ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

Hármasával viszi haza az aranyakat az infantilis sprintkirály

2012.08.11., 22:40|Utolsó módosítás:2012. 08. 12., 9:35|

Két egymás utáni olimpián győzött 100 és 200 méteres síkfutásban, valamint 4x100-as váltóban Usain Bolt. A jamaicai atléta már 25 évesen minden idők legeredményesebb sprintere, pedig sokszor nem úgy viselkedik, mint a sikernek mindent alárendelő élsportolók.

Usain Boltot Londonban is hiába kergették az ellenfelei a 100 és a 200 méteres síkfutás döntőjében, szombaton pedig a 4x100-as váltóban világcsúccsal tette teljessé a kollekcióját.

A jamaicait egyelőre semmi sem állíthatja meg, pedig Londonban a 100-as döntő előtt egy üveget dobtak mögé a lelátóról, a 200 előfutama előtt pedig nem engedték, hogy ugrókötelet vigyen magával a stadionba. "Mentem be, de az őrök azt mondták, hogy nem vihetem magammal az ugrókötelet. Azt kérdeztem: miért? Azt válaszolták: ilyenek a szabályok. De én úgyis beviszem: egyszerűen a táska aljába teszem, vagy hozzáragasztom, vagy kitalálok valami mást" - dacolt a merev előírásokkal, akárcsak a váltó döntője után, amikor a versenybíróval vitatkozott össze, mert meg akarta tartani a stafétabotot, pedig ezt még ő sem teheti meg.

Forrás: Europress/Getty Images/Streeter Lecka

Bolt négy éve, Pekingben is verhetetlen volt: megnyerte a 100-at, a 200-at és győzött a 4x100-as váltóval is, így már hatszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát, emellett ő tartja a 100 és a 200 világcsúcsát is (9,58, illetve 19,19, mindkettőt a 2009-es berlini vébén érte el). Londonban már a második arany után minden idők legeredményesebb sprinterévé vált, hiszen korábban senki sem tudta megvédeni a címét a mind a két sprinttávon.

Szerencséje, hogy ilyen komoly eredményei vannak, különben igen nehéz volna komolyan venni. Az olimpia első napjaiban például azt fejtegette, hogy nagynénje főztjének köszönheti a sebességét: "Minden versenyem előtt a nagynéném főz nekem valami finomat, ez ad nekem erőt a győzelemhez. Amikor csak lehet, Lilly néni elkísér a versenyeimre, ha nem tud velem jönni, akkor az ő receptjei alapján kérem, hogy főzzenek nekem."

Forrás: AFP/Mladen Antonov

Két éve még jelen időben nyilatkozott a gyerekkoráról, és már akkor javában fejtegette, hogy szeretne a Manchester Unitedben focizni, amiről azóta sem mondott le. "Azt mondják az emberek, hogy ez nem reális, de ezt nem tudhatjuk, miután még senki nem látott engem játszani" - próbált érvelni tervének létjogosultsága mellett. Talán nem is lehetetlen küldetés: egy tanulmány szerint a sprinter antropometrikus jellemzői kísértetiesen hasonlóak Cristiano Ronaldóéhoz.

A pályán is folyamatosan bohóckodik, látszik, hogy előre megtervezi, milyen tréfás mozdulatokkal fogja feldobni a verseny előtti bemutatását, vagy a célba érkezés utáni pillanatokat. Hogy mást ne mondjunk, a 200-as döntő után fekvőtámaszokat csinált, majd elvette az egyik fotós kameráját, és ő kezdte fényképezni a fotósokat. Olykor magát a versenyt is komolytalanná teszi, amikor a biztos fölénye tudatában látványosan lelassít, és nézelődni kezd az utolsó métereken.

Forrás: Europress/Getty Images/Alexander Hassenstein

Bolt is volt gödörben

Azért a nagyon laza jamaicainak sem ment mindig minden simán. Szinte napra pontosan két éve, augusztus hatodikán Tyson Gay legyőzte a stockholmi Gyémánt Liga-versenyen. Az amerikai 9,84-gyel győzött, míg az akkor két éve veretlen Bolttól csupán 9,97-re futotta.

2010-ben sérüléssel bajlódott, másodszor is kikapott Tyson Gaytől, egy évre rá viszont úgy tűnt, hogy megint verhetetlen lesz: a dél-koreai vébén kétszáz méteren minden idők legjobb nem világcsúcsot érő (19.40) idejével, 4x100-on pedig új világcsúccsal (37,04) szerzett aranyérmet, százon viszont rossz rajt miatt kizárták, így nyerhetett honfitársa, Yohan Blake.

Forrás: AFP/Mladen Antonov

A 22 éves jamaicaival idén is meggyűlt Bolt baja, júniusban kikapott tőle az országos válogatón, igaz, az olimpiai kvótához elég volt a legjobb háromban végeznie. Ijesztőbb volt, hogy Blake kétszázon is megverte, pedig ott nem is startolt rosszul Bolt.

"Olyan sok mindenen mentem már keresztül, hogy tudom, ha az olimpiáig minden versenyt elveszítek, az sem számít. Csak egy dologra koncentrálok: arra, hogy az olimpián nagy eredményeket érjek el" - jelentette ki akkor a 196 centi magas, 93 kilós atléta.

Bolt persze nem idegeskedett, Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke ki is emelte: a világcsúcstartó jó versenyző alkat, aki el tudja viselni a nagy tétet. Ez aztán szépen beigazolódott Londonban, ahol könnyedén megismételte a pekingi triplázást.

Ezek után már csak a saját elvárásainak kell megfelelnie, áprilisban meg is határozta ezeket: a 100 métert 9,4, a 200 métert pedig 19 másodperc alatt szeretné lefutni.

Címlapsztori»

Forrás: AFP/Tiziana Fabi Őrült zsenihez fordult a reménytelen kiscsapat Kisebb csodát tett a Pescarához öt év után visszatérő Zdenek Zeman: az első meccsén 5-0-ra kiütötték a Genoát. A cseh-olasz fociedző karrierje többször hanyatlásnak ...
    Forrás: AFP/Paul Crock Nem Bukarest, Budapest Több mint három év szünet után, Budapest újra a tenisz egyik fővárosa, egy hétre. A sportvilág legsikeresebb női versenysorozata a WTA, és a 2017-es 55 állomásból - a ...
    Fotó: Szabó Gábor - Origo Nagy pofonok egy kisvárosban A Felix Promotion évindító profi bokszgáláján nyolc meccsen hullottak a pofonok a pápai ringben. A publikum láthatott mindent, ami miatt érdemes volt jegyet venni: ...
    Forrás: AFP/Philippe Lopez A Valentin-napi BL-mészárlás Alig indult újra a Bajnokok Ligája, máris egy történelmi meccset láthattunk kedden este: a Barcát 4-0-ra lemosta a PSG. Néhány lap Valentin-napi mészárlást emlegetett, ...

Olimpia legfrissebb »

10:08A döntő küszöbén bukott el a Djokovic-verő teniszező
22:20Pistorius legyőzött egy lovat 200 méteren
10:28Féltucat szponzorcég vonult ki Armstrong mögül
18:05Hetekkel az olimpia után újabb magyar kaphat érmet
17:38Vuelta: Rodriguez káprázatos hajrával tartotta maga mögött Contadort
17:15Nem fér a bőrébe a Berki aranyát követelő Smith
16:03A kormány jóváhagyta az olimpiai jutalmakat
11:31Ellenfele elvetetné Berkitől az olimpiai aranyérmet
14:53Megszüntethetik a német olimpiai érmesek jutalmazását
13:5635 milliót kaphatnak az olimpiai bajnokok
13:22Akik elfutottak az olimpia elől
18:58Bevetik a londoni hősöket egy olimpiai rendezésért
12:07Egy darab aranyéremből is juthat mindenkinek
07:12Börtönbüntetést követel doppingolásért egy német súlylökő
21:14Római harci kocsin utazhatott Szombathely kalapácsvető hőse
19:00Risztov miatt vitáznak a magyar úszószövetségek
15:16Már nem Kemény a legeredményesebb pólókapitány
12:29Sűrűn lakják Magyarországot az olimpiai érmesek
09:06Így edzett 13 évesen Risztov Éva
08:39Nincs magyar pólós az All Star-csapatban
07:25Semenya félt, ezért nem lett olimpiai bajnok?
06:3330-35 milliót kaphatnak a magyar olimpiai bajnokok
20:04Hűtőszekrény is jár az észak-koreai aranyérmeseknek
17:42Hősként ünneplik állandó bronzérmesüket az afgánok
15:58Miért nem tépte Londonban is a balsors a magyart?
13:16Újra versenyezni akar az olimpián megsérült gátfutó
12:45Neymar elégedett az ezüstéremmel
12:02Megérkezett Rióba az olimpiai zászló
11:05Elege volt az FA-nek a brit futballválogatottból
09:41Cegléd és Vác lett az olimpia ezüstvárosa
hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Christophe Simon A legszebb testek nyomában Vannak sportok, amelyek gyakorlása vonzó esztétikai következményekkel is jár.
Forrás: AFP/Christophe Simon Hogyan lett Phelps a legnagyobb Tizenegy volt, amikor az edzője vázolta, milyen ütemben lesz belőle három olimpia sztárja.
Forrás: AFP/Romeo Gacad Szex és bulizás az olimpiai faluban Meglepő nyíltsággal vallottak sportolók az olimpiai faluban átélt vad kalandokról.
hirdetés