Cseh Lászlót minden idők legjobbjai közé sorolta az úszás Andy Murrayje

Markus Roga, Cseh László, és James Goddard, brit úszó,
Vágólapra másolva!
James Goddard, a britek olimpiai negyedik és Eb-ezüstérmes úszója tökéletesen tisztában lehet vele, mit érezhet Cseh László, aki balszerencséjére két korszakos klasszissal, Michael Phelpsszel és Ryan Lochte-val versenyez egy időben. Goddard álma, hogy a két amerikaival álljon a dobogón a 200 vegyes eredményhirdetésénél, de nem feledkezik el Csehről sem, akit minden idők harmadik legobb sokoldalú úszójának tart.
Vágólapra másolva!

Ha azt mondjuk Csehnek nehéz dolga van, mert a vébéken és olimpiákon Phelps és Lochte miatt nem jut oda a legfényesebb éremhez, akkor ez fokozottan igaz Goddardra, akinak annyival rosszabb a helyzete, hogy neki még Csehvel is meg kell küzdenie, aki a debreceni Európa-bajnokságban idén májusban megelőzte a 200 méteres vegyes úszás döntőjében.

Cseh és Goddard most ugyanarra készül: megtréfálni a két amerikait vegyesen, de könnyen lehet, hogy végül csak azt tudják eldönteni, kié legyen a bronz. Goddard 2004-ben, Athénban még 200 m háton maradt le két tizeddel az olimpiai bronzéremről, de egy makacs vállsérülés miatt végül átképezte magát vegyes úszónak. A 29 éves brit az úszás Andy Murrayje, a Grand Slam tornákon eddig négy döntőt elbukó teniszezőnek az a pechje, hogy olyan időszakban versenyez, amikor Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic minimális sikermorzsákat engedélyez csak a mezőny többi tagjának.

"Álomszerű lenne, ha Phelpsszel és Lochte-val állhatnék a dobogón. Phelpst a valaha élt legnagyobb sportolónak tartom, úgyhogy minden nap csak arra gondolok, hogy teljesüljön az álmom. Persze nem feledkezhetem meg Csehről sem, aki talán minden idők harmadik legjobb sokoldalú úszója, fantasztikus, hogy mindhármukkal versenyezhetek. Kétszer szerepeltem olimpián, van egy negyedik és egy hatodik helyezésem, és ez az utolsó esélyem, úgy is mondhatom, Londonban mindent vagy semmit játszom. Ezért is szorítom össze a fogam, és küzdök a fájós vállammal, mert az a célom, hogy kemény versenyre késztessem a többieket" - mondja Goddard, aki a brit bajnokságon azzal keltett feltűnést, hogy Mario Balotellit utánozva egy "Miért mindig én?" feliratú pólóban jelent meg.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila
Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A debreceni Eb dobogósai 200 vegyesen: Markus Rogan (balra), Cseh László és James Goddard

Ahhoz, hogy Goddard sikeres legyen, számít szobatársa, Simon Burnett segítségére is, akire az a "hálás" feladat hárul, hogy a versenyek előtt magát tetőtől talpig lecsupaszító úszó hátát leborotválhatja. "Ha az összes szőrt leszedem magamról, olyan könnyűnek érzem majd magam, mint egy madár" - jegyezte meg Goddard. Hogy a britek reménysége tud-e szárnyalni, az augusztus 1-én derül ki, akkor rendezik a 200 vegyes elő- és középfutamait, majd 2-án este a döntőt.