A hideg is kirázott - Rióban aranyra tör a magyar kajaktehetség

olimpia, london 2012, Dudás Miklós versenyez a 2012-es londoni nyári olimpia férfi kajak egyes 200 méteres számának döntőjében a Dorney falu melletti Eton Dorney evezőspályán
Vágólapra másolva!
 A 21 éves Dudás Miklós élete első olimpiáján hatodik lett, és bár titokban bízott az éremben, nagyon örül a pontszerző helynek.
Vágólapra másolva!

"Nagyon jól sikerült a futam, éppen úgy, ahogy eltervezem, ez most egy hatodik helyhez volt elég. Ha előre mondják, hogy hatodik leszek, aláírtam volna, mert azzal a céllal jöttem ki, hogy döntőbe kerüljek. Huszonegy évesen, az első olimpiámon pontot szerezni szerintem jónak számít" - nyilatkozta a futam után az [origo]-nak Dudás Miklós.

Pénteken a harmadik legjobb idővel jutott döntőbe, méghozzá úgy, hogy világ- és Európa-bajnok kajakosokat is megvert. "Emiatt megjött az étvágyam, hátha egy dobogót is meg lehet csípni. Nem jött össze, de biztos vagyok benne, hogy a riói olimpián az aranyéremért fogok küzdeni."

Nagy volt a szembeszél, Dudás szerint az időkön is látszik, hogy hosszú volt a pálya. "Én kimondottan örültem a szembeszélnek, mert ez a nagyobb embereknek, azaz nekem is kedvez."

Forrás: AFP/Damien Mayer

Jó előjelnek tartja a hatodik helyezést a következő olimpia előtt, mert úgy érzi, hogy addig még sokat fejlődhet. "A nagyszüleim úgy engedtek el, ha úgy érek célba, mint Janics Natasa, akkor elégedettek lesznek - merthogy tőle aranyat várnak" - mondta nevetve még Janics futama előtt, amelyben a háromszoros olimpia bajnok végül harmadik lett.

A szurkolók lenyűgözték Dudást."Sok magyar van kinn, amikor bemutatták az országokat, a magyarok hangosabbak voltak az angoloknál, akik pedig rengetegen vannak, még a hideg is kirázott. Hatalmas erőt ad, hogy ennyien kijöttek szurkolni. Remélem, egy kis örömet sikerült szerezni nekik."

"Sokan mondják, hogy nem lehet megjósolni a 200 végeredményét, de szerintem itt is kialakulhat egy állandó mezőny, hiszen ha megnézzük, az angol Ed McKeever is mindig az élmezőnyben végez" - mondta a kiszámíthatatlannak tartott sprinttávról.