Pozitív doppingmintát adott egy magyar olimpikon

Vágólapra másolva!
Kikerült a magyar olimpiai csapatból pozitív doppingtesztje miatt egy A szintes atléta, akinek a nevét a B próba elvégzéséig nem hozzák nyilvánosságra, de gyaníthatóan Fazakes Róbertről lehet szó. A sportolónak volt már korábban doppingügye.
Vágólapra másolva!

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke elmondta, a sportoló szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során sztanozololt mutattak ki. A versenyző - akinek korábban volt hasonló esete - kérte a B próba elvégzését, nevét a doppingeljárás lezárásáig nem hozzák nyilvánosságra.

Hasonló esete korábban Fazekas Róbert diszkoszvetőnek volt, akinek a nevét napközben ki is vették a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapján lévő nevezési listából az A szintesek közül, de estére ismét visszakerült. Fazekast a 2004-es athéni olimpia döntője után megfosztották az aranyérmétől és két évre eltiltották, mert nem produkált elegendő vizeletet a doppingellenőrzésen. Az eltiltás lejárta után Fazekas Pekingbe is kijutott, a nyolcadik helyen végzett. Az augusztusban 37 éves atlétának a londoni lenne a negyedik olimpiája.

Molnár Zoltán csapatvezető egyelőre annyit közölt, hogy a MASZ elnökének egyetértésével a MOB a sportolót nem nevezte a londoni olimpiára. Így 158-ra csökkent az olimpián induló magyarok létszáma.

A sztanozolol az egyik leggyakrabban használt anabolikus szteroid, mások mellett Ben Johnson is ezzel bukott meg 1988-ban.

Gyulai Miklós jelezte: a MASZ elkötelezett a doppingmentes felkészülés mellett, éppen a napokban tart tájékoztatót az olimpiára utazó atlétáknak a doppinggal kapcsolatos tudnivalókról.

A 20 fős magyar atlétacsapatból kilencen teljesítették az A szintet: Baji Balázs (110 m gát), Erdélyi Zsófia (maraton), Fazekas Róbert (diszkosz), Kálovics Anikó (maraton), Kiss Dániel (110 m gát), Kővágó Zoltán (diszkosz), Márton Anita (súlylökés), Pars Krisztián (kalapácsvetés) és Rakonczai Beáta (maraton).

Július elején derült ki, hogy az evezősöknél Juhász Adrián doppingvétség miatt kikerült az olimpiára készülő csapatból, így Simon Béla Széll Domonkossal indul a kormányos nélküli kettesek versenyében. Juhász hét hónapos eltiltást kapott.

A vízilabdázóknál Török Béla, a bő olimpiai keret tagja produkált pozitív tesztet, mivel vízhajtó-tartalmú vérnyomáscsökkentőt szedett. A szegedi pólóst fél évre tiltották el.