Módos Péter nyerte az első birkózóérmet

módos péter, birkózás
Vágólapra másolva!
Módos Péter szerezte a magyar küldöttség hetedik érmét, miután a kötöttfogású birkózók 55 kilós súlycsoportjában három menetben legyőzte dán ellenfelét a bronzmeccsen. Az elveszített negyeddöntő után kicsit maga alá került, de sikerült felrázni, és a végén csak úgy szórta a szaltókat.
Vágólapra másolva!

Ellenfele hátán zokogott a sérülés miatt kikapó Bácsi

Módos győzelemmel kezdett, majd a világ egyik legjobbjától kikapott, így a vigaszágra került. Ott megnyerte az első meccsét., a bronzcsatában pedig hatalmast küzdve, döntő menetben verte meg dán ellenfelét.

Az ötszörös világbajnokkal már nem bírt

A magyar birkózó a nyolcaddöntőben az üzbég Taszmuradovot verte meg 2-0-ra. Az első menetben térdelő helyzetből kibújva került ellenfele mögé, és 2-0-ra hozta a játékrészt. A másodikban ellenfele kényszerült térdelő helyzetbe, Módos pedig kihasználta a lehetőséget, és pontot érően megforgatta az üzbéget.

Módos a nyolc között az iráni Reihanpur ellen birkózott, az ötszörös világbajnok 2-0-ra legyőzte, így ő jutott az elődöntőbe. Az ellenfél az első két percben érvényesítette a papírformát, mögékerüléssel szerzett pontot, majd Struhács György szövetségi kapitány videobírót kért az akció után, és mivel az nem igazolta, az iráni nyerte a menetet.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A folytatásban az idén Eb-ezüstérmes magyarnak nagy erőfeszítésébe került, hogy bontsa a fogásokat és kibírja a 90 másodpercet. Amikor Soryan Reihanpour letérdelt, Módos többször kiemelte őt, de mintha ellenfele cipője és kézfeje ragadt volna a szőnyeghez, nem tudta őt eldobni vagy megpörgetni, azaz az iráni kivédekezte a fél percet, ezzel megnyerte a menetet és a meccset is.

A 24 éves Módos a vesztes meccs után nem kívánt nyilatkozni, Struhács György viszont igen. "Kissé visszafogott volt Peti, ennél több kellett volna a továbbjutáshoz. Biztosan az is közrejátszik, hogy először szerepel olimpián, de ennél többet vártam tőle" - mondta a szakember. "Az volt a taktika, hogy ki kell fárasztani az iránit, aki azonban nagyon jó birkózó, és állásból is nagyon jól küzdött."

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Módost a negyeddöntőben legyőző iráni Reihanpur később bejutott a fináléba, ezzel magával vitte a magyart, aki így a vigaszágon folytathatta. Ott az első meccsen egy kirgiz ellenfelet kapott Arszen Jeralijev személyében, akit két menetben legyőzött, majd a közönség biztatását egy pompás szaltóval hálálta meg.

A bronzéremért a dán Haakan Erik Nyblom következett. Egy emelésért - a videobíró közreműködésével - kapott két pontot, így az első menetet ezzel sikerült behúznia. A másodikban Módost megintették, majd még egy pontot kapott az ellenfele, így 3-0-ra megnyerte a menetet.

A harmadikban másfél perc után golyóhúzással döntötték el, hogy ki lesz a kedvezményezett, Módos lett az, ő indíthatott akciót, és sikerült is neki megemelnie és megforgatnia a dánt, ezzel megnyerte a meccset, és a bronzérmet. Nem maradhatott el tornamutatvány sem, Módos dupla hátra szaltóval ünnepelt.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Sokan mondják, hogy egy ötszörös világbajnoktól ki lehet kapni, de én úgy vagyok vele, hogy nem Módos Péternek. Kicsit bántott, hogy a negyeddöntőben alulmaradtam, de elismerem, hogy most még jobb volt az iráni. Remélem, Rióban vissza tudok neki vágni" - mondta az MTI-nek Módos Péter.

"Kicsit magam alatt voltam, amikor kikaptam, de hál'istennek olyan emberek vesznek körül, akik fel tudtak rázni. Az edzőimtől, a vezetőségtől, a barátnőmtől, a családomtól és egész Magyarországtól, Szigetvártól, Majoros Pistitől (a 2004-es athéni játékok 55 kg-os bajnokától), akivel beszéltem is a meccs után, rengeteg pozitív energiát kaptam a nap folyamán, csodálatos volt. Ettől a dántól kikaptam 2009-ben, úgyhogy ez egy kicsit revánsmérkőzés is volt. Nagyon boldog vagyok a bronzéremmel, bízom benne, hogy legközelebb, Rióban fényesebb is lesz."

Forrás: MTI/Illyés Tibor


"Azt hiszem, hogy Csonti a szívével nyerte meg ezt a bronzérmet" - értékelt Struhács György. "A vigaszág előtt kicsit helyre kellett rázni, de nem volt nehéz dolgunk. Elmondtuk, hogy mikre gondoljon, mi adjon neki erőt: a sok elvégzett munka, az edzések, a családja. Tudtuk, hogy a dán ellen állásból nem nagyon lesz akció, hiszen jóval alacsonyabb az ellenfél, és Peti jól megoldotta a feladatot. Kicsit felemásra sikerült ez a nap, hiszen Bácsi Petitől többet vártunk, most már tudjuk, hogy sajnos hátsó keresztszalag-szakadása és porcleválása van. Az érem azonban jó kezdés."

Módos a magyar birkózás történetének 18. olimpiai bronzérmét szerezte meg, egyben ő a hetedik magyar dobogós a londoni játékokon.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

férfi kötöttfogás, 55 kg:
1. Hamid Mohammad Szorjan Reihanpur (Irán)
2. Rovsan Bajramov (Azerbajdzsán)
3. MÓDOS PÉTER és Mingijan Szemenov (Oroszország)

férfi kötöttfogás, 74 kg:
1. Roman Vlaszov (Oroszország)
2. Arzen Julfalakjan (Örményország)
3. Emin Ahmadov (Azerbajdzsán) és Aleksandr Kazakevic (litván)
...Bácsi Péter a nyolcaddöntőben kikapott