Már csak a bronzért küzdhetnek kéziseink

Vágólapra másolva!
Hiába tűnt úgy, hogy a lehető legjobb ellenfelet kapta a magyar férfikézilabda-válogatott, nem tudott mit kezdeni a svédek védekezésével, támadásban pedig döntő pillanatokban vétett hibát, így egy góllal elveszítette az elődöntőt. Szomorkodásra semmi ok, vasárnap még meglehet a bronzérem.
Vágólapra másolva!

A mérkőzés élő tudósítása

Eredmény, kézilabda, férfiak, elődöntő:
Magyarország - Svédország 26-27 (12-15)
London, Basketball Arena
v.: Geipel, Helbig (németek)
Magyarország: Fazekas, Mikler (kapusok) - Császár 8/4, Laluska, Harsányi 3, Ilyés 3, Iváncsik G. 3, Lékai 1, Mocsai T. 1, Nagy L., Putics 5, Schuch, Vadkerti, Zubai 2
Svédország: Sjöstrand, Mattias Andersson (kapusok) - Du Rietz 4, Larholm 1, Doder 1, Kim Andersson 5, Jakobsson, Karlsson, Källman 5, Petersen 4/3, Ekberg 6/2, Jernemyr, Gustafsson, Nilsson 1
hetesek: 6/4, illetve 5/4
kiállítások: 6, illetve 10 perc

Jól kezdett a válogatott, úgy tűnt, bejön a húzás, hogy Mikler Roland kezdett a kapuban, rögtön védett két nagyot, kétszer pedig a kapufa segített rajta. A válogatotton a meccs elején nem látszott fáradtság, remélhettük, hogy Mocsai Lajos szövetségi kapitánynak sikerült pontosan végrehajtani a pihentető hadműveletet.

3-2-ig vezettünk is, ekkor azonban fordult a kocka, a svédek három zsinórban dobott góllal 5-3-ra fordítottak.

Ahogy nálunk sem az Izland ellen remeklő Fazekas, úgy a svéd kapuban sem a Barcelona klasszisa, a dánok elleni negyeddöntőn minden második lövést hárító Johan Sjöstrand védett, hanem Mattias Andersson. De nem volt ez rossz döntés az egykori klasszis átlövő, Staffan Olsson részéről, hiszen többek között Nagy László ezerszázalékos ziccerét is sikerült megfognia a kapusnak.

Putics átlövéseivel sikerült egy ugyanolyan svéd fordítást felmutatni, mint amilyet korábban az ellenfél, a játékrész felénél 6-5 volt ide.

Az ellenfél ugyanazt a taktikát alkalmazta, mint a dánok elleni negyeddöntőben: egy mozgékony, tolódó 5+1-es formációval akkor Mikkel Hansent, ezúttal Nagy Lászlót sikerült teljesen kivenni a játékból, a Barcelonából Veszprémbe szerződő csillag egyetlen gólt sem tudott szerezni a mérkőzésen.

Nem ment emberelőnyben sem, az ellenfél létszámhátrányban négy gólt (!) is tudott lőni, márpedig így - plusz egy elhibázott Császár-büntetővel - nem zárulhatott sikerrel a félidő.

Forrás: AFP/Javier Soriano

Nézze meg a mérkőzés képeit!

A Mikler-bravúrok a félidő végére elfogytak, kapott kötény- és szélről dobott gólt is, utóbbit ismét csak elátkozott helyzetben, emberelőnyben. A szünetben megérdemelten és simán vezettek a svédek, még jó, hogy Császár bedobta a 12. magyar gólt az utolsó pillanatban (12-15).

Császár góllal kezdte a második játékrészt, reménykedhettünk, hogy lesz javulás, de a szünetben beállt Fazekas Nándort is hamar felavatták (13-16).

Potyogtak a gólok, fej-fej mellett haladt a két csapat, de Császár ismét hetest hibázott, Nagy László nem találta a góldobó formáját, Fazekas pedig nehezen lendült formába.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nézze meg a mérkőzés képeit!

Császár tartotta a lelket a csapatban, ő legalább nem hibázott, így sikerült mindig visszajönni három gólra. Egy svéd kiállítást aztán sikerült jól kihasználni, Zubai beállóból szerzett gólja után már csak 21-19 volt oda, aztán szélről Harsányi sem hibázott, így ismét nyílt lett a meccs. Felzúgott a "Ria, Ria, Hungária!" a nézőtéren.

Szerencsére Fazekas a félidő közepétől az izlandi meccshez hasonlóan lehúzta a rolót, így 24-21-es svéd vezetést követően a bokasérülést szenvedő Császár és a kiállított Putics nélkül sikerült feljönni 23-24-re.

24-25-nél a kapufa is kisegítette a sziporkázó Fazekast, aztán a szurkolók felől érkező "Mindent bele!" csatakiáltásra válaszként Mocsai Lajos kapott egy sárgát, Iváncsik pedig a lécre ejtett egy ziccert.

Rohant a csapat az eredmény után, Zubai gólját követően azonban Andersson kapus megakadályozta az egyenlítést, és 70 másodperccel a vége előtt kivédte Harsányi lövését. Arra kicsi volt az esély, hogy ismét olyan szerencsénk legyen, mint Izland ellen, Du Rietz tett is róla, hogy ne izguljanak. Ilyés még felhozta a végén egy gólra a csapatot, de egyenlíteni már nem sikerült.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nézze meg a mérkőzés képeit!

Két nap alatt kétszer nem tudott csodát tenni a csapat, a vége 27-26 lett a svédeknek, akik negyedszer jutottak olimpiai döntőbe, míg a magyarok ötödször bukták el a lehetőséget.