Lefeküdtek a tollaslabdázók

Vágólapra másolva!
Veszíteni próbált négy ázsiai páros, hogy a legjobb nyolc között könnyebb ellenfelet kapjon. A feltűnő az volt, hogy egymás ellen játszottak.
Vágólapra másolva!

Eljárás indult az olimpia tollaslabdaverseny négy párosa ellen. A nemzetközi szövetség gyanúja szerint a két dél-koreai, illetve egy-egy kínai és indonéz páros tagjai taktikáztak kedd este. Mindegyik bejutott már az első nyolc közé, ezt követően azonban az utolsó csoportmeccseken alapvetően veszíteni akartak, hogy ezzel elkerüljék a nehezebb ellenfeleket.

Az egész este akkor vett meglepő fordulatot, amikor az első kiemelt kínai páros feltűnően sokat adogatott a hálóba, illetve szélesre koreai ellenfele ellen. Ha győznek ugyanis, akkor honfitársaikkal, a második kiemelttel kellett volna játszaniuk.

Nem akart azonban a második kiemelt párossal játszani a koreai duó sem, így ők is átvették kínai ellenfelük stílusát. Jellemző a mérkőzésre, hogy a leghosszabb labdamenet is négyütéses volt.

A példa ragadós volt, hamarosan egy másik koreai páros is követte, igyekezve könnyebbnek tűnő ellenfél ágára kerülni, ezt viszont indonéz ellenfelük igyekezett még gyengébb játékkal megakadályozni.

A megvádolt sportolók igazából nem is tagadták, amit tettek. Legfeljebb másra próbálták hárítani a felelősséget. A koreaiak edzője például kijelentette: "A kínaiak kezdték!" A kínaiak viszont azzal védekeztek, hogy szó sem volt helyezkedésről, egyszerűen tartalékoltak a kiesési szakasz előtt, ezért nem ment annyira a játék.

A manipuláció megszokott kínai gyakorlat a tollaslabdában, állítják mások. Petya Nedelcseva bolgár versenyző például arra utalt: a kínaiak uralják a játékot, azt csinálnak, amit akarnak, és ha úgy gondolják, elkerülik egymást. A keddi versenyt a helyszínen követte Gaim Emms, aki ezüstöt szerzett tollaslabdában a 2004-es játékokon. Ő úgy fogalmazott: négy párost láttunk a pályákon, és mint a négy veszíteni próbált.