ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

A jaklegeltetéstől az olimpiai éremig

2012.08.13., 11:03|Utolsó módosítás:2012. 08. 13., 12:19|

Jakokat legeltetett a fennsík mezőin, szabadidejében pedig énekelt vagy imádkozott, mint a vidéki tibeti nők többsége, aztán szombaton Londonban, a női 20 kilométeres gyaloglásban bronzérmet nyert Csiejang Sen-csie, az első tibeti olimpikon.

"Csak egy dolog járt az eszemben, küzdeni! A tömeg lelkesítése sokat segített" - mondta újságíróknak a 21 éves, 160 centiméter magas, 50 kilós sportoló a verseny után. A kínai mikroblogokon tibeti és han kínai rajongók együtt izgultak érte, és fejezték ki örömüket, elismerésüket a teljesítmény miatt.

Csinghaj tartomány sporthivatalának vezetője "Csinghaj, a tibetiek és Kína büszkeségének" nevezte Csiejangot, aki "történelmet írt", és akinek szülei a versenyszám televíziós közvetítése közben buddhista imákat kántáltak. Amikor célba ért, a pásztorok sátraiból éljenzés és taps volt hallható - áll a Hszinhua hírügynökség összeállításában.

A sportoló, akinek neve tibeti nyelven napot jelent, kilencévesen kiváló lovagló tehetségével tűnt ki társai közül. Szülei hét évvel később, miután megnyerte a járási maratonit, sportiskolába küldték. Onnan emelte ki a pekingi nyári játékok évében, 2008-ban Jüan Tö-csiu edző, aki nyomban a gyaloglás felé terelte. Két évvel később csatlakozott az országos csapathoz, edzéseit Csinghajban folytatta, naponta reggel kilenckor kezdett, és mindennap 30 kilométert gyalogolt.

Forrás: AFP/Martin Bureau

"A fennsíkon nőtt fel, ez magyarázza, hogy erős a szíve és nagy a légzőkapacitása" - magyarázta Jüan. "De ami miatt kiemelkedik mások közül, az a kitartása. Nem tudja feladni."

Azt követően, hogy márciusban teljesítette az olimpiai szintet, a tartományi sporthivatal vezetője 50 ezer jüan (1,8 millió forint) támogatást vitt a családnak, Csiejang pedig havi háromezer jüan (106 ezer forint) juttatást kapott - áll a hírügynökségi beszámolóban.

A csinghaji sportvezetők szerint a tibeti vidéki gyerekek között sok tehetség, potenciális atléta rejtőzik, de nincs lehetőségük a megfelelő edzésre. A helyzetben azonban változást ígérnek.

Az eddigi tapasztalatok alapján a fiatal tibetiek lövészetben, íjászatban és atlétikában mutattak olyan eredményeket, amelyekkel az élmezőnybe kerülhetnek. A világ egyre több, kínai színekben induló tibeti nevét ismeri majd meg - fogadkoznak a sportvezetők, hozzátéve, hogy Csiejang bronza csak az első lépés volt.

Címlapsztori»

Forrás: AFP/Tiziana Fabi Őrült zsenihez fordult a reménytelen kiscsapat Kisebb csodát tett a Pescarához öt év után visszatérő Zdenek Zeman: az első meccsén 5-0-ra kiütötték a Genoát. A cseh-olasz fociedző karrierje többször hanyatlásnak ...
    Forrás: AFP/Paul Crock Nem Bukarest, Budapest Több mint három év szünet után, Budapest újra a tenisz egyik fővárosa, egy hétre. A sportvilág legsikeresebb női versenysorozata a WTA, és a 2017-es 55 állomásból - a ...
    Fotó: Szabó Gábor - Origo Nagy pofonok egy kisvárosban A Felix Promotion évindító profi bokszgáláján nyolc meccsen hullottak a pofonok a pápai ringben. A publikum láthatott mindent, ami miatt érdemes volt jegyet venni: ...
    Forrás: AFP/Philippe Lopez A Valentin-napi BL-mészárlás Alig indult újra a Bajnokok Ligája, máris egy történelmi meccset láthattunk kedden este: a Barcát 4-0-ra lemosta a PSG. Néhány lap Valentin-napi mészárlást emlegetett, ...

Olimpia legfrissebb »

10:08A döntő küszöbén bukott el a Djokovic-verő teniszező
22:20Pistorius legyőzött egy lovat 200 méteren
10:28Féltucat szponzorcég vonult ki Armstrong mögül
18:05Hetekkel az olimpia után újabb magyar kaphat érmet
17:38Vuelta: Rodriguez káprázatos hajrával tartotta maga mögött Contadort
17:15Nem fér a bőrébe a Berki aranyát követelő Smith
16:03A kormány jóváhagyta az olimpiai jutalmakat
11:31Ellenfele elvetetné Berkitől az olimpiai aranyérmet
14:53Megszüntethetik a német olimpiai érmesek jutalmazását
13:5635 milliót kaphatnak az olimpiai bajnokok
13:22Akik elfutottak az olimpia elől
18:58Bevetik a londoni hősöket egy olimpiai rendezésért
12:07Egy darab aranyéremből is juthat mindenkinek
07:12Börtönbüntetést követel doppingolásért egy német súlylökő
21:14Római harci kocsin utazhatott Szombathely kalapácsvető hőse
19:00Risztov miatt vitáznak a magyar úszószövetségek
15:16Már nem Kemény a legeredményesebb pólókapitány
12:29Sűrűn lakják Magyarországot az olimpiai érmesek
09:06Így edzett 13 évesen Risztov Éva
08:39Nincs magyar pólós az All Star-csapatban
07:25Semenya félt, ezért nem lett olimpiai bajnok?
06:3330-35 milliót kaphatnak a magyar olimpiai bajnokok
20:04Hűtőszekrény is jár az észak-koreai aranyérmeseknek
17:42Hősként ünneplik állandó bronzérmesüket az afgánok
15:58Miért nem tépte Londonban is a balsors a magyart?
13:16Újra versenyezni akar az olimpián megsérült gátfutó
12:45Neymar elégedett az ezüstéremmel
12:02Megérkezett Rióba az olimpiai zászló
11:05Elege volt az FA-nek a brit futballválogatottból
09:41Cegléd és Vác lett az olimpia ezüstvárosa
hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Christophe Simon A legszebb testek nyomában Vannak sportok, amelyek gyakorlása vonzó esztétikai következményekkel is jár.
Forrás: AFP/Christophe Simon Hogyan lett Phelps a legnagyobb Tizenegy volt, amikor az edzője vázolta, milyen ütemben lesz belőle három olimpia sztárja.
Forrás: AFP/Romeo Gacad Szex és bulizás az olimpiai faluban Meglepő nyíltsággal vallottak sportolók az olimpiai faluban átélt vad kalandokról.
hirdetés