ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

Itt vannak a válaszok az olimpia nagy kérdéseire

2012.08.12., 9:53|Utolsó módosítás:2012. 08. 12., 15:52|

Miért áztatják magukat a műugrók egy apró medencében az ugrás után?  Miért viselnek éjszaka is napszemüveget a strandröplabdások? Mik azok a színes szalagok a sportolók testén? Cikkünkben feloldjuk az olimpia rejtélyeit.

Miért viselnek az úszók két úszósapkát?

Mint azt Ellen Gandy pillangóúszótól megtudtuk, az úszónők több napig nem mosnak hajat az úszóversenyek előtt, hogy ne csússzon le róluk a sapka. De az úszók nemcsak ezt a praktikát vetik be a siker érdekében, hanem például rendszeresen két úszósapkát viselnek. Ennek az az oka, hogy csökkentsék a közegellenállást, és hogy még stabilabban rögzítsék az úszószemüvegüket.

Miért mennek a műugrók meleg vizes medencébe az ugrásuk után?

Jellemző kép volt a műugróversenyek során, hogy az ugrás után valamennyi sportoló egy kicsi medencéből figyelte, milyen pontszámot kap. A rítusnak az a funkciója, hogy egy kicsit ellazuljanak a műugrók, illetve a meleg víz segítségével melegen tartsák az izmaikat.

Forrás: AFP/Martin Bureau

Az aranyérmek tényleg aranyból készülnek?

Az olimpiai bajnokok lényegében ezüstérmet visznek haza. A Londonban átadott aranyérmeknek 92,5 százaléka ezüst, 6,16 százaléka réz, és csak mindössze 1,34 százaléka arany. A NOB előírása szerint az aranyérem legalább 92,5 százalékának ezüstből kell készülnie és legalább hat gramm aranyat kell tartalmaznia.

Miért van bekötve a műugrók csuklója?

A 10 méteres toronyugrók hiába ugrálnak olyan magasságból, mint egy háromemeletes ház, szinte csobbanás nélkül érkeznek meg a vízbe. Ennek az az oka, hogy az előre nyújtott tenyerükkel törnek utat a vízbe, ami viszont óriási megterhelést jelent a csuklóknak. A fájdalom ellen egyedül a csuklójuk körbetekerésével tudnak védekezni, de ez csak átmeneti megoldás, hosszú távon tönkreteszi a csuklót a hatalmas igénybevétel.

Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

Miért viselnek napszemüveget a strandröplabdázók éjszaka is?

"Még kezdő koromban volt egy elég szerencsétlen tapasztalatom, amikor nem vittem napszemüveget egy éjszakai meccsre. A pályakivilágítás nagyon zavaró volt, folyamatosan problémát jelentett. Aztán a meccs közepén elvetődtem egy labdáért, és mindkét szemem telement homokkal. Egy átlagos mozdulatból 15 perces ápolás lett" - foglalta össze Tyra Turner amerikai strandröplabdázó, hogy miért van szükségük éjszaka is napszemüvegre.

Forrás: Europress/Getty Images/Jamie Squire

Miért mennek a pályakerékpárosok ilyen lassan az első körben?

A pályakerékpározóknál az első helyen álló mindig jóval több energiát használ fel, mint a második, mögötte szélárnyékban tekerő bringás. Ha végig teljes intenzitással tekernének, akkor a vezető teljesen kiszipolyozná magát, ezért inkább egymás közelében hajtanak lassan, majd a végén csinálnak egy gyors sprintet.

Miért van rengeteg sportoló testén színes szalag?

A focitól a kajak-kenun át a strandröplabdáig rengeteg olyan sportolót láthattunk, akiknek a testük különböző részeire színes szalagok vannak ragasztva. A Kinsio-szalagnak több funkciója is van, jó hatással van az izomműködésre, az ízületekre és a keringésre is. Bár több sportoló is esküszik rá, sokak szerint azonban inkább placebóhatása van.

Forrás: Europress/Getty Images/Alexander Hassenstein

Miért mindig más a bevonulók sorrendje?

Minden olimpián más sorrendben vonulnak be az országok a megnyitóünnepségen. Az első olimpiákat rendező görögök mindig elsőként vonulnak, a házigazdák pedig utolsóként, a többi ország sorrendjét pedig a házigazda ábécéje határozza meg.

A cikk a Business Insider összeállítása alapján készült.

Címlapsztori»

Forrás: AFP/Tiziana Fabi Őrült zsenihez fordult a reménytelen kiscsapat Kisebb csodát tett a Pescarához öt év után visszatérő Zdenek Zeman: az első meccsén 5-0-ra kiütötték a Genoát. A cseh-olasz fociedző karrierje többször hanyatlásnak ...
    Forrás: AFP/Paul Crock Nem Bukarest, Budapest Több mint három év szünet után, Budapest újra a tenisz egyik fővárosa, egy hétre. A sportvilág legsikeresebb női versenysorozata a WTA, és a 2017-es 55 állomásból - a ...
    Fotó: Szabó Gábor - Origo Nagy pofonok egy kisvárosban A Felix Promotion évindító profi bokszgáláján nyolc meccsen hullottak a pofonok a pápai ringben. A publikum láthatott mindent, ami miatt érdemes volt jegyet venni: ...
    Forrás: AFP/Philippe Lopez A Valentin-napi BL-mészárlás Alig indult újra a Bajnokok Ligája, máris egy történelmi meccset láthattunk kedden este: a Barcát 4-0-ra lemosta a PSG. Néhány lap Valentin-napi mészárlást emlegetett, ...

Olimpia legfrissebb »

10:08A döntő küszöbén bukott el a Djokovic-verő teniszező
22:20Pistorius legyőzött egy lovat 200 méteren
10:28Féltucat szponzorcég vonult ki Armstrong mögül
18:05Hetekkel az olimpia után újabb magyar kaphat érmet
17:38Vuelta: Rodriguez káprázatos hajrával tartotta maga mögött Contadort
17:15Nem fér a bőrébe a Berki aranyát követelő Smith
16:03A kormány jóváhagyta az olimpiai jutalmakat
11:31Ellenfele elvetetné Berkitől az olimpiai aranyérmet
14:53Megszüntethetik a német olimpiai érmesek jutalmazását
13:5635 milliót kaphatnak az olimpiai bajnokok
13:22Akik elfutottak az olimpia elől
18:58Bevetik a londoni hősöket egy olimpiai rendezésért
12:07Egy darab aranyéremből is juthat mindenkinek
07:12Börtönbüntetést követel doppingolásért egy német súlylökő
21:14Római harci kocsin utazhatott Szombathely kalapácsvető hőse
19:00Risztov miatt vitáznak a magyar úszószövetségek
15:16Már nem Kemény a legeredményesebb pólókapitány
12:29Sűrűn lakják Magyarországot az olimpiai érmesek
09:06Így edzett 13 évesen Risztov Éva
08:39Nincs magyar pólós az All Star-csapatban
07:25Semenya félt, ezért nem lett olimpiai bajnok?
06:3330-35 milliót kaphatnak a magyar olimpiai bajnokok
20:04Hűtőszekrény is jár az észak-koreai aranyérmeseknek
17:42Hősként ünneplik állandó bronzérmesüket az afgánok
15:58Miért nem tépte Londonban is a balsors a magyart?
13:16Újra versenyezni akar az olimpián megsérült gátfutó
12:45Neymar elégedett az ezüstéremmel
12:02Megérkezett Rióba az olimpiai zászló
11:05Elege volt az FA-nek a brit futballválogatottból
09:41Cegléd és Vác lett az olimpia ezüstvárosa
hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Christophe Simon A legszebb testek nyomában Vannak sportok, amelyek gyakorlása vonzó esztétikai következményekkel is jár.
Forrás: AFP/Christophe Simon Hogyan lett Phelps a legnagyobb Tizenegy volt, amikor az edzője vázolta, milyen ütemben lesz belőle három olimpia sztárja.
Forrás: AFP/Romeo Gacad Szex és bulizás az olimpiai faluban Meglepő nyíltsággal vallottak sportolók az olimpiai faluban átélt vad kalandokról.
hirdetés