 10 kilométeres hosszútávúszásban. Gercsák elégedett, mert a Hyde Parkban jobb időt úszott, mint a tavalyi tesztversenyen, és reméli, hogy Risztov Éva aranyérme után folytatódik a szakág fejlődése.

A 10 km-es távnak huszonöten indultak neki a 21 fokos, Serpentine nevű tóban, és a meglepően meleg időben. Bár Gercsák Csaba a negyedik kör után (a verseny hat körből áll) még holtversenyben a tizedik helyen állt, végül tizennyolcadikként ért célba. "Azt éreztem, hogy minden körben erősebb a tempó, az utolsó kör gyilkos volt. Mindenki próbált hajrázni, én is, így sikerült. A befutóig azt éreztem, hogy nagyon egymáson vagyunk, és mindenki az életéért úszik, sajnos a végén megelőztek páran, de összességében elégedett vagyok" - értékelt a verseny után Gercsák, aki négy éve Pekingben nem tudta befejezni a távot.

A tavalyi, sanghaji vébén 25 kilométeren bronzérmet szerző úszónak az volt a taktikája, hogy minél tovább próbáljon menni az élbollyal, öt körig jól is ment, érezte menet közben, hogy jó helyen áll. Ahogy Risztov esetében láthattuk, gyakran a 10 kilométer utolsó méterein dől el a verseny, és most is történtek még a végén helycserék, egyedül az volt biztos, hogy a pekingi olimpián 1500 gyorson arany-, a londonin bronzérmes tunéziai Mellulié lesz az arany. Gercsákot nem lepte meg, hogy kvalifikációs versenyen is elsőként záró Melluli nyert, de a borzasztó erős mezőnyben nyolc-tíz úszót is képesnek tartott arra, hogy odaérjen a dobogóra.

Gercsák száztizenegy és fél perc alatt tudta le a távot, ez jobb idő, mint amit a tavalyi londoni tesztversenyen úszott, ahol hatodik lett egy más összetételű mezőnyben. A holtpont most az ötödik kör végén és a hatodik elején következett be. Ekkor azt érezte, hogy gyorsabban kéne úszni, de már nem megy, ennek ellenére az utolsó két kilométeren szinte végig hajrázott. "Nem gondolkodtam konkrét helyezésben, jó lett volna előrébb végezni, de olyan erős volt a mezőny, hogy akik mögöttem értek célba, azok is voltak már az első nyolcban vébén vagy Eb-n."

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Balra Gercsák Csaba

Amilyen öröm volt az esős nyár után a helyiek számára a 28 fok körüli hőmérséklet és a szikrázó napsütés, annyira zavaró volt a vége felé a 23 éves magyar versenyzőnek, aki az utolsó körben már alig látott. A hosszútávúszásban nem ritka a lökdösődés, mindenki próbál helyezkedni, amiből aztán van, aki rosszabbul jön ki, de Gercsák szerint most mindenki fairül versenyzett. Ahogy a maratoni futásban vagy a hosszú kerékpárversenyeken, itt is nagyon fontos, hogy időnként frissítőt vegyen magához az ember, de Gercsák azt mondta, olyan erős volt a tempó, hogy erre most nem igazán volt lehetőség, mivel aki kiáll, az azt kockáztatja, hogy leszakad a bolytól. "Sokszor a taktika része, hogy az ember mikor menjen frissíteni, kicsit olyan ez, mint a Forma-1-ben a bokszkiállás. Lehet ezzel hozni is az ellenfeleken, de inkább csak veszteni."

A 171 cm magas Gercsák a kisebbek közé tartozik a mezőnyben, de emiatt nem éri hátrány, mivel a medencével ellentétben itt nincsenek fordulók. Sőt, neki jól is jön, ha egy nagyobb termetű úszó lábvizében úszik, míg ha ugyanez a versenyző mögötte úszik, őt nem segíti annyira Gercsák kisebb lábvize.

A hosszútávúszó szakágnak Risztov aranyérme miatt örökre emlékezetes marad a londoni olimpia, Gercsák szerint jó úton járnak, hogy még jobb legyen és tovább fejlődjön a szakág. "Nagyon komoly eredmény Évi aranyérme, nagyon örültem neki, bár engem nem lepett meg, mert esélyesnek tartottam a dobogóra."

Címlapsztori»

Forrás: AFP/Tiziana Fabi Őrült zsenihez fordult a reménytelen kiscsapat Kisebb csodát tett a Pescarához öt év után visszatérő Zdenek Zeman: az első meccsén 5-0-ra kiütötték a Genoát. A cseh-olasz fociedző karrierje többször hanyatlásnak ...
    Forrás: AFP/Paul Crock Nem Bukarest, Budapest Több mint három év szünet után, Budapest újra a tenisz egyik fővárosa, egy hétre. A sportvilág legsikeresebb női versenysorozata a WTA, és a 2017-es 55 állomásból - a ...
    Fotó: Szabó Gábor - Origo Nagy pofonok egy kisvárosban A Felix Promotion évindító profi bokszgáláján nyolc meccsen hullottak a pofonok a pápai ringben. A publikum láthatott mindent, ami miatt érdemes volt jegyet venni: ...
    Forrás: AFP/Philippe Lopez A Valentin-napi BL-mészárlás Alig indult újra a Bajnokok Ligája, máris egy történelmi meccset láthattunk kedden este: a Barcát 4-0-ra lemosta a PSG. Néhány lap Valentin-napi mészárlást emlegetett, ...

Olimpia legfrissebb »

10:08A döntő küszöbén bukott el a Djokovic-verő teniszező
22:20Pistorius legyőzött egy lovat 200 méteren
10:28Féltucat szponzorcég vonult ki Armstrong mögül
18:05Hetekkel az olimpia után újabb magyar kaphat érmet
17:38Vuelta: Rodriguez káprázatos hajrával tartotta maga mögött Contadort
17:15Nem fér a bőrébe a Berki aranyát követelő Smith
16:03A kormány jóváhagyta az olimpiai jutalmakat
11:31Ellenfele elvetetné Berkitől az olimpiai aranyérmet
14:53Megszüntethetik a német olimpiai érmesek jutalmazását
13:5635 milliót kaphatnak az olimpiai bajnokok
13:22Akik elfutottak az olimpia elől
18:58Bevetik a londoni hősöket egy olimpiai rendezésért
12:07Egy darab aranyéremből is juthat mindenkinek
07:12Börtönbüntetést követel doppingolásért egy német súlylökő
21:14Római harci kocsin utazhatott Szombathely kalapácsvető hőse
19:00Risztov miatt vitáznak a magyar úszószövetségek
15:16Már nem Kemény a legeredményesebb pólókapitány
12:29Sűrűn lakják Magyarországot az olimpiai érmesek
09:06Így edzett 13 évesen Risztov Éva
08:39Nincs magyar pólós az All Star-csapatban
07:25Semenya félt, ezért nem lett olimpiai bajnok?
06:3330-35 milliót kaphatnak a magyar olimpiai bajnokok
20:04Hűtőszekrény is jár az észak-koreai aranyérmeseknek
17:42Hősként ünneplik állandó bronzérmesüket az afgánok
15:58Miért nem tépte Londonban is a balsors a magyart?
13:16Újra versenyezni akar az olimpián megsérült gátfutó
12:45Neymar elégedett az ezüstéremmel
12:02Megérkezett Rióba az olimpiai zászló
11:05Elege volt az FA-nek a brit futballválogatottból
09:41Cegléd és Vác lett az olimpia ezüstvárosa
hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Christophe Simon A legszebb testek nyomában Vannak sportok, amelyek gyakorlása vonzó esztétikai következményekkel is jár.
Forrás: AFP/Christophe Simon Hogyan lett Phelps a legnagyobb Tizenegy volt, amikor az edzője vázolta, milyen ütemben lesz belőle három olimpia sztárja.
Forrás: AFP/Romeo Gacad Szex és bulizás az olimpiai faluban Meglepő nyíltsággal vallottak sportolók az olimpiai faluban átélt vad kalandokról.
hirdetés