Mexikó focicsapata Brazíliát elintézve lett olimpiai bajnok

peralta, brazília-mexikó, london 2012
Vágólapra másolva!
Mexikó sokkal jobb, és célirányosabb focit bemutatva 2-1-re legyőzte Brazíliát a londoni olimpia férfi tornájának döntőjében, így megérdemelten szerezte meg az ország első olimpiai aranyérmét labdarúgásban.
Vágólapra másolva!

A mérkőzés közvetítése percről percre

döntő:
Mexikó - Brazília 2-1 (1-0)
London, Wembley-stadion
Mexikó: Corona - Jimenez (Vidrio, 81.), Salcido, Mier, Chavez - Herrera, Fabián, Peralta (Jimnenz Rodriguez, 86.), Aquino (Ponce, 57.) - Reyes, Enriquez
Brazília: Gabriel - Rafael (Lucas 85.), Thiago Silva, Juan, Sandro (Alexandre Pato, 71.) - Marcelo, Romulo, Leandro Damiao, Oscar - Neymar, Alex Sandro (Hulk, 32.)
gól: Peralta (1., 75.), illetve Hulk (91.)

Brazília és Mexikó is az első olimpiai bajnoki címére hajtott, a meccsnek az alaphangot már az első percben megadta Oribe Peralta Morones, aki egy hatalmas brazil védelmi hibát kihasználva kilőtte a jobb alsót, történt ez 28 másodpercnyi játék után.

Forrás: AFP/Luis Acosta

Kellett egy negyed óra, amíg magukhoz tértek a brazilok a sokkból, és bár átvették a játék irányítását, sokat hibáztak a középpályán, elöl pedig pontatlanok voltak. Mano Menezes szakvezető már a 32. percben behozta Hulkot egy középpályás, Alex Sandro helyére, a Porto csatárának érkezésével felgyorsult, és veszélyesebbé vált a brazilok támadójátéka.

A második félidő első negyed órájában felnőtt Hulk mellé Neymar is, akinek volt néhány szép csele, és többször is helyzetbe került, de vagy a hősiesen védekező mexikóiak blokkolták a lövést, vagy a kapus Corona védett, vagy valamelyik brazil csatár hibázott a kapunál.

A mexikóiak viszont a kevés helyzetükből kétszer is büntettel, a 75. percben ugyanis egy jobb oldali szögletre az első gól szerzője, Peralta teljesen üresen érkezett középen, és be is fejelte a labdát az álldogáló brazil védők között. A 28 éves támadó a három közül az egyik túlkoros a mexikóiaknál, és összesen négy gólt szerzett az olimpián, így kijelenthetjük, hogy meghálálta Luis Fernando Tena szakvezető bizalmát.

A 91. percben Hulk még egy szép egyéni akció végén szépíteni tudott, sőt, a 93. percben egyenlíthettek is volna a brazilok, de Hulk remek beadását a Chelsea által a nyáron 25 millió fontért leigazolt Oscar négy méterről csúnyán fölé fejelte.

Forrás: Europress/Getty Images/Michael Regan

A brazilok tehát továbbra is várhatnak az első olimpiai aranyukra, Mexikó pedig története során először jutott a fináléba, és mindjárt meg is nyerte azt.

Nem a semmiből jött ez a siker, hiszen a mexikóiak olyannyira komolyan vették az olimpiát, hogy a csapatépítés jegyében már a 2011-es Copa Américán is az U23-as válogatottat indították, és felvállaltan az aranyéremért utaztak Londonba. "Miért ne nyerhetnénk meg az aranyérmet? Van egy remek generációnk, amely a legjobb pillanatban érheti el csúcsformáját. Eljött az idő, hogy megmutassuk, mit is érünk" - nyilatkozta még a torna előtt a csatár Marco Fabián, aki szintén remekül játszott a döntőben.