Közepes szörfösből világklasszis úszó lett Hosszú Katinka kihívója

Vágólapra másolva!
Hat nappal a londoni olimpia záróünnepsége után ünnepli 20. születésnapját az amerikai Elizabeth Beisel, aki Hosszú Katinka egyik legnagyobb riválisa lehet 400 méteres vegyesúszásban. A gyerekként színésznőnek készülő és az úszás mellett korábban szörfözésben is jó eredményeket produkáló Beisel a Hosszú számára balul sikerült sanghaji vébén aranyéremmel üzent ellenfeleinek, és az idei évet is jól kezdte.
Vágólapra másolva!

A 19 éves Elizabeth Beisel ötéves korában kezdett úszni, amit leginkább az inspirált, hogy imádta a vizet. Akkor még ő sem lehetett biztos benne, hogy egyszer világbajnok lesz belőle, a nagy vágya ugyanis az volt, hogy színésznőként fusson be, de mielőtt igazán komolyan belevágott az úszásba, a balettal, a kosárlabdával és a focival is megpróbálkozott. A legkomolyabban talán a szörfözés érdekelte, egészen az országos bajnokságig jutott, és hobbiből manapság is szívesen áll a szörfdeszkára.

Beisel 12 évesen már elindult az úszó US Openen, de nem hagyott túl nagy nyomot maga után, tizenötödik lett 200 háton, egy évvel később viszont már dobogóra állhatott ugyanebben a számban. Ideje több mint tíz másodperccel volt gyengébb, mint Egerszegi Krisztina 1991-ben felállított világrekordja, igaz, a győztes Margaret Hoelzer is elmaradt tőle hét másodperccel. Beisel száz háton, kétszáz és négyszáz vegyesen, illetve nyolcszáz gyorsan is elindult a 2005-ös US Openen, de a többi számban nem tudott a 15. helynél előrébb végezni.

Egy évvel később második lett 200 háton az országos bajnokságon, így elindulhatott élete első nemzetközi versenyén: a Csendes-óceáni-játékokon figyelemre méltó eredményt ért el, amikor ötödikként végzett ugyanebben a számban. 2007-ben első világbajnokságán vett részt, de 200 háton ugyanúgy nem jutott döntőbe, ahogy Verrasztó Evelyn sem, de azzal vigasztalódhatott, hogy ő lett az év legjobb női középiskolai sportolója Rhode Island államban.

2008 az olimpia éve volt, és a válogatón a 200 háton, valamint a 400 vegyesen elért második helyével megváltotta a jegyét az utazó csapatba, amelynek ő volt a legfiatalabb tagja. Pekingben végül nem sikerült az éremszerzés Beiselnek, 200 háton hiába jutott be a döntőbe a második legjobb idővel, végül ötödik lett, 400 vegyesen pedig még nagyobb lehetett a csalódás, mert bár ebben a számban is a legjobb időt úszta az előfutamban, a döntőben csak negyedik lett.

Hosszú Katinka három másodperccel úszott rosszabb időt Beiselnél, így nem jutott döntőbe, a 12. helyen végzett. Egy évvel később, a római vébén fordult a kocka, Hosszú a dobogó tetejéről nézett le a mezőnyre, Beiselnél például négy és fél másodperccel úszott jobb időt, így az amerikai kénytelen volt beérni az ötödik hellyel. 200 háton viszont sikerült javítania, élete első érmet szerezte világversenyen, amikor harmadikként csapott célba.

Forrás: AFP/Brian Bahr

2010-ben aztán következett a nagy áttörés, a Csendes-óceáni játékokon 200 háton és 400 vegyesen is aranyérmet szerzett, a sikersztori pedig tavaly folytatódott, amikor a sanghaji vébén nagy fölénnyel győzött 400 vegyesen. Hosszúnak nem sikerült a vébé, Beisel előfutamban elért eredményétől nyolc, saját világbajnoki rekordjától több mint tizenkét másodperccel elmaradva csak a tizenötödik lett.

A Johnny Deppért és Bob Marleyért rajongó Beisel, aki másodéves a Floridai Egyetemen, idén februárban fél másodperccel javította meg az egyetemi rekordot 200 yard vegyesen, 400 yard vegyesen minden idők harmadik legjobb, egyetemi versenyen elért idejét úszta - egy ideig a második legjobb volt, de aztán jött Hosszú Katinka -, és 200 yard háton is remek időt úszott, vagyis jó formában kezdte az évet.

Hosszú és Beisel mellett az ausztrál Stephanie Rice, a brit Hannah Miley és a Caitlin Leverenz lehet még esélyes az olimpiai aranyra. Rice háromszoros olimpiai bajnok, Pekingben mindkét vegyesszámot megnyerte, Miley 2010-ben Európa-bajnok, tavaly vb-ezüstérmes lett a hosszabbik vegyestávon, Leverenz 2010-ben bronzérmes lett a Csendes-óceáni-játékokon, idén pedig második 400 yard vegyesen az amerikai egyetemi bajnokságon.

Hosszú KatinkaElizabeth Beisel
Idei világranglistás helyezése 400 vegyesenHarmadik-
2012-es legjobbja 400 vegyesen, 50-es medencében4:32.83 perc - március 29., Indianapolis-
2012, 400 yard vegyes3:56.54 - NCAA bajnokság3:58.35 - NCAA bajnokság
Tavalyi világranglistás helyezése 400 vegyesenHetedikElső
2011-es legjobbja 400 vegyesen, 50-es medencében4:35.76 - UT Invite, Texas4:31.78 - vb, Sanghaj
2011-es vb, Sanghaj, 400 vegyes4:42.96 - 15.4:31.78 - világbajnok
Egyéni rekordja 50-es medencében4:30.31 - 2009-es vb, Róma4:31.78 - 2011-es vb, Sanghaj