Itthon rossz vagy, ha valami nem sikerül - nem költözik haza az aranyérmes kajakos

london 2012, olimpia, A londoni olimpiára készülő Fazekas Krisztina kajakos edzésre indul Szolnokon
Vágólapra másolva!
Fazekas-Zur Krisztina három éve még amerikai színekben versenyzett, a londoni olimpián viszont a magyar kajaknégyes tagjaként nyert aranyérmet. A 32 éves sportoló Londonban az [origo]-nak azt mondta: nem szeretne végleg Magyarországra költözni, mert az amerikai edzésmódszerekkel nagyobb esélyt lát a sikerre.
Vágólapra másolva!

"Sokat kellett küzdenem az olimpiai bajnoki címért, az egész életstílusomat meg kellett változtatni" - mondta Fazekas-Zur Krisztina, aki 2009-ben, négyszeres világbajnokként költözött ki az Egyesült Államokba.

A magyarországi válogatón 500 egyesben megelőzte Kovács Katalint és Janics Natasát, egyedül a Londonban aranyérmet nyert Kozák Danutától kapott ki, de ez a helyezés elég volt ahhoz, hogy bekerüljön a négyesbe. "Egyesben vívtam ki a csapatban való részvételt, párosban pedig épphogy kikaptunk Janics Natiéktól, de ha több időnk van a felkészülésre Szabó Gabival, akkor jobb eredményt is elérhettünk volna" - fogalmazott Fazekas-Zur.

Úgy érzi, sokkal nehezebb a dolga, mint a többieknek, mert neki csak egy lehetősége volt a kvalifikáció kivívására: egyesben kellett jól mennie. "A továbbiakban is nehéz lesz csapat nélkül készülnöm, mert csak magamra számíthatok" - vázolta a jövőképét.

Magyar klubcsapathoz azért sem akar csatlakozni, mert nem szeretne teljesen visszaköltözni Magyarországra. Mint mondja, edzőtáborba és versenyekre szívesen hazajön, de az Egyesült Államokban képzeli el a jövőjét. A versenyekre a férje, Rami Zur készíti fel, aki Izraelt képviselve kajakozott a 2000-es olimpián, négy és nyolc évvel később viszont amerikai színekben versenyzett, különösebb siker nélkül.

"Segítség nélkül készültem fel az olimpiára, mivel az Egyesült Államokban nem támogatják a kajakosokat, itthon pedig azért nem kaptam semmit, mert nem voltam tagja egyetlen csapatnak sem. Nehéz volt versenyeznem azokkal, akik viszont mindent megkaptak, nekik csak arra kellett koncentrálniuk, hogy eddzenek."

Forrás: MTI/Bugány János

Azt mondja, az Államokban főképp a mentális felkészültsége lett jobb, ma már sokkal inkább hisz önmagában, és sokat segített neki az a pozitív hozzáállás is, amit a férjétől kap. "Magyarországon egészen másfajta edzésmódszereket alkalmaznak, azon van a hangsúly, hogy ne legyél rossz, és rossz vagy, ha valami nem sikerül. Amerikában viszont arra koncentrálunk, hogy min lehet javítani. Nagyon örülök, hogy ez megváltozott a fejemben."