Vajda két második hellyel a döntőben, Menkov majdnem megégett

Vágólapra másolva!
A kenu egyesek 1000 méteres számában címvédő Vajda Attila előbb az előfutamában majd a középdöntőben is második lett Londonban, így készülődhet a szerdai döntőre.
Vágólapra másolva!

A 13 fős magyar kajak-kenu csapatból elsőként a szegedi kenus mutatkozott be a Londontól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban, ahol már az előfutamokra is megteltek a lelátók. A versenyzők ideális időben, 20 Celsius fokban, szűrt napsütésben és viszonylagos szélcsendben kezdhették meg a küzdelmeket.

A C-1 1000 méteren címvédő és világbajnok, 29 éves Vajda azzal a tudattal szállt vízre, hogy semmiképpen nem juthat egyből a döntőbe, így leginkább bemelegítésként foghatta fel első futamát, amelyben a francia Mathieu Goubel mögött ért célba.

A másfél órával később kezdődő középdöntőben a magyar kenus az elejétől kezdve a második helyen evezett a német Brendel mögött, a sorrenden a hajrá sem változtatott, így Vajda biztosan jutott a szerdai fináléba. Meglepetésre kis híján búcsúzott Vajda egyik legnagyobb riválisa. A kétszeres világbajnok üzbég Menkov végig kiesésre állt, ám végül egy nagy hajrával feljött a negyedik helyre, így ő is döntős.