Megvan az olimpia legszerethetőbb lúzere

Niger, Hamadou Djibo Issaka, evezés, férfi skiff
Vágólapra másolva!
Kétezer méteren ötszázzal maradt le Niger evezőse, de legalább életében először látott tűzijátékot. Csak májusban kezdett evezni, technikája nincs, a közönség viszont imádja.
Vágólapra másolva!

Így ért célba London Moussambanija - videó

"Megcsinálod!" - üvöltött a londoni műsorközlő, a közönség pedig állva biztatta a versenyzőt, aki egypárevezős hajóját áthúzta a célvonalon, majd fáradtságában a csónakra dőlt. Aztán néhány perc múlva felemelte a fejét, és boldogan integetett a nézőknek.

A sportoló azonban nem brit volt és nem aranyat nyert, hanem nigeri, futamában utolsó lett, ráadásul 1:40 percre lemaradva a győztestől. Hamadou Djibo Issaka mindössze három hónapja kezdett evezni. Saját magáról azt vallja, nincs is technikája, egyszerűen erős. Ám ettől még elégedett. Az AP-nek nyilatkozva azt mondta, "Jól ment! Átjutottam a célvonalon. Remek érzés volt!"

Forrás: AFP/Damien Meyer
Djibo Issaka azt állítja, technikája nincs ugyan, de legalább erős és küzd

A 35 éves Djibo Issaka olimpiai szereplése annak köszönhető, hogy országa olimpiai bizottsága kapott öt szabadkártyát. A brit sajtóban csak Evező lajhárnak nevezett sportoló májusig talán nem is látott közelről egypárevezős hajót, elvégre ő egy úszó volt, bár nem kimagasló eredményekkel. Akkor azonban a nigeri úszószövetség elküldte Egyiptomba, hogy próbáljon meg evezni, majd két hónapot eltölthetett egy tunéziai edzőtáborban. Azóta már Niger evezős bajnoka is, noha vetélytársa igazából nem is akadt.

A nigeri sportvezetők pedig szombaton elégedettek voltak lépésükkel. Djibo Issaka akkor még egész jól ment: ötszáz méterrel maradt le a versenytársaktól. Másnap, a reményfutamon viszont 14 másodperccel elmaradt saját eredményétől.

"Megpróbáltam, igyekeztem jó időt menni" - mondta még utána a nigeri, aki ezzel belépett az olimpiák legszerethetőbb lúzereinek táborába, többek között Eddie "a Sas" Edwards brit síugró és Egyenlítői Guinea úszója, Eric "az angolna" Moussambani mellé.

Issaka úgy nyilatkozott, noha nem éremmel tér haza augusztus közepén, de a szeme kinyílt, megismert egy új világot, és ennek minden percét ki is élvezte. Pénteken például arra kérték, hogy ne menjen el a megnyitóünnepségre, mert fáradt lesz másnap, ő azonban semmiképpen sem akarta kihagyni.

Túl sokat nem kockáztatott, így azonban - saját bevallása szerint - életében először látott tűzijátékot.