Római harci kocsin utazhatott Szombathely kalapácsvető hőse

Vágólapra másolva!
Hősöknek kijáró ünneplésben részesítették szerdán este szűkebb hazájában, Szombathelyen a Londonban olimpiai bajnok Pars Krisztián kalapácsvetőt, valamint Hatos Gábor és Ligeti Dániel szabadfogású birkózót.
Vágólapra másolva!

A városházáról indult menetet a Savaria Legio katonái vezették fel, Pars egy kétkerekű római harci kocsin, egy bigán tette meg az utat a főtérig úgy, hogy a Haladás dobószakosztályának utánpótláskorú versenyzői kísérték. A menetben olimpikon társai következtek, őket Hende Csaba honvédelmi miniszter és Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere követte.

A rendezvénytéren felállított színpadhoz érve aranyszínű konfetti eső hullott a sportolókra, a kivetítőn pedig a londoni játékok képei peregtek. Puskás Tivadar köszöntőjében arról beszélt, hogy az olimpikonok nagy dicsőséget szereztek Szombathelynek és Magyarországnak.

A főszereplők és edzőik sorban felidézték a felkészülés és a verseny emlékeit, és köszönetüket fejezték ki mindazoknak, akik segítették őket, szurkoltak nekik. Pars azt is megemlítette, hogy a férfikézilabda-válogatott Izland elleni negyeddöntőjét a helyszínen drukkolta végig, és rekedtre kiabálta magát a hosszabbítás végén.

Az ünneplés során sok szó esett a 2009-ben elhunyt Németh Pálról, a szombathelyi dobópápáról, Pars Krisztián mesteréről, az olimpiai bajnok jelenlegi edzőjének, Németh Zsoltnak az édesapjáról is. Levetítettek egy filmet, amelyben a még ifjúsági korú Parsról mint a sportág reménységéről beszélt Németh Pál.

A sportolókat és edzőiket a város nevében oklevélben és elismerésben részesítette Puskás Tivadar polgármester, majd Hende Csaba honvédelmi miniszter parancsát olvasták fel. Pars Krisztián teljesítményéért és helytállásáért megkapta a Hazáért elismerő címet, Németh Zsoltnak pedig dísztőrt adományozott a tárcavezető.

Hende Csaba köszöntőjében úgy fogalmazott: Pars Krisztián, aki civilként részesült a legmagasabb honvédelmi kitüntetésben, példát mutatott nemcsak a magyar katonáknak, a fiataloknak, hanem valamennyi honfitársának, s nagy dicsőséget szerzett Magyarországnak.