Egy darab aranyéremből is juthat mindenkinek

london 2012, olimpia, Ruben Limardo venezuelai vívó olimpikon Simon Bolivar kardjának másolatát kapta Hugo Chavez elnöktől
Vágólapra másolva!
Tizenkilenc ország is csak egyetlen aranyérmest ünnepelhetett az olimpián. Venezuelában Hugo Chávez államfő hatalmas felhajtást csapott a párbajtőröző Ruben Limardo Gascon körül, akinek bárki megtapogathatta az aranyérmét a londoni metrón. A svéd csillaghajósok norvég pezsgőt nyakaltak, a szerb Mandicot rezesbanda várta Belgrádban, a kanadai ugródeszkás győzelmére csak egyetlen ember számított.
Vágólapra másolva!

Aki épp megivott egy nagy pohár ásványvizet egy légkondicionált étteremben, nem sokat adna egy újabb kortyért. Aki viszont a sivatagban szomjazik, odaadná mindenét ugyanennyiért.

Hasonló a helyzet az olimpiai aranyakkal is: a mostani olimpián 46-ot besöprő Egyesült Államokban, vagy a húsz fölé jutó Kínában, Nagy-Britanniában és Oroszországban mást jelenthet egy aranyérem, mint mondjuk Szerbiában, ahol csak egyetlenegyet ünnepelhettek, de annak megadták a módját.

Milica Mandicot szerb fúvósok ünnepelték Belgrádban

Összesen 19 ország van, amelyik egy aranyérmet szerzett Londonban, ám míg Kanada további 17 érmet is gyűjtött, öt ország egyetlenegy érme pont arany lett.

Michael Phelps megcsinálja ezt?

Venezuela egyetlen aranyérmeséből, Ruben Limardo Gasconból valódi nemzeti hős lett, miután megnyerte a férfiak egyéni párbajtőrversenyét. Limardo órákkal a győzelme után felpattant a londoni metróra, ahol mindenkinek megengedte, hogy megfogja az aranyérmét, és fotózkodjon vele.

A hír bejárta a világot, miután a spontán aktusról számos kép felkerült a közösségi oldalakra. "Olyan időkben, amikor az olimpia dollármilliós üzletté vált, a sportolók pedig megközelíthetetlen sztárok lettek, Limardo döntése világszerte elismerést váltott ki" - írta a BBC.

Limardo beszélgetett is a helyiekkel, sőt néhány embert megtanította azokra a rigmusokra, amelyekkel a venezuelai sportolókat buzdítják. "Fantasztikus ötlet volt! Minden egyes utasnak egy valódi csemegét jelentett" - írta egy utas a Yahoo-n. "El tudja valaki képzeli, hogy Michael Phelps megcsinálja ezt?" - lelkendezett egy másik metrózó.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli
Limardo kulcsfontosságú döfése

London legutóbb 1948-ban adott otthont a játékoknak, akkor még nem létezett olimpiai falu, nem is zártak le sávokat a VIP vendégeknek. Akadt utas, akit Limardo tette arra emlékeztetett, mikor '48-ban a 800 méteres síkfutás amerikai győztese, Mal Whitfield úgy, ahogy volt, atlétaruhában felszállt a vonatra, hogy visszatérjen a csapat uxbridge-i szállására.

Egy, a sporttörténetben kevésbé járatos utas egyszerűen csak megjegyezte: "Soha életemben nem láttam ennyire boldog embert." Chris Scanlana a BBC-nek azzal büszkélkedett, hogy megérintette az érmet. "Valószínűleg száz év után először ért egy brit keze vívóaranyéremhez" - állította, bár nem számolt a készítés, a szállítás és az átadási ceremónia esetleges potyázóival.

Egy, a Reutersnek nyilatkozó blogger viszont úgy gondolta, Limardo otthon, Caracasban már nem fog tudni így ünnepeli, hacsak nem veszi körül magát rengeteg biztonsági emberrel, vagy nem akarja szándékosan elveszíteni az aranyérmét.

Nemzeti hős Simon Bolivar kardjával

Azóta a párbajtőröző visszatért a szülőhazájába, a reptéren elé sereglett szurkolók láttán könnyezve jegyezte meg: "El sem tudtam képzelni ilyen fogadtatást!" Később egy teherautó platóján parádézott Caracas utcáin, és az aranyérmét mutogatva integetett a tömegnek. A 27 éves sportember autogramokat osztott, a tömegnek pedig azt mondta: "Imádlak benneteket, mindannyiótokkal megosztom az olimpiai érmemet!"

Forrás: AFP/Juan Barreto

Hugo Chávez államfő még Londonban felhívta a vívót, otthon pedig nemzeti hősnek nevezte. Venezuela eddig egyetlen olimpiai aranyat nyert, 1968-ban Francisco "Morochito" Rodriguez kislégsúlyú bokszoló révén, aki szintén kiment a reptérre Limardo elé.

A vívó beszélt egy kicsit az állami tévében, majd Chávez bejelentette, hogy Felszabadító rend (Orden del Libertador) kitüntetést adományoz neki, ezzel a legnagyobb megtiszteltetésben részesíti, amit egy venezuelai kaphat.

Az államfő ezenkívül az egykor Dél-Amerika függetlenségéért harcoló nemzeti hős, Simon Bolivar kardjának másolatát is átadta Limardónak. Nem egy szimpla másolat: arannyal van bevonva, több mint ezer gyémánt, rubin és egyéb drágakő díszíti. Chávez hasonló másolatot ajándékozott korábban Fidel Castrónak és Mahmud Ahmadinedzsad iráni elnöknek is.

Forrás: AFP/Juan Barreto
Limardo Bolivár kardjának másolatával, a háttérben Chávez

Limardo kijelentette, hogy a kardot a házában tartja majd, és bárkinek megengedi, hogy megnézze.

A pályán férfi, egyébként nő

Kolumbiában a női BMX-es Mariana Pajon lett nemzeti hős, miután megszerezte az ország történetének második olimpiai aranyát. (Az eddigi egyetlent Maria Isabel Urrutia nyerte 2000-ben, súlyemelésben.) Pajon vitte a zászlót a nyitóünnepségen, ami jelezte, mennyire bíznak benne. Mikor BMX-ével áthaladt a célon, több tucat szurkoló emelte a vállára, ő pedig könnyekben tört ki.

Forrás: AFP/Carl de Souza

"A pályán kívül tökéletesen nőies vagyok, viszont a versenyre agresszív leszek, úgy megyek, mint egy férfi. Utána viszont megint egy lány leszek, így hát elsírtam magam" - mondta később.

Más pezsgőjét itták

Svédországban jóformán visszhang nélkül maradt Fredrik Lööf és Max Salminen férfi vitorlás csillaghajóval aratott sikere. A kettős egy rossz rajt után jó szelet fogott, az első ellenőrzőponthoz már elsőként érkezett, de egészen addig nem merte elhinni, hogy nyert, míg leírva nem látta a végeredményt - írják a lapok tudósításai. Pezsgőt nem vittek magukkal, de a norvég Eivind Melleby, Petter Morland Pedersen kettős igen, úgyhogy tőlük kérték el az üveget, hogy egyből ünnepelhessenek.

Világítótorony és nemzeti ünnep

Trinidad és Tobago hőse a csupán 19 éves Keshorn Walcott, a gerelyhajítás győztese lett. A Toco nevű kis faluból származó atléta 1952 óta az első nem európai, aki megnyerte a számot. Hazájában a győzelemért járó százezer font mellé egy közel 1900 négyzetméteres telket kapott, elneveztek róla egy luxusszállót, egy világítótornyot és a Caribbean Airlines egyik gépét. De még ezzel sincs vége a szimbolikus gesztusoknak: Kamla Persad-Bissessar miniszterelnök augusztus 13-át nemzeti ünnepnappá nyilvánította.

Győzelem lopakodó üzemmódban

A kanadai Rosannagh MacLennan női trambulinon aratott sikere arra bizonyíték, hogy a csapaton belüli erős verseny is elég lehet egy kimagasló eredményhez. A szintén kanadai Karen Cockburn ugyanis már három olimpiai érmet nyert ebben a számban, Pekingben pedig megfogadta: négy év múlva arannyal búcsúzik. Ehhez képest mindössze negyedik lett, miközben a 23 éves MacLennan megnyerte a számot.

"Mindennap egymást hajtottuk az edzéseken" - mondta Cockburn. "Mindketten rengeteget segítettünk egymásnak."

Kanadában senki nem számított MacLennan győzelmére, Dave Ross edző kivételével: "Mivel Cockburn eredményei egy picit mindig jobbak voltak, MacLennan sosem került a radarra. De valamikor tavaly egy szintre kerültek, néhány hónapja pedig már Rosie a jobb egy hajszállal."

Mexikó áttörés előtt

Mexikó egyetlen aranyérmét a férfi focicsapat nyerte, a döntőben Brazíliát verve. Az ország U17-es válogatottja már kétszer is volt világbajnok, most azonban felnőtt szinten is áttörésre készülnek. Az ő történetüket már bővebben is megírtuk.

A Londonban egy aranyérmet szerző országok és sportolóik

helyezésország, győztesaranyezüstbronzösszes érem
36.Kanada
Rosannagh MacLennan, női trambulin
151218
37.Svédország
Fredrik Lööf, Max Salminen - férfi vitorlázás, csillaghajó
1438
38.Kolumbia
Mariana Pajon, női BMX
1348
39.Grúzia
Shavdatuashvili Lasha, férfi 66 kilós cselgáncsozó
1337
39.Mexikó
férfi focicsapat
1337
41.Írország
Katie Taylor, női 60 kilós bokszoló
1135
42.Argentína
Sebastian Eduardo Crismanich, férfi 80 kilós tékvandós
1124
42.Szlovénia
Urska Zolnir, női 63 kilós cselgáncsozó
1124
42.Szerbia
Milica Mandic, női plusz 67 kilós tékvandós
1124
45.Tunézia
Oussama Mellouli, férfi tíz kilométeres úszás
1113
46.Dominikai Köztársaság
Felix Sanchez, férfi 400 gát
1102
47.Trinidad és Tobago
Keshorn Walcott, férfi gerelyhajítás
1034
47.Üzbegisztán
Artur Taymazov, férfi 120 kilós szabadfogású birkózó
1034
49.Lettország
Maris Strombergs, férfi BMX
1012
50.Algéria
Taoufik Makhloufi, férfi 1500 síkfutás
1001
50.Bahamák
férfi 4 x 400-as váltó (Chris Brown, Ramon Miller, Michael Mathieu, Demetrius Pinder)
1001
50.Grenada
Kirani James, férfi 400 méteres síkfutás
1001
50.Uganda
Stephen Kiprotich, férfi maraton
1001
50.Venezuela
Ruben Limardo Gascon, férfi egyéni párbajtőr
1001