Bátor ember lehet a doppingoló magyar

Vágólapra másolva!
Szinte teljesen kizárt, hogy egy doppingteszt második, B mintája különbözzön az A-tól, mondta az [origo]-nak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője, aki szerint nagy bátorságra vall sztanozololt használni, mert nagyon könnyű kimutatni az ellenőrzéseken. Egy magyar atlétát -gyaníthatóan Fazekas Róbertet - kedden kizártak az olimpiai csapatból, miután pozitív A mintát adott, ami azonban egyelőre nem jelent doppingvétséget.
Vágólapra másolva!

Pozitív doppingmintát adott egy magyar olimpikon

"Mivel egy pozitív A minta nem jelent doppingvétséget, az esetleg ezt megerősítő B próba elvégzéséig nem lehet nyilvánosságra hozni sem a sportoló nevét, sem a szert, amivel gyanúba keveredett" - mondta az [origo]-nak Tiszeker.

Ugyanakkor szinte kizárt, hogy a B próba más eredményre vezessen, mint az A. "Ez rendkívül ritka, talán akkor történhetne meg, ha a B minta megsérül - de ez nem sérült, illetve nem tudok arról, hogy bármelyik magyar olimpikon B mintája sérült lenne. A második tesztet néhány napon belül le kell folytatni, ha ez is egyezik, akkor beszélhetünk doppingvétségről. Ilyenkor a MOB és a vonatkozó szervezetek hoznak egy döntést, amely ellen a sportoló a CAS-nál és a WADA-nál tud fellebbezni."

Korábban Gyulai Miklós, az atlétikai szövetség elnöke elmondta, hogy a sportoló szervezetében sztanozololt mutattak ki. Már Ben Johnson is ezzel a szerrel bukott le az 1988-as szöuli olimpián, vagyis rendkívül régóta ismert a doppinglaborok előtt.

"Ez egy kétségtelenül hatékony izomerőfejlesztő anabolitikus szteroid, ugyanakkor kiváló a kimutathatósága, akár morzsányi, szennyeződésnyi kis adalékból, hónapokra visszamenőleg is ki lehet mutatni. Hát, bátorság ilyet használni" - jegyezte meg Tiszeker.

A MACS vezetője korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az olimpiai időszakra külön NOB-szabályzat vonatkozik. Az olimpiai falu megnyitásától a zárónapig bárhol, bárki mintaadásra kötelezhető, s ha bármilyen tiltott listás anyagot találnak a szervezetében - még ha már túl is van a versenyén -, doppingvétséget követ el. De az is, aki a holléti nyilvántartásban általa megadott órában nem elérhető, miként a doppingnak minősülő szer puszta birtoklását is büntetik. A megbukott versenyzőre eltiltás vár, eredményeit törlik.

Július elején Tiszeker bejelentette, hogy a londoni olimpiára készülő magyar sportolók nagy többségét már legalább háromszor ellenőrizték. A MOB honlapján megjelent interjúban elmondta, hogy még a kiutazás előtti napokban is lesznek ellenőrzések, mert az illetékes világügynökség, a WADA már kipécézett magának néhány magyar olimpikont.

"Az összes magyar olimpikonért egytől egyig nem merném tűzbe tenni a kezemet, de erősen bízom abban, hogy a londoni versenyek magyar ügy nélkül fejeződnek be" - tette hozzá akkor a MACS vezetője.