Pars Krisztián olimpiai bajnok

pars krisztián, kalapácsvetés
Vágólapra másolva!
Pars Krisztián ellentmondást nem tűrő teljesítménnyel, végig vezetve nyerte meg a kalapácsvetés döntőjét. Egy fennakadt kalapács miatti közjáték is hátráltatta, ennek ellenére harmadszorra 80,59 métert dobott, ő jutott egyedül nyolcvan fölé a mezőnyben.
Vágólapra másolva!

Pars Krisztián a legjobb eredménnyel, 79,39 méterrel jutott be a kalapácsvetés döntőjébe, ahol nem volt viszont ott a háromszoros világbajnok, fehérorosz Ivan Tyihon, aki doppingvétség miatt el sem indulhatott az olimpián. Szintén hiányzott a fináléból a lengyel tehetség Pawel Fajdek, aki hiába dobott idén már 81,39 métert is, a selejtezőben kétszer elcsúszott, egyszer pedig belépett, így kiesett. Pars idei tíz versenyéből kilencet megnyert, egyszer éppen Fajdektől kapott ki, tőle ezek után már nem kellett félnie a döntőben

Pars rögtön az élre állt

A döntő legnagyobb esélyesének - az idei ranglistát 82,81-gyel vezető Tyihon kizárása után - egyértelműen a 30 éves Pars számított, és ennek megfelelőben a tizenkettes finálé első körében ő dobta a legnagyobbat (79,14), megelőzve a pekingi olimpiai aranyérmes szlovén Primoz Kozmust, aki a 78,97-es eredményével rögtön megdöntötte saját idei rekordját.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Kattintson a további képekért!

A legnagyobb tapsot a versenyzők bemutatásakor a brit Alexander Smith kapta, pedig 75,63-nál soha nem dobott még nagyobbat, az első sorozatban ő volt az egyetlen, aki még a 70 métert sem érte el (69,74), igaz, Murofusi Kodzsi - 78 körüli - dobása érvénytelen volt.
A második körben az ukrán Olekszij Szokirszkij egy 78,25-tel jelezte, hogy dobogóra szeretne állni, Kozmus viszont a hálóba vágta a kalapácsot.

Kozmus kalapácsa galibát okozott

Ekkor épp Pars közvetkezett volna, de várnia kellett, mert Kozmus kalapácsa fennakadt a hálón. A szervezők percekig tétlenül álltak, aztán létrát kerestek, végül leeresztették a hálót, és így sikerült nagy nehezen kiszabadítaniuk a kalapácsot, amihez legalább nyolc emberre volt szükség. A negyedórát váró Parsot megzavarhatta a közjáték, hiszen a kalapácsa csak 78,33 méterig repült. Az őt követő - idén szinte csak Japánban készülő és a nagy versenyeket kihagyó - Murofusi még Parsnál is kisebbet dobott (78,16).

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Kattintson a további képekért!

Parsnak a selejtezőben is meggyűlt a baja a szervezéssel, akkor 50 percet váratták a rendezők, emiatt kétszer kellett bemelegítenie a második selejtezősorozat tagjaként.

A harmadik körben három kalapácsvetőnek is érvénytelen volt a kísérlete, köztük Kozmusnak, aki ekkor már másodszor hibázott, de az első dobásával még mindig a második helyen állt.

Pars összekapta magát a harmadik sorozatra, és elsőként sikerült nyolcvan méter fölé kerülnie a mezőnyben: 80,59-es eredményével láthatóan ő is elégedett volt. Az athéni aranyérmes Murofusi is javított, 78,71-gyel az addigi harmadik Szokirszkijt tudta megelőzni.

Forrás:  AFP/POOL/Fabrizio Bensch
Kattintson a további képekért!

Meg sem tudták közelíteni Parsot

A nyolcas döntőbe nem jutott be a bolgár Valerij Sviatokha (73,13), az amerikai Kibwe Johnson (74,95), a brit Alexander Smith (72,87) és a Tadzsikisztánból érkezett Dilshod Nazarov (73,80).

Pars viszont az első helyen állt, így megkapta az előnyt a taktikázásra, Murofusit és Kozmust követve utolsóként dobhatott . A negyedik kör 76 körüli dobásokkal kezdődött, egyedül Murofusi dobott egy 78,09-et, Kozmusnak pedig zsinórban a harmadik kísérlete is piros zászlós volt. Pars 79,70-nel, a nap és saját második legnagyobb dobásával zárta a sort az ötödik, azaz utolsó előtti kör előtt.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Kattintson a további képekért!

A mezőny nem tudott elmozdulni a 75-78 körüli eredményektől, agyon úgy tűnt, hogy Parsot ma senki nem tudja megverni. Lukas Melich közben megirigyelhette Kozmus hálóba vágott dobását, a cseh atléta a rózsaszín ketrecet próbálta kettétörni elvétett kísérletével.

A 37 éves Murofusi hiába titkolózott Japánban, az ötödik körben is csak 77,12-ig jutott, Kozmus viszont közel került a nyolcvan méterhez (79,36), de ez még mindig 123 centivel kevesebb volt, mint Pars legnagyobb dobása. Eb-aranyérmesünk 79,28-at dobott az ötödik körben.

Az utolsó körben Vizzoni és Melich dobása érvénytelen volt, a többiek pedig nem tudtak javítani legjobbjukon: Murofusi 76,47-es utolsó dobása már nem osztott, nem szorzott, a japán bronzérmes lett 78,71-gyel, az ezüst pedig Kozmusé lett (köszönhetően az ötödik körben dobott 79,36-nak), az olimpiai bajnokot pedig ezentúl Pars Krisztiánnak hívják!

A magyar atlétának már nem is kellett volna dobnia, végül egy 78,88-cal zárta a versenyt, a győztes távolság pedig 80,59.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Kattintson a további képekért!

A magyar csapatnak ez volt a második aranyérme vasárnap, délután Berki Krisztián győzött a lólengés döntőjében, a birkózó Módos Péter pedig bronzérmet szerzett. Összesen négy arany-, egy ezüst- és három bronzérmet gyűjtött eddig a magyar csapat.