Hasít az alternatív éremtáblán a kicsi Magyarország

Vágólapra másolva!
Magyarország a hétfő délutáni helyzet alapján második az olimpia éremtáblázatán - legalábbis a megnyert érmeket az országok lélekszámához viszonyítva. A Guardian című brit lap a hagyományos olimpiai éremtábla mellett élőben frissíti az országok GDP-jéhez, lélekszámához és az olimpiai csapatuk nagyságához viszonyított táblázatokat is.
Vágólapra másolva!

Hogyan mérjük az országok teljesítményét az olimpián? A tradíciók szerint megnézzük, mennyi érmet nyernek, és sorrendbe tesszük őket - írja a Guardian. Csakhogy így mindig a nagy nemzetek tolonganak az élen: az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia vagy épp Németország.

Az angolok azonban komolyan végiggondolták, hogyan viszonyíthatnák ezeket a teljesítményeket a különböző országok GDP-jéhez (bruttó nemzeti össztermék) vagy épp a lélekszámához. A Guardian felkérte a Királyi Statisztikai Társaságot, hogy a fentiek szerint is rangsorolják a nemzeteket. Példaként a pekingi olimpiát említik, ahol az Egyesült Államok 110 érmet nyert, míg a Bahamák kettőt - csakhogy az USA-nak közel ezerszer több lakosa van.

Az országok lékekszámához viszonyítva Magyarország a második helyen áll Mongólia mögött a hétfő délutáni adatok alapján, megelőzve Moldáviát, Grúziát és Norvégiát. Ha a GDP-arányos teljesítményt nézzük, Magyarország a hetedik (Szerbia és Üzbegisztán mögött, Románia és Azerbajdzsán előtt). Az olimpiai csapat létszámához arányosított teljesítményünk már nem ilyen kiemelkedő, hiszen a 157 fős küldöttség már nem számít kicsinek.

Az eddig mindhárom éremből egyet nyert Magyarország egyelőre a hagyományos éremtáblázaton is megelőzi többek között a házigazda briteket és a németeket, utóbbiak már ki is fakadtak emiatt.