Nem lehetek elégedetlen - győztesként ünnepelték a sereghajtó brit gyaloglót

Dominic king, gyalogló, london 2012
Vágólapra másolva!
Több tízezren ünnepelték szombaton a londoni olimpia 50 km-es gyaloglóversenyének utolsó helyezettjét, a brit Dominic Kinget. Ő volt az egyetlen hazai induló a 63 fős mezőnyben, a résztvevők közül 51-en teljesítették a távot. A Buckingham-palota előtt több tízezren ünnepelték a győztes orosz Szergej Kirgyapkin után 39 perccel célba vánszorgó Kinget.
Vágólapra másolva!

A sportoló annyira elfáradt, hogy amint átért a célvonalon, kerekes székbe ültették, mert jártányi ereje sem maradt.

"Számomra az volt a legfontosabb, hogy teljesítsem a távot. És ha sikerül, akkor esetleg megdöntsem a saját csúcsomat. Előbbi sikerült, utóbbi nem, de így sem lehetek elégedetlen, mert életem harmadik legjobb időeredményét mentem. Sohasem lesz érmem, de nekem már azért megérte elindulni, hogy én kaptam a verseny legnagyobb ovációját."

Forrás: AFP/Carl Court

A viadalt Kirgyapkin 3:35:59 órás olimpiai csúccsal nyerte, a 32 éves, kétszeres világbajnok (2005, 2009) atléta 10 km-rel a vége előtt szakadt el a kínai Sze Tien-fengtől (Si Tianfeng), és onnantól egyedül gyalogolva fokozatosan növelte előnyét, végül pedig nagy egyéni csúcsot elérve győzött.

A kínai atlétát később az ausztrál Jared Tallent is utolérte, sőt le is hagyta, így ő lett a második, míg Sze a harmadik. A verseny színvonaláról sokat elmond, hogy az első hét gyalogló mindegyike egyéni rekordot jelentő idővel ért célba.

Eredmények, férfi 50 km-es gyaloglás:
1. Szergej Kirgyapkin (Oroszország) 3:35:59 ó
2. Jared Tallent (Ausztrália) 3:36:53
3. Sze Tien-feng (Kína) 3:37:16