ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

Danitól kéne ellesni valamit - interjú Cseh Lászlóval

2012.08.07., 16:03|Utolsó módosítás:2012. 08. 11., 17:22|

Cseh László nyert ugyan egy bronzérmet 200 vegyesen, a másik két számában még a döntőbe sem tudott bejutni a londoni olimpián. A 26 éves úszónak annyira hiányzik az olimpiai aranyérem, hogy eszébe sem jutott a visszavonulás, át akarja élni, hogy egy adott pillanatban ő a legjobb a világon. Phelps visszavonulását tényleg sajnálja, mert nélküle már nem lesz ugyanolyan érzés a győzelem, Lochte gyémánt fogsorát pedig bohóckodásnak tartja.

Pieter van den Hoogenband azt mondta az [origo]-nak: Michael Phelps visszavonulása után Cseh László jól teszi, hogy megcélozza az aranyérmet Rióban. Már készül a 2016-os olimpiára?

Meglátjuk, mert négy év azért hosszú idő, és még ennek az olimpiának sincsen vége, igaz, Peking után is hamar elrepült az idő. Az a célom, hogy bebizonyítsam: idősebb korban is lehet jó teljesítményt nyújtani. Az úszásban a 30 éves kor nem számít nagyon öregnek, mégis sokan azt gondolják, hogy ekkor már nem lehet jól versenyezni, de erre szeretnék rácáfolni. Lehet, hogy ezzel majd egy divathullámot indítok el, és a példámat követve sokkal tovább maradnak majd a versenyzők a medencében.

A háromszoros olimpiai bajnok holland azt is mondta, nem érti, miért gyenge az ön mellúszása, hiszen Magyarország több olimpiai bajnokot fel tud mutatni ebben a számban.

Danitól kéne valami technikát ellesni. Mindig figyelem, hogyan úszik, de esélyem sincs azt a technikát elsajátítani. Szerintem ezt valaki vagy tudja, vagy nem - megtanulni nem lehet.

Forrás: MTI/Kovács Attila

A testfelépítés mennyit számít?

Ehhez igazából nem értek, csak azt látom, hogy a mellúszásnak külön ritmusa van, rá kell érezni, és aki pillangón, gyorson és háton jól úszik, az valószínűleg mellen nem tud olyan jól. Viszont aki mellen jól tud úszni, az a többiben nem olyan jó. Évről évre próbáljuk javítani a technikát, és fejlődik is a mellúszásom, de ez a szám nekem sajnos nem belülről jön. Ez számomra nemcsak annyi, hogy beugrok a vízbe, és "hoppá, de jó a technikám", hanem a jó időkért meg kell küzdenem fejben is, nagyon kell koncentrálnom. Nem megy olyan természetesen, mint Daninak.

Gondolom, nemcsak Gyurta Dániel, hanem a többi vegyesúszó - Michael Phelps vagy Ryan Lochte - technikáját is nézi. A két amerikai is gyengébb mellen?

Az ő mellúszásuk nagyon rendben van, főleg ahhoz képest, hogy vegyesúszók. Picit jobbak is, mint én. Próbálom keresni az okokat, hogy nekem miért nem megy annyira, mert amikor külön gyakorlom a mellúszást, jó időket érek el, de amikor vegyes közben jön ez a szám, szétesik a technikám, és nem tudom azt úszni, ami ahhoz kellene, hogy gyorsabban haladhassak. Ezen kell majd javítani a következő években, a mellúszásomat ösztönösebbé kell tennem, hogy még gondolkodásban se vigyen el sok energiát.

Honnan jön ez az elszántság, hogy alig lett vége a bronzmeccsnek, máris kijelentette, hogy Rióban is versenyezni akar? Hiszen Phelps pár hónappal idősebb csak önnél, mégis abbahagyja.

Én folytatom, mert hiányérzetem van. Az aranyérem nagyon hiányzik nekem, ez az álmom, a vágyam, szeretném megnyerni.

Forrás: AFP/Ben Stansall

Négy éve - Lochte-t is megelőzve - három ezüstérmet nyert. Tényleg ennyire nagy az arany és az ezüst közötti különbség?

Annyira nem komoly, de az ember lelkének sokkal jobbat tesz a tudat, hogy valamiben ő a legeslegjobb, hogy egy adott pillanatban nem volt nála jobb. Az ezüstéremért is nagyon meg kell küzdeni, de ott tudod, hogy valaki jobb volt nálad.

Odaadná a három ezüstöt és a két bronzot egy aranyért?

Nem adnám oda, szó sincs erről, inkább ezt a kollekciót szeretném kiegészíteni egy aranyéremmel.

A környezete is reálisnak tartja ezt?  Biztatják, hogy szálljon harcba a riói aranyéremért?

Addig csinálom, ameddig érzek motivációt, és ameddig szeretem az úszást. Meglátjuk, hogy miképp lehet ezt az életkorral összeegyeztetni. Lehet, hogy én is olyan vagyok, mint a jó bor, és öregebben, 30 évesen leszek életem legjobb formájában.

Miért volt gyengébb Londonban, mint Pekingben?

Nem lettem gyengébb, 200 vegyesen bőven jobb időt úsztam, mint Pekingben, 100 háton is fejlődtem. A 200 pillangó nem ment olyan jól, de ezt a 400 vegyes rovására írom. Négyszáz vegyesen pedig nem tudtam megmutatni, hogy igazából mire vagyok képes.

Amikor közvetlenül Phelps mögött ért célba a 400 vegyes előfutamában, gondolta volna, hogy ez kevés lesz a döntőhöz?

Ha tudtam volna, akkor nem engedek ki a végén, és még erősebben úszok. Nem gondoltam arra, hogy a verseny eleje ennyire nem fog Phelpsnek menni.

Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

Nem lehetett a vízben egyből érezni, hogy gyengén megy neki, és meg kellene előzni?

Háromszázig nekem nagyon jól ment, a futamnak pedig úgy álltam neki, hogy kirobbanó formában vagyok. A részidőm is jó volt az utolsó száz előtt, de nem gondoltam, hogy Phelps ennyire lassan úszik. Én már ezerszer átrágtam magam ezen, sajnos nem tudom megváltoztatni a történteket. Akkor az volt a fejemben, hogy Phelps előtt fordulok, megyek gyorson, ő nem nagyon tudott feljönni, ezért - gondoltam - egy kicsit a délutáni döntőre tartogatok. Egy picit lelassítottam, mert négyszáz vegyesen észnél kell lenni, nehogy kiússzam magam már reggel. Erre fáztam rá.

Magyarországon felháborodást váltott ki, hogy Phelps feltette a lábát a dobogóra a 200 vegyes döntője után, amikor épp önnek adták át a bronzérmet. Ön mit érzékelt ebből?

Erről semmit nem tudok, nem nagyon figyeltem rájuk, csak utólag hallottam és olvastam - még egy német cikkben is - erről. Megjegyezték a két amerikai viselkedését, de nem kell ezzel foglalkozni. Még volt egy számuk, lazították a lábukat, lehet, ha nekem is kell még egyet úsznom, akkor én is ezt teszem.

Nem voltak tiszteletlenek az amerikaiak?

Amit az eredményhirdetésen csináltak, az nem tiszteletlenség volt. Kicsit már sok éremátadáson voltak, és mindketten amerikaiak, lehet, ha mellettem van egy magyar, akkor én is beszélgettem volna vele. Egy olimpiai arany után talán én is annyira fel lennék dobva, hogy pár vicces mondatot odavetnék a többieknek.

Phelps is viccből javasolta, hogy induljon 100 pillangón?

Érdekes, hogyan keringenek ezek a mondatok, hiszen ő csak annyit kérdezett, hogy indulok-e 100 pillangón. De ez nem tanács, megjegyzés vagy jövőre vonatkozó célzás, hanem csak egy kérdés volt.

És miért nem úszott?

Mert a kétszáz vegyessel egy napon volt, és úgy gondoltam, hogy nem kellene a két számot megkockáztatni. Legközelebb lehet, fogok indulni száz pillangón is, de ha így is döntök, az nem Phelps tanácsa miatt lesz. A száz hát fantasztikusan ment, ebből kiindulva a 100 pillangónak is jónak kell lennie.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A 200 vegyes utáni sajtótájékoztatón azt mondta Phelpsről, hogy nem örül a visszavonulásának. Ezt nem csak illendőségből mondta?

Nem, én tényleg így gondolom. Mindig őt akartam legyőzni, és a visszavonulásával ez már nem sikerült. Ezek után, ha én leszek valamiben a legjobb, nem biztos, hogy ugyanolyan érzés lesz győzni. Talán arra gondolok majd, hogy "jó-jó, nyertem, de valaki, valami hiányzik". De ha nem lesz Phelps, mások biztosan próbálnak majd az élre törni, szóval biztos lesznek újabb ellenfelek.

A Lochte-Phelps csatára mennyire figyelt?

Az amerikaiak az olimpia elején nem voltak jó formában. Lochte-nak volt egy jó négyszáz vegyese, és onnantól kezdve nem nagyon találta magát. Sem a kétszáz méteres hát, sem a kétszáz méteres gyorsúszása, sőt talán a 200 vegyese sem volt olyan, mint amit vártak tőle.

Ön villantana néhány arany után egy olyan gyémánt fogszabályzóval, mint Lochte?

Engem nehéz lenne erre rávenni. Egyébként én már 2005 óta látom ezt nála, számomra ez nem volt újdonság, hogy egy ilyen hülye fogsorral ment ki az eredményhirdetésre. Hogy ez most fogvédő-e vagy fogdísz, azt nem tudom, de ha neki ez jó, akkor csinálja. De nem ezzel kell foglalkozni, hanem azzal, amit a medencében elérünk. Utána már csak a bohóckodás jön, amivel azt szeretné elérni, hogy beszéljenek róla. Én azt szeretném, hogy az eredmények beszéljenek helyettem.

Címlapsztori»

Forrás: AFP/Tiziana Fabi Őrült zsenihez fordult a reménytelen kiscsapat Kisebb csodát tett a Pescarához öt év után visszatérő Zdenek Zeman: az első meccsén 5-0-ra kiütötték a Genoát. A cseh-olasz fociedző karrierje többször hanyatlásnak ...
    Forrás: AFP/Paul Crock Nem Bukarest, Budapest Több mint három év szünet után, Budapest újra a tenisz egyik fővárosa, egy hétre. A sportvilág legsikeresebb női versenysorozata a WTA, és a 2017-es 55 állomásból - a ...
    Fotó: Szabó Gábor - Origo Nagy pofonok egy kisvárosban A Felix Promotion évindító profi bokszgáláján nyolc meccsen hullottak a pofonok a pápai ringben. A publikum láthatott mindent, ami miatt érdemes volt jegyet venni: ...
    Forrás: AFP/Philippe Lopez A Valentin-napi BL-mészárlás Alig indult újra a Bajnokok Ligája, máris egy történelmi meccset láthattunk kedden este: a Barcát 4-0-ra lemosta a PSG. Néhány lap Valentin-napi mészárlást emlegetett, ...

Olimpia legfrissebb »

10:08A döntő küszöbén bukott el a Djokovic-verő teniszező
22:20Pistorius legyőzött egy lovat 200 méteren
10:28Féltucat szponzorcég vonult ki Armstrong mögül
18:05Hetekkel az olimpia után újabb magyar kaphat érmet
17:38Vuelta: Rodriguez káprázatos hajrával tartotta maga mögött Contadort
17:15Nem fér a bőrébe a Berki aranyát követelő Smith
16:03A kormány jóváhagyta az olimpiai jutalmakat
11:31Ellenfele elvetetné Berkitől az olimpiai aranyérmet
14:53Megszüntethetik a német olimpiai érmesek jutalmazását
13:5635 milliót kaphatnak az olimpiai bajnokok
13:22Akik elfutottak az olimpia elől
18:58Bevetik a londoni hősöket egy olimpiai rendezésért
12:07Egy darab aranyéremből is juthat mindenkinek
07:12Börtönbüntetést követel doppingolásért egy német súlylökő
21:14Római harci kocsin utazhatott Szombathely kalapácsvető hőse
19:00Risztov miatt vitáznak a magyar úszószövetségek
15:16Már nem Kemény a legeredményesebb pólókapitány
12:29Sűrűn lakják Magyarországot az olimpiai érmesek
09:06Így edzett 13 évesen Risztov Éva
08:39Nincs magyar pólós az All Star-csapatban
07:25Semenya félt, ezért nem lett olimpiai bajnok?
06:3330-35 milliót kaphatnak a magyar olimpiai bajnokok
20:04Hűtőszekrény is jár az észak-koreai aranyérmeseknek
17:42Hősként ünneplik állandó bronzérmesüket az afgánok
15:58Miért nem tépte Londonban is a balsors a magyart?
13:16Újra versenyezni akar az olimpián megsérült gátfutó
12:45Neymar elégedett az ezüstéremmel
12:02Megérkezett Rióba az olimpiai zászló
11:05Elege volt az FA-nek a brit futballválogatottból
09:41Cegléd és Vác lett az olimpia ezüstvárosa
hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Christophe Simon A legszebb testek nyomában Vannak sportok, amelyek gyakorlása vonzó esztétikai következményekkel is jár.
Forrás: AFP/Christophe Simon Hogyan lett Phelps a legnagyobb Tizenegy volt, amikor az edzője vázolta, milyen ütemben lesz belőle három olimpia sztárja.
Forrás: AFP/Romeo Gacad Szex és bulizás az olimpiai faluban Meglepő nyíltsággal vallottak sportolók az olimpiai faluban átélt vad kalandokról.
hirdetés