Cseh nagy gyomorszájast adott magának

Cseh László, 200m vegyes úszás, bronz, London 2012
Vágólapra másolva!
Nem hagyja abba Cseh László, a riói olimpián, 31 évesen kettőzött erővel küzd majd az aranyért. A 200 vegyesen csütörtökön bronzérmet szerzett magyar úszó szerint 400 vegyesen butaságot csinált a londoni olimpián.
Vágólapra másolva!

Michael Phelps és Ryan Lochte mögött 1:56.22 perccel a harmadik helyen csapott célba 200 vegyesen. A szám pekingi ezüstérmese háton és mellen leszakadt kicsit, majd gyorson egy testhossznyi hátrányból lehajrázta a brazil Pereirát.

"Nem volt rossz úszás, de az első százam borzasztó lassú volt, nem is értem. Ennél erősebben akartam kezdeni, úgy látszik, most ennyi volt bennem, de legbelül azt érzem, ennél sokkal több van bennem, sokkal többre vagyok hivatott, és sokkal több munkát elvégeztünk. Sajnos látni kell, hogy a négyszáz vegyes után nagyon nagy gyomorszájást adtam magamnak, onnan nehéz volt felállnom, az nagy törés volt számomra. Ahhoz képest nem volt ez olyan rossz" - értékelte a 200 vegyes döntőjét Cseh László.

Az ötödik olimpiai érmet nyerő Cseh azt mondta, az olimpia nyitónapján elszenvedett kudarc után benne volt a kétely, hogy menni fog-e, bírni fogja-e az úszást, és hogy jó úszó-e egyáltalán. A mostani bronz ellenére van benne hiányérzet, mivel mindenképpen aranyat szeretett volna nyerni, de ez az eredmény motiválja abban, hogy négy év múlva Rióban is ott legyen, és az eddig ezüst- és bronzérmeit aranyra váltsa.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
További képekért kattintson a fotóra!

"Ez már akkor eldőlt, amikor beértem a célba. Maholnap 27 éves leszek, de nem érzem magam öregnek, és Rióban szeretném megmutatni, hogy 30 és fél évesen is lehet 200 vagy 400 vegyest úszni. Eszem ágában sincs megfutamodni, feladni, azt érzem, hogy menni kell tovább, csinálni kell. Motiváltnak érzem magam, és a padlóról kell tudni felállni".

Nem véletlen, hogy a vagy ott szerepelt Cseh mondatában a 200 és a 400 vegyes között, mert bár Londonban és a sanghaji vébén is ezen a távon szerzett bronzérmet, a hosszabbik távot közel érzi a szívéhez, annak ellenére, hogy az fájni tud a végén, és úgy érzi, ha arra nem készülne, akkor kétszázon sem tudna jól úszni. "Tudom, hogy ezek most nagy szavak, hogy négy év múlva mi lesz, de úgy érzem, ki fogok tartani, és a következő évre is kettőzött erővel felkészülök, hogy megmutassam, nem csak ennyi van bennem.

A döntőre visszatérve Laci elmondta, nagyon félt a melltől és a gyorstól, de végül ezekkel nem volt baj, a kezdést viszont elrontotta. Azt is hozzátette, nem ezzel a taktikával szeretett volna úszni, de tudta, hogy a gyorson nagyon kell majd menni, igaz, nem a brazil Thiago Pereirával, hanem a két amerikaival, Ryan Lochteval és Michael Phelpsszel szeretett volna meccselni.

Cseh azt mondta, nem írta volna alá az olimpia előtt a bronzérmet, mivel teljesen komolyan gondolta, hogy aranyat akar nyerni Londonban. "Most is tartom azt, ha a 400 vegyes nem alakul olyan rosszul, ahogy alakítottam a dolgokat, akkor lehet, ez egy sokkal jobb olimpia lett volna. Nem eltaktikázásnak mondanám a 400 vegyest, hanem az én butaságomnak, a fejemben volt, hogy tudtam, délután szeretnék jó időt menni, és arra próbáltam az energiám spórolni, de nem gondoltam volna, hogy ilyen lassú iramot megyünk. Nem volt rám jellemző, hogy az előfutamban nagyon erőt fitogtatnék, és óriási nagy butaságot követtem el a gyorson, ha picivel erősebben úszom, ugyanúgy kipihenhettem volna magam délután. A lelkem mélyén kockáztattam, pihenten szerettem volna indulni 400 vegyesen, és ennek lettem az áldozata. Ebből a 26 éves fejjel is sokat tanultam, soha többet nem követek el ilyen hibát, inkább reggel kiúszom magam, mint hogy kiessek."

Forrás: MTI/Kovács Tamás
További képekért kattintson a fotóra!

A 400 vegyest a 200 pillangó követte, amely szintén nem volt az igazi, amit az önbizalomhiányra vezetett vissza, és arra, hogy nem találta el a ritmust, ami nélkül nem lehet jól úszni ebben a számban. Cseh Pekingben ezüstérmet szerzett ebben a számban, de azóta normál medencében nem, csak rövid pályán ment neki a 200 pillangó, úgyhogy ki kell találnia, érdemes-e erőltetnie.

Az önbizalomhiányból úgy sikerült kijönnie, hogy ki kellett beszélnie magából a kételyeket, és úgy kellett beugrania a medencébe, hogy egy jó időt ússzon 200 vegyesen, mert az adja vissza az önbizalmát, ha jól megy az úszás. "Jól megy az úszás, ezzel nincsen gond, a felkészüléssel sem vot semmi gond, egyszerűen a kezdés miatt egy törés lett a lelkemben."

Ez a bronz azért is ért sokat, mert így nem szakadt meg Cseh páratlan sorozata, 2003 óta ugyanis minden világversenyről éremmel tért haza. "Keményen megküzdöttem mindenért, amit elértem, nem az volt, hogy nem volt ellenfelem, és úgy szereztem érmeket. Ne legyünk elégedetlenek, de az aranyra vágyom, ezért fogok hamarosan újra elkezdeni edzeni, hogy teljesüljön az álom. Addig nem adom fel, amíg azt érzem, hogy tudok menni tovább. Ha azt mondanám, hogy elég volt, az nem én volnék, óriási űr lenne bennem, és egész életemben bánnám, hogy most feladtam. Hogy most melyik érzés az erősebb bennem? Van bennem egy kis boldogság, hogy sikerült érmet szereznem, de örök elégedetlen vagyok, úgyhogy kicsit mínuszba fordul a mutató".

Még egy feladat vár Csehre, aki a 4x100-as vegyesváltóban mindenképp úszik, de az még nem dőlt el, hogy háton vagy pillangóban indul. Mindenesetre azt mondta, senkit sem akar kitenni a váltóból, az edzőknek kell eldönteni, hogy melyik szerep fekszik neki.