Meglepetésember előzte meg Kovácsot és Janicsot az olimpiai válogatón

Vágólapra másolva!
A tavaly még amerikai színekben versenyző Fazekas Krisztina és Kozák Danuta között dől el, hogy ki indulhat K-1 500 méteren a londoni olimpián. Kovács Katalin, Csipes Tamara, Douchev-Janics Natasa és Benedek Dalma is a vert mezőnyben végzett.
Vágólapra másolva!

Kozák Danuta nyerte pénteken a női K-1 500 métert a kajakosok és kenusok első olimpiai válogatóján, Szegeden. Másodikként a korábban magyar színekben világbajnok, de a tavalyi vb-n amerikaiként versenyző Fazekas Krisztina ért célba a döntőben, így kettejük közül kerül majd ki az, aki Londonban is vízre szállhat ebben a számban.

Fazekast előzetesen szinte senki nem sorolta az esélyesek közé, de elő- és középfutamát is megnyerte. A 2011-ben ebben a számban vb-ezüstérmes Kozák az első fordulóban második lett párostársa, Szabó Gabriella mögött, majd a másodikban csak harmadikként ért célba Fazekas és a fiatal szegedi Kárász Anna mögött, a döntőben aztán magabiztos diadalt aratott.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Harmadikként Kovács Katalin, negyedikként Csipes Tamara, ötödikként pedig a tavalyi szülése után visszatérő, szűk két év után újra versenyző Douchev-Janics Natasa haladt át a célvonalon. A korábbi világbajnok Benedek Dalma csak hetedik lett.

Kozák és Fazekas indulhat a jövő hétvégi, duisburgi Világkupán, amely ebben a számban a második válogató lesz. Ha a Vk-viadalon is Kozák végez előrébb, akkor eldől a válogatás, ellenkező esetben egy újabb verseny, úgynevezett szétlövés következik. Storcz Botond szövetségi kapitány azt mondta, Fazekas úgy is ott lehet magyar színekben az olimpián, hogy tavaly amerikai színekben versenyzett az olimpián.