Fazekas készül az olimpiára, és perrel fenyeget

Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság a múlt szerdán úgy döntött, hogy Fazekas Róbertet nem nevezi az olimpiára, a doppinggyanúba keveredett diszkoszvető viszont továbbra is úgy készül, mintha indulna Londonban. A B próba eredményéig nem lehet doppingvétségről beszélni, a 37 éves atléta ügyvédje szerint jogi következménye lesz annak, ha a MOB nem engedi az olimpiára Fazekast.
Vágólapra másolva!

"A sajtóban felröppent találgatásokkal ellentétben semmilyen eljárás megindításáról semmilyen hivatalos értesítést nem kaptam. Semmi nem indokolja, hogy ne folytassam a munkát, és ne készüljek a londoni olimpiára" - írta július 10-én a saját weboldalán Fazekas Róbert.

A bejegyzés megjelenése előtt kiderült, hogy pozitív doppingtesztje miatt kikerült a magyar olimpiai csapatból egy A szintes atléta, akinek a nevét a B próba elvégzéséig nem hozzák nyilvánosságra, de a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) leírása - korábban volt már doppingügye - Fazekas Róbertre illett, és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapján megtalálható, kvótával rendelkező sportolók listájáról is törölték a diszkoszvető nevét.

A MOB Fazekas pozitív A próbáját tulajdonképpen megerősítette azzal, hogy két nappal később a MASZ-szal egyetértésben úgy döntött, nem nevezi a diszkoszvetőt az olimpiára.

A 37 éves sportoló a döntés után is tovább készül az olimpiára, a múlt szombaton egy nemzetközi versenyen is részt vett Varazsdon, és 63,78 méterrel győzött, nyilatkozni azonban nem akar. Többször hívtuk az edzőjét, az [origo]-nak két hónapja készségesen nyilatkozó Annus Adriánt, de nem értük utol. Ezután a diszkoszvető ügyvédjét, Czeglédy Csabát kerestük meg, akit arról kérdeztük, hogy miért nem lehet kapcsolatba kerülni Fazekassal.

"A felkészülés időszakában van, és azt kérte tőlem, mentsem meg az újságíróktól, hogy ne kelljen a sajtóval foglalkoznia" - nyilatkozta Czeglédy, majd megerősítette, hogy Fazekas nem mondott le az olimpiáról. "A küzdeni tudását, úgy érzem, már többször bizonyította a közvéleménynek. Küzd, és csinálja az edzésprogramját, hétvégén versenyzett is. Nyilvánvalóan a hírek eljutottak hozzá, a kedve nem lett jobb tőle. Hivatalos értesítést viszont azóta sem kapott sehonnan sem" - mondta a 2004-ben doppingvétség miatt az olimpiai bajnoki címétől megfosztott, négy évvel később, Pekingben nyolcadik helyezett Fazekasról az ügyvédje.

A MOB a múlt szerdai közleményében tudatta, hogy véglegesítette a sportolók létszámát, és regisztrálta az indulók adatait a Londoni Szervezőbizottságban. Ezek alapján hatályba lépett a magyar olimpikonok nevezése és akkreditálása a játékokra. Fazekas tehát nem kapott zöld utat a MOB-tól, de akkor mire számít? "Hogy mit csinál a MOB, az legyen a MOB dolga. Ha valaki megszerzett egy jogosultságot, el lehet tőle venni, de kellene hozzá egy eljárás, és legalább egy elsőfokú döntés. Az eljárás és a döntés ellen is lehetne védekezni, de nincsen sem eljárás, sem döntés" - magyarázta Czeglédy.

A MOB a közleményében kiemelte, hogy "a MOB kizárólagos jogosítványa azt eldönteni, hogy ki képviselheti a magyar színeket az olimpián". A MOB olimpiai chartára, illetve a MASZ-szal való megegyezésre való hivatkozását nem tartja megfelelő jogforrásnak az ügyvéd, aki szerint "sajnos a magyar sportélet egy része még mindig a kádári reflexek szerint működik".

A MOB részéről Török Olivér sajtófőnök érdeklődésünkre elmondta, hogy a pozitív doppingmintát produkáló versenyző kapott írásos tájékoztatást, de a doppingeljárás lezárásáig nem hozható nyilvánosságra a neve. Július 16. óta egyébként már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felügyelete alá tartoznak a sportolók, tehát ha valaki mostantól pozitív mintát produkál, akkor az olyan, mintha az olimpiai versenyen bukott volna meg.

Forrás: MTI/EPA/Kay Nietfeld

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője az [origo]-nak kedden azt mondta, az ügynek van egy jogi procedúrája, és továbbra sem lehet megnevezni a sportolót. Tiszeker tájékoztatása szerint pillanatnyilag nincs doppingvétség, ami csak akkor lesz, ha a B minta igazolja az A mintát, vagy ha egy független bizottság meghoz egy határozatot, de eddig egyik sem történt meg.

"Az, hogy kit nevez a MOB, az a MOB hatásköre. Azt is megteheti, hogy nem nevez egy olyan sportolót, aki pedig kvalifikálta magát az olimpiára" - fogalmazott Tiszeker, hozzátéve, hogy hamarosan meglesz a B próba eredménye.

Czeglédy ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy létezik a doppingellenőrzésre egy kormányrendelet, éppen ezért Fazekas, vagy bárki más ügyében a jogszabályok mentén kell eljárni, és nem kezelheti senki sem - így a MOB sem - a saját magánügyeként. "Ha az olimpiáig nem történik semmi, és a MOB nem engedi el Fazekas Róbertet az olimpiára, akkor annak jogi következménye lesz, bár itt még nem tartunk." Hozzátette, Fazekas tudomásul fogja venni, ha nem szállhat fel a repülőre.

A kormányrendeletben az áll, hogy ha bárkinek az A mintája pozitív, az nem járhat automatikus eltiltással, mert van egy nyolcnapos, előzetes felülvizsgálati eljárás. Ez után indítható el a doppingeljárás, amelynek legalább az első fokon elmarasztalással kell végződnie, hogy a versenyzőt a saját szövetsége felfüggeszthesse - magyarázta Czeglédy, aki szerint ha bárki ezt átgondolta volna, akkor rájött volna, hogy szeptemberig nem lehet semmilyen eljárást lefolytatni.

"Mivel nincs még arról hír, hogy az esetleges előzetes felülvizsgálati eljárás milyen eredménnyel zárult, így doppingeljárás sincsen, és azt sem lehet tudni, hogy kinek az A mintája pozitív" - mondta az ügyvéd, hozzátéve, hogy a doppingeljárás megindítása sem jelentené azt, hogy biztosan elmarasztalással végződik, mert menet közben sok új dologra fény derülhet.

"Szinte teljesen kizárt, hogy egy doppingteszt második, B mintája különbözzön az A-tól" - mondta korábban az [origo]-nak Tiszeker Ágnes. Czeglédy szerint viszont már többször előfordult, hogy szennyeződés vagy atipikus eredmény miatt a B próba más eredményt hozott, mint az A próba, vagy a B minta egyszerűen negatív lett.

"A MOB-nak nem kell értesítenie senkit, nincs ilyen kötelezettségünk" - mondta az [origo]-nak Molnár Zoltán, a MOB főtitkára. Kérdésünkre, hogy Fazekas Róbertet miért nem nevezték az olimpiára, azt mondta: "Azért, mert buták a törvények, és nem lehet beszélni az esetekről, viszont mi tárgyaltunk az atlétikai szövetséggel, és úgy döntöttünk, hogy egy sportolót nem nevezünk. De a nevét nem mondhatjuk ki, szóval játsszuk itt a süketek párbeszédét. Gondolom, szerdán vagy csütörtökön, a B próba eredménye után kiderül, hogy ki mondott igazat."