Hogyan nyerjünk kéziérmet Londonban?

Nagy László, Mocsai Lajos, kézilabda, London 2012
Vágólapra másolva!
Ha az alapcélt teljesíti, és bejut csoportjában az első négy közé, akkor egy jó negyeddöntős szerepléssel már kézzelfogható közelségbe kerülhet az érem a magyar férfikézilabda-válogatott számára a londoni olimpián. Nagy László visszatérése óta hét meccsből hatot megnyert a csapat, stabilabb lett a védelem, nincs legyőzhetetlen ellenfél. Csak a mumus Izlandot lenne jó elkerülni. Vagy végre legyőzni.
Vágólapra másolva!

Nagy László visszatérését követően már készítettünk egy elemző cikket, amelyben azt taglaltuk, a három év szünet után visszatérő jobbátlövővel a magyar férfikézilabda-válogatott egységesebb és erősebb lesz, így nem elképzelhetetlen az olimpiai éremszerzés sem.

Az eredmények eddig azt igazolják, a csapat valóban jó úton halad, Nagy Lászlóval a soraiban hét mérkőzést vívott, hatot megnyert, és mindössze egyet veszített el. Igaz, a hazai hatgólos siker után a norvégiai négygólos zakó nem sokat jelentett, a válogatott így is kiharcolta a világbajnoki szereplést.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

A közvetlen olimpia felkészülés során a britek elleni két győzelem szinte értékelhetetlen volt, a kétkapus edzésnek megfelelő összecsapásokat még Mocsai Lajos is - tőle szokatlan módon - ülve nézte végig, a 42-20-as, illetve a 44-21-es győzelmekből sok következtetést nem lehetett levonni.

A szerbek elleni magyarkanizsai győzelem (23-21) bravúrnak számított, Tunézia 29-25-ös legyőzése majdhogynem a kötelező kategóriát jelentette, az olimpiai címvédő franciák idegenbeli megverése pedig már-már egy csodát vetített előre. Mocsai kapitány azonban azt mondta, ahogy a francia válogatott se értékelte túl a spanyolok felett aratott diadalt, így értékén kell kezelni ezt a győzelmet is. De tény, önbizalom-növelő sikernek nagyon jól jött.

Két győzelem kevés lehet a negyeddöntőhöz

Amíg négy éve a női válogatott a negyeddöntőre hegyezte ki formáját, hogy azt abszolválva biztosan elődöntőbe jusson, addig a férfiaknak idén igazi halálcsoportból kell továbbjutnia. A januári Európa-bajnokság első négy helyezettje mellett Dél-Korea lesz az ellenfél, közülük kellene minimum kettőt megelőzni a legjobb nyolc közé jutásért.

A magyar válogatott csoportmérkőzései az olimpián

Július 29., vasárnap, 22.15: Magyarország - Dánia (tv: m1, élő)
Július 31., kedd, 12.15: Dél-Korea - Magyarország (tv: m1, élő)
Augusztus 2., csütörtök, 15.30: Horvátország - Magyarország (tv: m1, élő)
Augusztus 4., szombat, 22.15: Magyarország - Spanyolország (tv: m1, élő)
Augusztus 6., hétfő, 10.30: Magyarország - Szerbia (tv: m1, élő)


28-27-re nyertünk

Ha ezt a győzelmet biztosnak vesszük (azért jelzésértékű lehet az erőviszonyokra, hogy csütörtökön Svédország 28-20-ra verte Koreát), akkor már csak a januári, szerbiai Európa-bajnokság első négy helyezettje közül kellene megverni kettőt. A kiegyenlített csoportban ugyanis szinte kizárt, hogy két győzelemmel biztosan tovább lehessen jutni, a hat pont mégiscsak megnyugtatóbb lenne.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

A válogatott vasárnap késő este Dánia ellen kezd, talán az növeli esélyeinket, hogy amíg a magyar válogatott legendásan jól rajtol egy-egy világversenyen, addig az Európa-bajnok hajlamos belealudni a nyitányokba. Utoljára 2007-ben találkozunk az északiakkal, a németországi világbajnokág első mérkőzésén úgy nyertünk 30-29-re, hogy felejthetetlen hajrában Puljezevics Nenad mindent védett. De az idei Eb-t is úgy nyerte meg a válogatott, hogy a csoportkörből nulla ponttal ment tovább, csupán harmatgyenge szlovákokat tudta legyőzni, de aztán zsinórban öt mérkőzést megnyerve kontinensbajnok lett.

Ezt követően július 31-én kedden jön Korea, két győzelemmel pedig már nyugodtabban tekinthetnénk a folytatás elé. Augusztus 2-án csütörtökön Horvátország kőkemény feladatnak ígérkezik. "Dobogóra szeretnénk állni, de senki sem tudja, mi történik majd a roppant erős B csoportban. Még korai álmodozni, előbb dolgozni kell" - jegyezte meg a szövetségi kapitány Goluza, akinek tanítványai 25-23-ra verték az olimpiai ezüstérmes Izlandot az utolsó londoni tesztmérkőzésen. A horvátokkal fél éve az Eb-középdöntőben 24-24-et játszottunk, ezzel most is kiegyeznénk.

Jövő szombaton igazi presztízsrangadót ígér a spanyolok elleni csata, az Eb-n szintén ikszeltünk velük (24-24), de azóta Nagy László miatt újabb fejezet nyílt.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Szerbiát jól ismerjük, mellettünk is szól, hogy Magyarkanizsán nyertünk ellenük, hogy mindenki tudja, Marko Vujin kikapcsolása már fél siker, és hogy Veselin Vukovic kapitány csak tartalékként számol az egykori veszprémi irányító Zarko Sesummal.

Ha az alapcélt teljesíti a válogatott, és bejut a legjobb nyolc közé, akkor egy jó negyeddöntős mérkőzéssel - mint négy éve Görbiczék az esélyesebbnek vélt románokkal szemben - már kézzel fogható közelségbe kerülhet az érem.

Izland ellen kellene végre javítani

A másik ágról érkezők sem verhetetlenek: Nagy-Britanniával nem érdemes számolni, Tunézia és Argentína megküzd majd a csoportnegyedik helyért, de ők nem okozhatnak gondot. Svédországtól a stockholmi pótselejtező már semmiről sem döntő mérkőzésén kikaptunk, semleges helyszínen jobbak vagyunk náluk. Franciaországgal kifejezetten jó az utóbbi időszak mérlege: legutóbb Dunkerque-ben nyertünk, a januári Eb-n szintén, a 2010-es kontinensviadalon 29-29-et értünk el, csupán a tavalyi 37-24-es vb-kudarc rondít a képbe. De legalább tudjuk, verhető ellenfél.

Izland az egyetlen kakukktojás ebből a szempontból, az északiak 2011-ben 32-26-ra, idén 27-21-re páholták el a válogatottat, már csak a rossz emlékek miatt is jó lenne őket elkerülni ameddig csak lehetséges.


A magyar férfiválogatott olimpiai kerete

Kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged)
Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém), Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya)
Jobbátlövők: Mocsai Tamás (Hannover, német), Nagy László (FC Barcelona, spanyol)
Irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Celje, szlovén)
Beállók: Schuch Timuzsin (MKB Veszprém), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
Balátlövők: Ilyés Ferenc (MKB Veszprém), Pérez Carlos (MKB Veszprém)
Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged)
Tartalék: Laluska Balázs (MKB Veszprém)
Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos
Edző: Juhász István