A szíve húzta fel a dobogóra Cseh Lászlót

Cseh László, 200m vegyes úszás, bronz, London 2012
Vágólapra másolva!
A pocsékul sikerült első két egyéni szám után 200 vegyesen már sikerült az éremszerzés Cseh Lászlónak a londoni olimpián. A világbajnok magyar úszó félelmetes hajrával ért fel a dobogóra, de a két amerikai, Michael Phelps és Ryan Lochte ellen nem volt esélye.
Vágólapra másolva!

Cseh: Nagy gyomorszájast adtam magamnak

Phelps kérdést szegezett Cseh Lászlónak

Cseh László hatalmas meglepetésre 400 vegyesen és 200 pillangón sem tudott a döntőbe jutni, így a 200 vegyes volt az utolsó esélye az éremszerzésre. Az előfutambokból a legjobb, az elődöntőből pedig a második legjobb idővel jutott tovább, így reálisnak tűnt, holgy felférhet a dobogóra.

A rajt után Cseh az utolsó előttiként jött fel a víz alól, az első ötvenet, a pillangót követően pedig a harmadik helyen fordult. Háton visszacsúszott a negyedik helyre, mellen sem tudta megelőzni a Phelps, Lochte, Pereira hármast. Az utolsó ötvenen, gyorson azonban fantasztikusat hajrázva előbb beérte, majd meg is előzte a brazilt, láthatóan a szíve vitte az utolsó métereken.

A két amerikait már nem lehetett megfogni, kisebb meglepetésre Phelps nyert Lochte előtt. Phelps ezzel a huszadik olimpiai érmét nyerte, már a tizenkilencedikkel is minden idők legeredményesebb olimpikonja volt.

Cseh a londoni magyar küldöttség ötödik érmét szerezte. Gyurta Dániel szerdai, 200 m mellen és Szilágyi Áron vasárnap kardban aratott diadala előtt két cselgáncsozó végzett dobogós helyen: a 48 kg-os Csernoviczki Éva szombaton bronzot, a 66 kilós Ungvári Miklós pedig vasárnap ezüstöt nyert.

Út a londoni bronzig

Az 1985-ös születésű Cseh László - aki négy és fél éves korában tanult meg úszni - a Spartacusban kezdte sportpályafutását. 2002-ben mutatta meg először tehetségét, a linzi ifjúsági Eb-n ezüstöt, a riesai rövidpályás felnőtt vébén bronzot szerzett 400 vegyesen.

2003-ban a barcelonai vébén ismét ezüstöt nyert, a 2004-es madridi Eb-n a vegyesváltóval harmadik, 100 m háton és 400 m vegyesen aranyérmes lett, ám az athéni olimpia titkos esélyesének egy rossz lépés következtében kifordult a jobb bokája, és egy lábközépcsont eltört a lábfejében. Így csupán 400 vegyesen sikerült felállnia a dobogóra.

2005-ben a montreali vébén a 100 háton nyert bronz-, illetve a 200 vegyesen szerzett ezüstérem után 400 vegyesen Európa-csúccsal lett aranyérmes, a 2006-os budapesti Eb-t két arannyal és egy ezüsttel zárta, majd 2007-ben a melbourne-i világbajnokságon egyetlen bronzéremmel (200 vegyes) térhetett haza.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva megnézheti a futam képeit!

A 2008-as eindhoveni Eb jó bemelegítésnek tűnt az olimpia előtt, 200 és 400 vegyesen is aranyérmes lett. Pekingben hiába úszott két fő száma mellett 200 pillangón is Európa-csúcsot, Michael Phelpst nem tudta megelőzni, így három ezüstöt nyert.

A 2009-es római világbajnokságon a 200 vegyes ezüstje mellett be kellett érnie a 400 vegyes bronzával, a 2010-es budapesti Eb-n azonban nem lehetett kérdés, mindkét távon övé az aranyérem.

A tavalyi sanghaji vb 200 vegyesen szerzett bronza után ugyanolyan kellemetlen meglepetés volt, hogy nem jutott fináléba 400 vegyesen, mint Londonban. A májusi, hat éremmel - közte három arannyal - zárult debreceni Eb után még azt mondta, a mostani lesz élete olimpiája, ehhez képest 400 vegyesen a 9., 200 pillangón pedig csupán a 12. helyen végzett a brit fővárosban. A szép búcsú azért így is sikerült az utolsó egyéni számában.