Ellopták Sidi felszerelését a versenye előtt

Vágólapra másolva!
Egy nappal a versenye előtt ellopták Londonban Sidi Péter fegyverének egy részét. A legjobb számában csak a hatodik helyen végzett sportlövő szerint valamelyik ellenfele volt a tettes. A 33 éves Sidi nem adja fel, még három-négy olimpián részt szeretne venni.
Vágólapra másolva!

"A hatodik hely mindenképpen pozitívum annak fényében, hogy vasárnap a lőtéren ellopták a felszerelésem egy részét. A fegyvergyárral rohangáltunk, hogy össze tudjunk rakni egy olyan fegyvert, ami hasonlít az általam összerakotthoz" - nyilatkozta az [origo]-nak Sidi a kisöbű sportpuska 3x40 lövéses összetett száma után.

Mint elárulta, itt minden gramm, minden milliméter számít, és az eltűnt, létfontosságú alkatrész hiába pótolják, a lövő egész testhelyzete megváltozik. "Nagyon bosszantó volt, hiszen húsz éve versenyzem, és még soha nem történt velem ilyesmi. Csakis egye ellenfél lehetett, aki elvitte a komplett első irányzékot magasítókkal együtt - ezt kellett pótolni. Ugyanolyat nem tudtam kapni, itt volt a szervizcsapat, amely egy hasonlót tudott adni, de annak más volt a súlya és a mérete is" - panaszkodott a 33 éves versenyző.

Sidi az új fegyverrel, álló testhelyzetben nullával indított, méghozzá azért, mert a fegyver egyáltalán nem hasonlított ahhoz, mint amit ő használt. "Valószínűleg konkurenciaként számolt velem az, aki ellopta, és ezzel akart megzavarni. Bosszantó volt nagyon, de sikerült a fegyvert összerakni, és végül lőállásba tudtam állni" - mondta Sidi, aki az alapversenyben holtversenyben nyolcadik lett, majd a szétlövést egy tizeddel megnyerve jutott döntőbe.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nézze meg képgalériánkat!

Rendőröknek, szervezőknek nem jelezte a történteket, csak a bíróknak a verseny előtt, de ők - ahogyan Sidi fogalmazott - csak széttárták a kezüket. "A lőtérre csak a bírók, a versenyzők és az edzők mehetnek be, úgyhogy nem olyan tág a kör, hogy ne lehetne kideríteni, ki a tettes, főképp úgy, hogy be volt kamerázva minden. De ettől az eredményeim már nem fognak megváltozni" - nyilatkozta Sidi, aki nem akart a történteknek nagy feneket keríteni.

"Olyan ez, mintha egy Forma 1-es autóból ellopnák a kormányt, és Trabant-kormánnyal próbálnák pótolni" - folytatta. "Próbáltam kizárni a ezt a körülményt, de utólag kár filozofálni. Azt nem mondom, hogy az aranyamba került, mert az olasz Niccolo ma verhetetlen volt, olimpiai rekorddal győzött, ha csúcsformában vagyok és minden tökéletes, akkor tudnék ilyen eredményt elérni. Az ezüst- és a bronzérem viszont nagyon közel volt. Meglepő volt, hogy a többiek szinte egyáltalán nem hibáztak, máskor egy ilyen eredménnyel, mint amilyen az enyém volt, el lehetett volna masírozni a dobogóig."

A visszavonulás eszébe sem jut Sidinek: "Rióban természetesen versenyezni fogok, mert a sportolói pályafutásomból három-négy olimpiára még éremesélyesként utazhatok, hiszen ha az általam legnagyobb lövőnek tartott Raymond Debevec pályafutását nézem, ő az ötödik olimpiáján szerzett először aranyat, a hetediken bronzot, most, a nyolcadikon pedig ismét csak bronzérmet. Előre kell tekintenem, remélem, Rióban elérem a célom."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nézze meg képgalériánkat!

A döntőben két helyet javítva hatodik, azaz pontszerző helyen végzett Sidi. "Ez pozitívum, hiszen 101-es eredményt nagy világversenyen ritkán látni, ezzel a finálé második legjobbja voltam, a hatodik helyre előre tudtam lépni, és Peking után újra pontszerző lettem - ennek örülni kell."

Bár a szétlövésben hétfőn sikeres volt, a szabály nem tetszik Sidinek, örül annak, hogy jövőre el fogják törölni. "Hülyeségnek tartom, mert öt lövést úgy kell leadni, hogy levegőt sem lehet kapni közben, olyan gyorsan kellett utántölteni. A szétlövés egy lottó, fekvőben lemaradtam szétlövésben a döntőről, nagyon közel voltam az éremhez, mert az alapverseny után holtversenyben negyedik voltam, és nem sikerült a szétlövés. Fejben nagyon fárasztó, mert négy helyből csak egy hely a kiadó."

Sidi örül annak, hogy rajta kívül Bognár Richárd és Csonka Zsófia is pontszerző helyen végzett. "Ez óriási pozitívum, ezért köszönetet kell mondani a MOB-nak, mert kizárt olyan egyéneket - a sportlövő szövetség vezetőségére gondolok -, akik a legutóbbi világversenyen is folyamatosan zavarták a versenyzőket. Dobogóra nem álltunk, de ha továbbra is ilyen támogatást kapunk a MOB-tól, akkor Rióban az érem sem maradhat el."