Mocsai: Mi nem a vízilabda-válogatott vagyunk

Mocsai Lajos, a magyar kézilabda-válogatott edzője, london 2012
Vágólapra másolva!
Mocsai Lajos a második félidőben előhúzott kétirányítós játékot tartja a Dél-Korea elleni győztes meccs kulcsának. A férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a megérzéseire hagyatkozva döntött a kapuskérdésben, és tudatosan provokálta ki a sárga lapot, hogy jelezze, nem úgy mennek a dolgok a pályán, ahogy kellene.
Vágólapra másolva!

Iváncsik Gergő: Korea ellen elindultunk egy jó úton

Ahogy a játékosai, úgy Mocsai Lajos is kiemelte, hogy a koreai csapat nyitott védekezésre és gyors támadójátékra épülő stílusa kellemetlen, amit Magyarországon nem ismernek, és nem lehet modellezni, hiába játszott velük a magyar válogatott edzőmeccset. "Akkor lazán játszottak, nem lehet tapasztalatot szerezni, és mivel évek telnek el, míg egy-egy világversenyen játszunk ellenük, a meccs közbeni időszakot kell erre felhasználni."

Mocsai az első félidőből a hat kihagyott ziccert emelte ki, a másodikban aztán a belső embereink folyamatosan felőrölték az ellenfelet, a kapitány pedig előhúzta a csodafegyvert, a kétirányítós játékot, ami remekül működött: Császár Gábor és Lékai Máté összesen kilenc gólt lőtt, ebből nyolcat a szünet után. "Ezt nem volt szabad elővenni az első félidőben, mert akkor megtanulták volna a játékunkat, a kritikus második félidőre, az utolsó 15-20 percre hagytuk, és ezzel sikerült megfordítanunk a meccset" - mondta.

Szerinte a nagyon erős koreaiak a horvátok elleni meccset szinte félvállról vették, ellenünk készültek, úgyhogy nagyon boldog, hogy legyőztük őket, és kiemelte, hogy a legendásan szívós ázsiai csapat ellen a magyar válogatott példát mutatott küzdeni tudásból. A kapitány külön megemlítette, hogy bár odahaza voltak olyan hangok, amelyek szerint éremesélyes a csapat, azt látni kell, hogy nem ez a realitás.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Mocsai Lajos arcai - nézze meg képgalériánkat!

"Két és fél éve vettem át a csapatot, amely akkor az európai harmadik vonalban volt, mostanra a középmezőny felső részébe visszaküzdöttük magunkat, és ezen az olimpián az előző Eb első négy helyezettje ellen kiderülhet, mit is tudunk. Mi nem a vízilabda-válogatott vagyunk, amely címvédőként érkezett, a két év alatt nagy utat tettünk meg, és azért jöttünk, hogy az utat, a játékot és az olimpiát élvezzük".

Amikor a kapusválasztás került szóba, Mocsai csak annyit mondott, az intuíció miatt döntött Mikler mellett. Felmerült az a kérdés is, mit választ a magyar csapat: az esélyesebbnek tartott horvátok és spanyolok ellen is mindent kiad magából, vagy tartalékol a hétfői, szerbek elleni meccsre, amelyen a továbbjutás múlhat. Mocsai azt mondta, ő nem fog számolgatni, mert "ez a válogatott győzelemre kell, hogy szülessen, és meg kell szoknia, hogy minden ellenfél ellen a maximumot nyújtsa".

A kapitányt nem zavarta, hogy a második félidőben sárga lapot kapott, mint mondta, azért van a lap, hogy az edző megkapja. "Ha az ember úgy érzi, nem úgy mennek a dolgok a pályán, ahogy szeretné, akkor ki kell provokálni a sárga lapot, felhívni a figyelmet arra, hogy valamin változtatni kell. Én ezt tettem, és jobb, ha én kapok sárgát, mint ha a csapatot büntetik egy kétperces kiállítással."