"Egy magyar atlétával bármit meg lehet csinálni" - doppingvétség miatt eltiltották Kővágót

Kővágó Zoltán ,diszkoszvető
Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése értelmében doppingvétség miatt nem indulhat a londoni olimpián Kővágó Zoltán Európa-bajnoki bronzérmes diszkoszvető. A londoni olimpián is esélyesként számon tartott atléta nem adott pozitív mintát, de állítólag kivonta magát egy ellenőrzés alól. Az ügyét vizsgáló magyar bizottság felmentettte, de a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult, amelynek döntése ellen már nem lehet fellebbezni. Kővágó szerint nem is találkozott az osztrák doppingellenőrrel, de valaki nagyon keresztbe akart tenni neki.
Vágólapra másolva!

Nem tudom, mikor pisiltem utoljára piszoárba - Kővágó Zoltánt megőrjítik a doppingellenőrök

Kővágót állítólag tavaly augusztusban akarta ellenőrizni egy osztrák doppingellenőr, aki azt állítja, hogy az edzőteremben kereste fel a magyar atlétát, Kővágó ezzel szemben azt mondja, nem is találkozott az ellenőrrel, ráadásul 72 órán belül kétszer - a vitatott eset előtt és után - is ellenőrizték. Több mint fél évvel később érkezett a felkérés az IAAF-tól a magyar szövetséghez, hogy vizsgálja ki az ügyet. A Magyar Atlétikai Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Antidopping Csoport egy-egy képviselője által alkotott bizottság egyhangúlag felmentette Kővágót, három héttel ezelőtt, nem sokkal a határidő lejárta előtt azonban az IAAF fellebbezett a CAS-nál a döntés ellen.

"A CAS másodfokú döntésében helyt adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fellebbezésében foglaltaknak, mely szerint a sportoló megszegte doppingellenes kötelezettségeit, és kivonta magát a doppingellenőrzés alól" - áll a Magyar Atlétikai Szövetség csütörtöki közleményében.

A Nyugat.hu úgy tudja, hogy Kővágó egy szúrópróbaszerű doppingvizsgálatnál "nemes egyszerűséggel elfutott az ellenőrök elől".

Az athéni játékokon ezüstérmes dobóatléta, aki idei eredményei alapján Londonban is éremesélyesnek számított, kétéves eltiltást kapott. A sportdöntőbíróság ítélete jogerős, további fellebbezésre nincs lehetőség.

"Értetlenül és nagyon szomorúan állunk a döntés előtt, amelyet annak ellenére hoztak meg, hogy Zoli több tanúval is alátámasztotta az igazát, míg a doppingellenőrnek még a saját tanúja is ellene vallott" - mondta az [origo]-nak Kővágó mentális felkészítője, Szabó György, aki nem érti, miért kérte fel egyáltalán a magyarokat az IAAF a vizsgálat lefolytatására, ha nem fogadta el az eredményt, akkor miért nem vonta azonnal magához az ügyet.

"Ezzel nemcsak Zolit sározták be és törték ketté a karrierjét, hanem Magyarországot is arcul csapták, hiszen ha ez a vád megáll, az azt sejteti, hogy itt még egy eljárást sem tudnak lefolytatni, mert mindenki korrupt. Úgy látszik, egy magyar atlétával bármit meg lehet csinálni, nyilvánvalóan valamilyen koncepció húzódik a dolog mögött, csak azt nem tudjuk, hogy mi."

Kővágó: Nem doppingoltam

Kővágó Zoltán a Facebook-oldalán üzent a szurkolóinak, és leírta, hogy nem doppingolt. "Bizonyára hallottátok, mit csináltak velem és a magyar diszkoszvetéssel. Becsületemre legyen mondva, nem doppingoltam, de úgy látszik, a sorozatos negatív tesztek és a magyar hatóságok felmentése sem elegendőek a bizonyításhoz. Bizonyára egy évvel ezelőtti nyert per újratárgyalásának semmi köze a most kezdődő olimpiához, és bizonyára ez nem egy megrendezett hadjárat ellenem... Köszönöm mindenkinek a szurkolást, sajnálom, hogy csak ennyit tudtam tenni értetek és a hazáért."


Szabó szerint több furcsaság is van az ítéletben, például az, hogy miért keddtől tiltották el Kővágót, és nem attól az időponttól, amikor a doppingvétséget állítólag elkövette. Kővágóék azt sem értik, miért csak fél évvel az állítólagos mulasztás után kezdték vizsgálni az ügyet.

Szabó elmondta, hogy Kővágót rettenetesen megviselték a történtek, és már az eljárás alatt úgy érezte, hogy valaki nagyon keresztbe akar tenni neki. Három hete nem is tudott edzeni, hiszen folyamatosan jogi dolgokkal kellett foglalkoznia, Szabó szerint lehet, hogy a kihagyás miatt akkor sem tudta volna vállalni az olimpiát, ha kedvező eredmény születik.

Forrás: Getty Images/Jonathan Ferrey
Forrás: Getty Images/Jonathan Ferrey

"Még éjszaka felhívott Lausanne-ból, és nagyon optimista volt, úgy érezte, jól sikerült a tárgyalás, hiszen nem tudtak ellene felhozni semmit, az őt képviselő svájci jogász szerint is nonszensz az egész eljárás" - mesélte Szabó. Kővágó korábban azt mondta neki, hogy ha eltiltják, akkor befejezi a sportpályafutást, hiszen semmi garancia sincs, hogy nem történhet meg vele bármikor ugyanez.

Kővágó az [origo]-nak néhány napja éppen arra panaszkodott, hogy lépten-nyomon ellenőrzik, gyakorlatilag rászálltak a doppingellenőrök. "Lehet látni, hogy ki doppingol, és ki nem, de az a kérdés, hogy kibe tudnak belekötni. Gyakorlatilag betarthatatlan szabályokat akarnak betartatni, állandóan jönnek, lakásra, edzőhelyre, mindenhova, olyan rendszerbe kényszerítenek bele, ami szinte személyiségi jogokat sért. Csak az idén húsz vizsgálatom volt, nem is tudom, mikor pisiltem utoljára piszoárba. Nagyban megnehezíti az ember dolgát, hogy három hónapra előre meg kell adni a tartózkodási helyet, bele lehet őrülni, hogy mindig figyelni kell, odaérek-e a megadott helyre, vagy mi lesz, ha kések. Persze felmerül a kérdés, ha valaki nem doppingol, miért zavarja, hogy ennyit ellenőrzik, de ez ahhoz hasonlít, mint ha azt mondanám egy ismerősömnek, hogy megbízom benne, de azért rendszeresen átkutatnám a lakását, hogy nem lopott-e el valamit. Tudok róla, hogy vannak országok, ahol ennél jóval lazábban ellenőrzik a sportolókat, egyébként engem is a magyarok vizsgálnak a legkevésbé, volt már itt osztrák, román, francia, olasz és még megannyi másik doppingellenőr" - fakadt ki a diszkoszvető.

Kővágó a második a londoni játékokra szintet teljesített magyar atléták közül, aki doppingvétség miatt nem indulhat: korábban a másik diszkoszvető, Fazekas Róbert került ki a csapatból, miután egy doppingellenőrzés során mintájában sztanozolol nyomaira bukkantak.

Szerdán kilenc atléta versenyzési jogát függesztette fel doppingvétség miatt a nemzetközi szövetség, Kővágó a tizedik.