Kati néni szigorát ismeri, a magyar jutalmat irigyli az ausztrál kajakbajnok

Ken Wallace olimpiai bajnok kajakos
Vágólapra másolva!
Ken Wallace a pekingi olimpia egyik ausztrál hőse volt, kajak egyes 500 méteren aranyérmet nyert, 1000 méteren pedig harmadik lett. 2006 óta nyaranta Magyarországon készül a versenyekre, így most is Budapestről szállt fel a Londonba tartó repülőgépre, és épp az [origo] tudósítója mellé kapott jegyet. Jól ismeri a magyar kajak-kenusokat, Janics Natasát brutálisan jó versenyzőnek, Vajda Attilát hangulatembernek tartja.
Vágólapra másolva!

Nyár, nyár, nyár, nyár - így következnek az évszakok Ken Wallace számára, aki négy éve megnyerte az olimpiát a kajakosok 500 méteres számában (Vereckei Ákos ugyanitt hatodik lett), K1 1000 méteren pedig bronzérmet szerzett (Benkő Zoltán a döntőben utolsó, kilencedik lett).

A kajakozó télen (azaz az ausztrál nyárban) otthon készül a versenyekre, nyáron (az ausztrál télben) viszont Magyarországon gyakorol. A 29. születésnapját éppen csütörtökön ünneplő Wallace 2002-ben gyakorolt először Magyarországon, 2006 óta viszont minden nyáron itt van.
Az előző két hónapot is Szolnokon töltötte, azaz ugyanott edzett az olimpiára, mint a magyar kajakos csapat nagy része. "Ismerek mindenkit a magyarok közül" - mondta a Londonba tartó British Airways-járat felszállása közben Wallace, amikor a MOB olimpiai kalauzában a magyar kajak-kenusok fényképeit mutattuk neki.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az ezüstnek nem is örülne

Szinte kérés nélkül esélylatolgatásba kezdett, az ő új számában, azaz K2 1000 méteren induló, 36 éves Kökény Rolandot sokat megélt, tapasztalt versenyzőnek ismerte meg, aki már 2003-ban vb-második volt a kajaknégyessel, aztán világbajnoki címeket is nyert (K2 1000 méteren 2005-ben, K4 1000 méteren pedig 2006-ban). Kökény társát, Dombi Rudolfot a fiatal tehetség kategóriába sorolta, és mivel a páros még nem régóta evez egy hajóban, nem is tartja őket egyértelmű éremesélyesnek.

Az összeszokottság hiánya a saját hajójánál is gondot okozhat: "Alig párszor versenyeztünk még csak Dave Smithszel, az biztos, hogy döntőbe akarunk jutni. Olimpiai bajnokként azonban nem is gondolhatok másra, csak arra, hogy sikerül nyernünk. Az ezüstnek nem is örülnék."

Mint mondja, Ausztráliában is csak az aranyérmeseket ismerik el: "Sajnos, nálunk csak az aranyérmet értékelik az emberek. Amikor valaki felismer, azt mondja: tudom, olimpiai bajnok vagy. De amikor mondom, hogy van egy bronzom is, az már senkit nem érdekel."
A címét nem védheti meg, mert az ötszázas távot kivették az olimpiai programból, a párost pedig azért választotta, hogy új impulzusok érjék. Mindig is kalandvágyó volt, tinédzserként kipróbálta a legkeményebb triatlonversenyt, az Ironmant, később, egészen 2005-ig szörfös életmentőként dolgozott. 2000-ben junior kajak-vb-t nyert, és csak akkor kezdte el komolyan venni a sportágat, amikor a 2004-es athéni olimpiát nézve rájött, hogy le tudná győzni azokat, akiket a vízen lát.

Forrás: AFP/Ludmila Mitrega

Mi lett a magyar kenusokkal?

Tudja, hogy a magyarok négy éve nagyon sok pénzt, 20 millió forintot kaptak az olimpiai bajnoki címért, erről ő csak álmodik. "Nálunk nincs ilyen, vannak ugyan szponzoraim, de az ausztrál állami jutalmazás nagyon szerény."

Azt is jól tudja, hogy kajak-kenus nemzet a magyar, egyedül azon döbbent le, hogy Londonba csak egyetlen kenus, a címvédő Vajda Attila jutott el. "Hangulatembernek ismertem meg, ha jó passzban van, legyőzhetetlen, de volt pár versenye, amikor nem várt, rosszabb eredményt ért el. Nyerhet Londonban, de ha ez nem is sikerül, a dobogó biztosnak tűnik."

Douchev-Janics Natasát "brutálisan jó" kajakosnak tartja. "Egészen biztos vagyok abban, hogy kétszáz egyesben győzni fog, mert hihetetlen akaratereje van. Míg mások esetleg csak lazán evezgetnek, ő mindig kőkeményen nyomja, megállíthatatlanul. Persze Kovács Katival is esélyesek párosban a címvédésre, de ebben azért nem vagyok annyira biztos, mint Natasa kétszázas sikerében."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Fazekas megtolja a kajaknégyest

A kajaknégyesből a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltánt emelte ki - "hogy ő mekkora bajnok!", lelkendezett -, a Kulifai Tamás, Tóth Dávid, Pauman Dániel hármast a fiatal, feltörekvő nemzedékhez sorolta.

Nagyon jó barátja a magyarok közül Fazekas-Zur Krisztina, akit hat éve ismer. "Erős kajakos lett belőle Amerikában, a női kajaknégyest jól megtolja majd" - mondta Wallace, aki a magyar edzőket is jól ismeri, magyar kiejtéssel megemlítette "Kati néni", azaz Fábiánné Rozsnyói Katalin nevét is. "Nem akármilyen lelkesedéssel, kellő szigorral vezeti az edzéseket, ami látszik is az eredményességén, megannyi nagy bajnokot kinevelt már."

Szolnoktól pedig olyannyira nem tud elszakadni, hogy a csütörtök esti ausztrál csapatértekezlet és a másnapi megnyitó után visszarepül Magyarországra, hogy pár napig még a jó magyar vizeken gyakorolhasson.