A magyar sportot csodálják a románok

Vágólapra másolva!
A román Realitatea című újság példaként állítja a kétszer annyi lakosú, ám eddig csak két aranyat szerző Románia elé a magyarok londoni remeklését.
Vágólapra másolva!

A sporttörténelemben csak hét ország szerzett több olimpiai érmet Magyarországnál, ám az igazi sikeresség akkor mutatkozik meg igazán, ha ezeket az eredményeket a lakosság számával vetjük össze - írja az egyik legnagyobb román hírportál.

Magyarország, a csodaország. A mindössze tízmilliós ország hihetetlen olimpiai gyűjteménye - ezzel a címmel jelent meg a Realitatea.net írása. A lap sorra veszi, hogy miközben a magyarok nem lehettek ott 1920-ban és 1984-ben, "a fantasztikus nyolcadik helyen" állnak az olimpiai örökrangsorban, Londonban pedig már 15 érmet szereztek.

A magyarok ismertek arról, hogy mennyire jók a vizes sportokban, elsősorban úszásban, vízilabdában és kajak-kenuban, írja a Realitatea, majd megjegyzi: mindez akár meglepőnek is tűnhet, hiszen Magyarországnak nincs tengerpartja, csak egy tava, a Balaton. Ám a sportolók - jön a magyarázat - igen intenzíven gyakorolnak a Balatonon, valamint két folyón, a Dunán és a Tiszán. A szerző úgy látja, sokat segít az is, hogy a magyar fiatalok körében nagyon népszerű az úszás, sok az uszoda, a magyar edzők nagyon nagy tömegből meríthetnek.

Ugyanígy - írja a lap - a kajak-kenunak is nagy hagyománya van, ezért sok szülő biztatja a gyerekeit arra, próbálják ki magukat ebben a sportban. "A gimnázium vége felé a gyerekek megannyi teszten esnek át, a legjobbakat pedig kiválasztják maguknak a klubok" - boncolgatja a szerző a magyar sikerek titkát.

Zárszóként megjegyzi: a Magyarországnál kétszer több lakosú Románia kilenc érmet szerzett Londonban, ebből pedig csupán kettő arany.