Gyurta edzője majdnem a mélybe vetette magát

Gyurta olimpiai bajnok, világcsúccsal, London 2012
Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnoki címet nyert Gyurta Dániel edzőjét, Széles Sándort el akarták zavarni a helyéről a 200 méteres mellúszás olimpiai döntőjében, a szakember azonban kitartott a verseny végéig. Széles nagyon félt a brit Jamiesontól, aki Gyurta-féle hajrával akart győzni, de nem járt sikerrel.
Vágólapra másolva!

Széles Sándor azért nem tett semmilyen ígéretet az olimpia előtt, mert nem akart terhet tenni Gyurta Dániel vállára, aki fantasztikus világcsúccsal olimpiai aranyérmet nyert, ráadásul idegenben, hiszen a döntőben a legnagyobb ellenfele a brit közönség által biztatott Michael Jamieson volt.

"Amikor még fiatal, csikó edző voltam, megtanultam, hogy nem szabad ígérgetni, bár sokan ezt csinálják, mi most sem tettünk így, valamiért Isten ezt nem támogatja" - nyilatkozta Gyurta diadala után az úszó edzője. Úgy véli, sokkal jobb, ha az ember visszafogottabb és szerényebb terveket szövöget, mert akkor nem kerül teher senkinek sem a vállára. "Dani mindig mondja, hogy neki ez nem teher, de az ember az csak emberből van."

Gyurta győztes taktikája Széles szerint nem változott az utóbbi években - a 2008-as pekingi olimpia óta senki nem verte meg ezen a távon -, pedig úgy tűnt, hogy most nem az utolsó 50 méteren akar robbantani, mint azt megszoktuk, hanem az első 150-en szerzett előnyét igyekszik megőrizni. "Évek óta kialakult neki egy metódusa, hogy hogyan ússza le a távokat. Nem számoltunk azzal, hogy 150-nél Michael Jamieson a Gyurtától ellesett fegyverrel próbál majd felzárkózni."

Forrás: MTI/Oláh Tibor
Széles Sándor (balra) egy magyarországi edzésen

A tréner még nem tudta még kielemezni a futamot, ráadásul meg is zavarták a viadal közben. "A rendezők bökdöstek, hogy menjek arrébb arról a helyről, ahonnan babonából néztem a versenyt. Mondtam nekik, hogy már csak 20 méter van hátra, és az én magyar fiúm versenyez, de ők csak hajtogatták, hogy 'nem, nem, nem'."

A szervezők vélhetően azért akarták elzavarni Szélest, mert mindenkit le kell ültetniük, aki állva nézi a versenyeket. Az álldogáló újságírókra is azonnal rászóltak, egy rendező még a magyar himnusz kezdetekor is le akarta ültetni a média magyar munkatársait - persze nem járt sikerrel.

Amikor Gyurta a célba, akkor Széles ököllel a levegőbe csapott örömében: "Úgy, mint amikor Maradona gólt szerzett. Sírni nem tudtam még, az később szokott jönni. Molnár Zoltán csapatvezetővel ugráltunk, mert ő volt a legközelebb hozzám, és gyorsan megittunk egy kis sört. 4,7 másodperc kellett hozzá, de akkor már le volt nyelve. Zoli azt mondta, hogy ez volt élete legfinomabb söre" - mondta Széles, nagy derültséget keltve.

A futam után Gyurta összeölelkezett edzőjével és a pszichológusával, de hamar vége lett az örömmámornak, mert - emlékezett vissza Széles - egyből vitték doppingellenőrzésre az olimpiai bajnokot.

A második helyen végzett Jamieson a tréner szerint óriásit fejlődött Londonban úszásról úszásra. "Nagyon féltem a végén, hogy utoléri. Arra gondoltam, hogy ott leugrok a helyszínen fentről, ha megelőzi."

Tanítványa aranyérme után Széles megjegyezte: érdemes kutakodni és körülnézni, hogy lehet-e találni olyan nemzetközi vagy magyar sportolót, aki egy gödör után hasonló sorozatot tudott produkálni, mint Gyurta Dániel 2008 óta.